Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 14:30

Με...βίντεο προτίθεται να "ενισχύσει" ο δήμος το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής - Ερωτήματα από την αντιπολίτευση για τις ενέργειες που έχουν γίνει και το ραντεβού στο Υπουργείο

Ενημέρωση για το θέμα του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ζήτησαν από το δήμαρχο Πρέβεζας ο επικεφαλής της “Δημοτικής συνεργασίας” Χρήστος Μπαΐλης και ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Γιαννουλάτος, υπενθυμίζοντας πως το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας σε προηγούμενες συνεδριάσεις έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένες ενέργειες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.

IMG 0302

Να θυμίσουμε πως το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση από τον περασμένο Οκτώβριο με την οποία ζητούσε μεταξύ άλλων να παραμείνει το Τμήμα στην Πρέβεζα, να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να υπάρξουν δεσμεύσεις για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (υποδομές, εστίες, συγκοινωνία κ.α.), ενώ σε συνεδρίαση τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε να “ενισχυθεί” αυτή η απόφαση με τη σύνταξη νέας μελέτης βιωσιμότητας σε συνεργασία δήμου και Περιφέρειας, να κατατεθεί αίτημα για μεταφορά του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης ημέρας δράσης διαμαρτυρίας.

IMG 0322

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ο κ. Μπαΐλης απευθυνόμενος στο δήμαρχο ζήτησε ενημέρωση για το αν η δημοτική αρχή είχε κάποια επαφή ή κάποια δέσμευση για το αν μένει οριστικά το Τμήμα στην Πρέβεζα ή αν δόθηκε μια προσωρινή λύση, ενώ ο κ. Γιαννουλάτος υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής για την προώθηση του Τμήματος, αφού όπως είπε ο επόμενος μήνας είναι καθοριστικός.

IMG 0337

"Εγώ θέλω να επισημάνω ότι ο επόμενος μήνας είναι αυτός που θα καθορίσει τον αριθμό των εισακτέων τον Σεπτέμβριο. Γιατί θα έρθουμε τον Σεπτέμβριο αν δεν κάνουμε τίποτα, όπως δεν κάνατε την προηγούμενη χρονιά και θα λέμε οι εισακτέοι είναι 90 και με το κακό κλίμα που υπάρχει μήπως είναι και λιγότεροι...Αντίθετα αν οι εισακτέοι είναι 150 δεν θα είναι τόσο εύκολο να συζητάνε οι Γιαννιώτες και οποιοσδήποτε άλλος τη μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα. Η πρότασή μας είναι η στοχευμένη επικοινωνία και λίγα χρήματα για τη μελέτη που θα τεκμηριώνει την πραγματική βιωσιμότητα της Σχολής” είπε ο κ. Γιαννουλάτος, με το δήμαρχο να απαντά πως από την ενημέρωση που έχει από τον τοπικό βουλευτή το θέμα έχει διευθετηθεί και ο δήμος θα κάνει ένα ακόμη βίντεο για την προώθηση του Τμήματος (να σημειώσουμε πως το περσινό βίντεο δεν βγήκε στον "αέρα" αφού είχε "απορριφθεί" από το Πανεπιστήμιο).

IMG 0397

Ο κ. Γεωργάκος είπε συγκεκριμένα: “Είδαμε σε ανακοινώσεις ότι φέτος το Τμήμα είναι πάλι στο μηχανογραφικό. Η ενημέρωση που είχα είναι ότι ζητήθηκαν και από την ΕΘΑΕ επιπλέον στοιχεία...Δεν πείστηκαν μόνο από τους καθηγητές, ζητήθηκε και από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό καθώς και από το Σύλλογο φοιτητών να πουν τις απόψεις τους. Όλοι μας για το θέμα αυτό έχουμε τοποθετηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και έχουμε τοποθετηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με το τι έγινε και πως φτάσαμε στην απόφαση αυτή. Οι καθηγητές, υπήρχαν αντιδράσεις από ορισμένους, πολύ περισσότεροι θελήσαν να μεταφέρουν το Τμήμα στα Γιάννενα...Εμείς από την πλευρά μας ένα βίντεο και προβολή σχεδόν το έχουμε έτοιμο και θα σας το παρουσιάσω τουλάχιστον στα δικά μας μέσα και στις πόλεις που έχουμε αδελφοποιηθεί. Τώρα πρέπει να γίνει μια συνάντηση με την Περιφέρεια σε σχέση με τη μελέτη βιωσιμότητας για να γίνει πιο εμπεριστατωμένη και να έχουμε μια μελέτη επιπλέον σε σχέση με αυτά που είπαν οι καθηγητές. Τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η προβολή του Τμήματος και η ενημέρωση η στοχευμένη. Όσον αφορά το ραντεβού με την Υπουργό, όπως γνωρίζετε στο δημοτικό συμβούλιο τι είχε ειπωθεί, ότι θα γινόταν την περίοδο που είχαμε το θέμα. Από εκεί και πέρα η ενημέρωση που έχουμε είναι πολιτικό το ραντεβού στην Υπουργό και περιμένουμε και εμείς αν θα χρειαστεί να γίνει. Δεν έχει γίνει συνάντηση στο Υπουργείο. Αλλά από την ενημέρωση που είχα από το βουλευτή είναι ότι διευθετήθηκε το θέμα και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τουλάχιστον για φέτος”.

IMG 0461

Καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον Παναγιώτης Λελοβίτης, σημειώνοντας πως χωρίς λόγο υπάρχει ένα πανηγυρικό κλίμα ενώ το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Ο κ. Λελοβίτης τόνισε: “Θέλουμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνετε δήμαρχε..δηλαδή, τελειώσατε την αποστροφή του λόγου σχετικά με το Πανεπιστημιακό Τμήμα του τόπου μας λέγοντας ότι το θέμα διευθετήθηκε. Κι αυτό δεν είναι μια άσχετη φράση που ακούγεται σε μια χαλαρή κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει και ένα πανηγυρικό κλίμα, ένα κλίμα δικαίωσης που βγαίνει και από κάποια τοπικά σάιτ και κάποιες εφημερίδες στην Ήπειρο λες και το ζήτημα λύθηκε. Αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη το πρόβλημα δεν λύνεται, δεν λύνεται γιατί όσο υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα έχουμε 1/3 με 1/4 των εισαχθέντων φοιτητών κάθε φορά στην Πρέβεζα. Και φέτος σας λέω ότι προβλέπεται με βάση τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας 9500 λιγότεροι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο λοιπόν έχουμε αυτά τα στοιχεία, όσο επίσης υπάρχει και τα διαχρονικά ελλείμματα στις υποδομές, σίτιση, εστία, συγκοινωνία, θα είναι προβληματική η παρουσία του Τμήματος εδώ δεμένη με την Πρέβεζα, γιατί εκτός των άλλων είναι και ένα ορφανό πανεπιστημιακό τμήμα. Δεν λύνεται λοιπόν το πρόβλημα. Προφανώς όλοι χαιρόμαστε που φέτος στο μηχανογραφικό αναγράφεται έδρα Πρέβεζα αλλά είναι μια προσωρινότητα, δεν είναι λύση του προβλήματος και απλά σας θυμίζω ότι πάνω από 50 δήμαρχοι που βεβαίως δεν είναι όλοι της αντιπολίτευσης, νομίζω πιθανώς δεν είναι και κανένας της αντιπολίτευσης, εστιάζουν στο ζήτημα της ΕΒΕ και ζητούν την κατάργησή της από την Κεραμέως, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα”.