Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 09:31

“Μαύρα μαντάτα” για τα οικονομικά των ΔΕΥΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Έχουμε αναφερθεί στον μεγάλο κίνδυνο που έχει προκύψει λόγω της ενεργειακής κρίσης για τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ), αλλά και για τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα,  θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους εκτός των ΚΑΠ, ύψους 100 εκ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Σε ότι αφορά την κατανομή του ποσού τόνισε ότι ο πιο δίκαιος τρόπος είναι να τηρηθούν τα κριτήρια των ΚΑΠ και αυτό θα εισηγηθεί ως ΚΕΔΕ.
Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για  τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική.

«Πρέπει να βρεθεί  άμεσα λύση για τις ΔΕΥΑ, γιατί  θα αρχίσουν πραγματικά να κόβονται ρεύματα, και μιλάω για υγιείς ΔΕΥΑ που θα πάψουν να είναι υγιείς. Και η λύση είναι μία και πάρα πολύ απλή: ¨Όπως ακριβώς χρηματοδοτήθηκαν κλάδοι βασικών αγαθών της αγοράς όπως το ψωμί, να χρηματοδοτηθεί και το νερό.
Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι απαίτηση πλέον οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στη χρηματοδότηση μέσω της τιμής κιλοβατώρας. Μέχρι τώρα δεν πήραν τίποτα, αφού οι χρηματοδοτήσεις των 65 και 130 €/MWh, δεν αφορά τις μεγάλες παροχές που συνήθως οι ΔΕΥΑ έχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η στήριξή τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.