Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 02:36

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε πρώην Πρόεδρο της ΕΑΣ Πρέβεζας

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε πρώην Πρόεδρο της ΕΑΣ Πρέβεζα, επέβαλε την Παρασκευή το Τριμελές Πλημ/κείο Πρέβεζας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε το χρηματικό ποσό που προβλέπεται, ώστε να εξαγοράσει την ποινή του.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, αντιμετώπιζε κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση, απάτη και πλαστογραφία με χρήση. Για το πρώτο καταδικάστηκε με 15 μήνες φυλάκιση από το δικαστήριο, για το δεύτερο αθωώθηκε επειδή επέστρεψε τα χρήματα πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, ενώ για το τρίτο αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο δέχθηκε πως είχε εξασφαλίσει εκ των υστέρων τη συναίνεση των μελών του ΔΣ της ΕΑΣ Πρέβεζας.

Η κατηγορία περί ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΣ καταδικάστηκε, αφορά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κατηγορητήριο, την περίοδο που ήταν Πρόεδρος και συγκεκριμένα, ως αρμόδιος για την τήρηση των πρακτικών, στη Γενική Συνέλευση στις 7/7/2008 συνέταξε και υπέγραψε το πρακτικό, στο οποίο βεβαίωσε με πρόθεση ψευδώς, ότι η Γ.Σ. ομόφωνα ψήφισε σχετικά με τα έξοδα παράστασης των μελών του ΔΣ και επανακαθόρισε την πάγια αντιμισθία του Προέδρου, στο ύψος των αποδοχών του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου ανωτάτης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ αληθές ήταν ότι δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση, από τη ΓΣ της ΕΑΣ.

Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ύψος της πάγιας αντιμισθίας, όπως είχε καθοριστεί με παλαιότερη απόφαση της ΓΣ, ανερχόταν στο ύψος των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζεται κάθε φορά από τη ΣΣΕ της ΓΣΕΕ. Η ανωτέρω βεβαίωση θα μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες, καθόσον θεμελίωνε δικαίωμα του κατηγορουμένου να λαμβάνει υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές, από αυτές που πραγματικά είχε ορίσει η Γ.Σ.

Αναφορικά με την κατηγορία περί απάτης, για την οποία και αθωώθηκε, ο τότε Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας, στις 7/7/2008, με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, πείθοντας κάποιον σε πράξη με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων, σαν αληθινών, παρέστησε ψευδώς στους αρμοδίους υπαλλήλους, της ΕΑΣ Πρέβεζας, την παραπάνω απόφαση της ΓΣ, η οποία επανακαθόριζε το ποσό της πάγιας αντιμισθίας του Προέδρου στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από τη ΣΣΕ, ενώ αληθές είναι ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από τη ΓΣ της ΕΑΣ, ενώ ο κατηγορούμενος ανέγραψε ψευδώς στο πρακτικό της ΓΣ, ότι ελήφθη σχετική ομόφωνη απόφαση της ΓΣ.

Το ύψος της πάγιας αντιμισθίας του Προέδρου της ΕΑΣ, με απόφαση της ΓΣ στις 23/6/2004, είχε οριστεί στο ύψος των αποδοχών ανειδείκευτου εργάτη, δηλαδή στα 700 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εισέπραξε παρανόμως από την ΕΑΣ Πρέβεζας την 31.1.2009 το ποσό των 1.766 ευρώ συνολικά, ως διαφορά πάγιας αντιμισθίας από την 1.7.2008 έως και την 31/1/2009, με αντίστοιχη ζημία της Ένωσης.

Για την κατηγορία της πλαστογραφίας με χρήση, για την οποία αθωώθηκε, αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ο εν λόγω πρώην Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας, στις 24/11/2009, κατήρτισε εξ υπαρχής πλαστό έγγραφο, με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον, σχετικά με γεγονός που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες, ακολούθως έκανε χρήση του πλαστού εγγράφου.

Κατήρτησε το από 24.11.2009 αντίγραφο του πρακτικού του ΔΣ της ΕΑΣ Πρέβεζας, στο οποίο αναγράφεται ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΣ, αποφάσισαν ομόφωνα ότι η αμοιβή του τότε Γενικού Διευθυντή της ΕΑΣ, θα καθορισθεί σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που εφαρμόζει η ΕΑΣ Πρέβεζας, ακολούθως το αντίγραφο του πρακτικού αυτού, το οποίο φερόταν ότι ενσωμάτωνε τη βούληση όλων των αναγραφομένων μελών του ΔΣ, επέδειξε στην προϊσταμένη μισθοδοσίας του προσωπικού της ΕΑΣ, με σκοπό να την παραπλανήσει, ώστε να καταβάλει το ποσό των 1.523,50 ευρώ στον Γενικό Διευθυντή και όχι το ποσό των 2.337, 27 ευρώ, που είχε στην πραγματικότητα αποφασιστεί να λάβει ο Διευθυντής της ΕΑΣ, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 11/5/2009.