Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 10:10

Εθελοντική αιμοδοσία στις 14 Ιουνίου από το Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας

Η Διοίκηση του συλλόγου Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας ,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 14η Ιουνίου , απευθύνεται σε όλους τους Τρίτεκνους και όχι μόνο , να προσφέρουν το πολύτιμο αγαθό, το αίμα .

Καλούμε, όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

«Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή».

Η Αιμοδοσία θα γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Κέντρο Αιμοδοσίας από ώρα 09.00 έως 13.00 Σελεύκειας 2, Πρέβεζα Τηλ.: 2682361222

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή για τον σημερινό εορτασμό είναι η ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις του.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.