Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 11:09

Εγκρίθηκε η πολεοδομική μεταρρύθμιση στη δημοτική ενότητα Λούρου του Δήμου Πρέβεζας

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου με τίτλο “Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ’ τμήμα Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού), σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»”, η πολεοδομική μεταρρύθμιση στη δημοτική ενότητα Λούρου στο Δήμο Πρέβεζας.

Πρόκειται για την έναρξη του τρίτου κύκλου του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μεταρρύθμιση αφορά τη διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).

Σκοπός του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας-όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος-με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.