Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 15:04

Εγκρίθηκαν οι «ανασκαφικές εργασίες για το έργο της αποκατάστασης της πύλης Βασιλικής Β΄ Αλκίσωνος»

Την εκτέλεση εργασιών του υποέργου 2 «Ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο των εργασιών στερέωσης-αποκατάστασης της πύλης εισόδου στη Βασιλική Β (Αλκίσωνος) Νικόπολης Πρέβεζας» του έργου «SUB. 7.1.7 – Αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β΄ Αλκίσωνος στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  ενέκρινε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το υποέργο που θα εκτελεστεί αφορά στα εξής:

Ανασκαφική διερεύνηση - τεκμηρίωση της περιοχής όπου θα γίνουν οι επεμβάσεις του υποέργου 1.

Με δεδομένο ότι, ήδη εντοπίστηκε προγενέστερη φάση (τοιχίο ρωμαϊκής περιόδου) σε τομή που πραγματοποιήθηκε στην πύλη, για τις ανάγκες της εκπόνησης των μελετών, η ανασκαφική έρευνα είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη όλων των δεδομένων που αφορούν το εν λόγω οικοδόμημα. Ωστόσο η εν λόγω ανασκαφή αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες που σχετίζονται με την ύπαρξη υποστρώματος και κατά τόπους μαρμαροθετημάτων στον κυρίως ναό και του συντηρημένου από τη δεκαετία του 1970 ψηφιδωτού στον νάρθηκα.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της ανασκαφικής έρευνας θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα και τις εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ ενώ θα τροποποιείται ανάλογα με τις συνθήκες και τις εργασίες.

Οι εργασίες του υποέργου περιλαμβάνουν: καθαρισμό ψηφιδωτών επιφανειών, απομάκρυνση χλωρίδας κλπ., ανασκαφική έρευνα, άμεσες σωστικές επεμβάσεις στη Βασιλική Β΄, αρχαιολογική, φωτογραφική τεκμηρίωση και σχεδιαστική αποτύπωση, οργάνωση εργοταξίου.

Για την εκτέλεση του υποέργου 2 εγκρίνεται η πρόσληψη ενός ΠΕ Αρχαιολόγου με εξειδίκευση στη Βυζαντινή – Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία, ενός ΤΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με εμπειρία σε ψηφιδωτάκονιάματα και τεσσάρων ΔΕ Εργατοτεχνιτών .

Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του υποέργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ποσού 56.000,00 € ενώ ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε η 07.12.2023