Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 12:47

Πράσινο φως από το Υπ. Πολιτισμού για τη μελέτη “Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή) Τμήμα Πρέβεζα -Πάργα”

Ομόφωνα ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς τη μελέτη “Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή) Τμήμα Πρέβεζα -Πάργα”.

Η μελέτη εγκρίθηκε με τους εξής όρους:

1. Να μην διέλθει ο ποδηλατόδρομος από την περιτειχισμένη βυζαντινή πόλη, καθώς με την προγραμματιζόμενη κατάργηση της Ε.Ο. μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, αυτός θα περιφραχθεί και δεν θα είναι προσβάσιμος σε οποιοδήποτε τροχοφόρο.

2. Να αναζητηθούν, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, εναλλακτικές διαδρομές παράκαμψης της Βυζαντινής πόλης, α)δημιουργία χωμάτινης διαδρομής κατά μήκος του τείχους στα ανατολικά προς το Μάζωμα, β) μέσω των υφιστάμενων αγροτικών οδών που διασχίζουν το χώρο της ρωμαϊκής πόλης και σε συνδυασμό με τον όρο 2 της υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/311878/186671/12513/3750/3-1-2017 ΥΑ έγκρισης της Οριστικής Μελέτης με τίτλο: “Μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης (Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης)” Π.Ε Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου-”Για τα τμήματα της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων που διέρχονται του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και συγκεκριμένα για τα τμήματα από τον κόμβο Ακρίβη έως τα Παλαιοχριστιανικά τείχη και από την Ωραία Πύλη έως την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ρωμαϊκής πύλης, να εκπονηθεί μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Πρέβεζας, η οποία θα υλοποιηθεί παράλληλα με την κατασκευή του έργου, για τη μετατροπή της υφιστάμενης οδού σε μη ασφαλτοστρωμένη οδό πρόσβασης για την εξυπηρέτηση των παρακείμενων αγροτεμαχίων, εντός του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί.

3. Να διερευνηθεί, για το τμήμα από το Νέο Μουσείο Νικόπολης μέχρι τα τείχη της Βυζαντινής πόλης, λύση,με κατασκευή μικτής ζώνης πεζών και ποδηλάτων κατά μήκος της Ε.Ο. που θα διαχωρίζεται από αυτήν με λωρίδα φύτευσης.