Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 09:27

Ανακοίνωση της Μετωπικής Αριστερής Παρέμβασης καθηγητών Πρέβεζας για τη σημερινή σύσκεψη της ΕΛΜΕ στο Εργατικό Κέντρο

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Μετωπική Αριστερή Παρέμβαση καθηγητών Πρέβεζας:

“(Ολές/όλοι στη σύσκεψη που καλεί το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζα με θέματα την πρόβλεψη της ΔΔΕ Πρέβεζας για τη μείωση των τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου κατά δύο στο 2ο και 4ο Γυμνάσιο και την προτυποποίηση κάποιου από τα Γενικά Λύκεια).

Όσον αφορά στα πρότυπα σχολεία, διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία-«ελίτ», καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα δημόσια ποιοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Η ίδρυση προτύπων σχολείων αποτελεί μία εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ενάντια στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες με πιο πρόσφατη την μαζική συμμετοχή στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ.

Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Στα σχολεία που γίνονται Πρότυπα και Πειραματικά χάνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που είναι οριστικά τοποθετημένοι στο συγκεκριμένο σχολείο (άρθρο 19 παρ. 15 του Ν.4692/2021). Οι εκπαιδευτικοί στα Πρ. – Πειρ. Σχ. τοποθετούνται όχι με οργανική θέση αλλά επί θητεία.

Το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας χαρακτηρίστηκε Πρότυπο κόντρα και ενάντια στη θέληση του συλλόγου διδασκόντων, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. (Θυμίζουμε το σχετικό πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων, τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ- γενικότερα για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία- αλλά και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας).

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι στο συγκεκριμένο σχολείο βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς διαρκούς αξιολόγησης. Στερήθηκαν ακόμη και το δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή στη μεγαλειώδη απεργία-αποχή που ακολούθησε ο κλάδος μας το προηγούμενο διάστημα.

Το εργασιακό τους ωράριο έγινε λάστιχο και διευρύνθηκε με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική τους ζωή με τη συμμετοχή και την παρακολούθηση σεμιναρίων εκτός ωραρίου

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του 1ου Γυμνασίου να μην το βάζουν κάτω!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες όλων των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους μαθητές και τις μαθήτριες να απαιτήσουμε μαζικά και συντονισμένα:

- Να αποχαρακτηριστεί τώρα το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας από Πρότυπο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στους συναδέλφους/συναδέλφισσες που εργάζονται σε αυτό και τους μαθητές/μαθήτριες.

- Να παραμείνουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στις οργανικές τους θέσεις στο 1ο Γυμνάσιο και να επιστρέψουν σε αυτές όσοι και όσες αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της μετατροπής του σε Πρότυπο (εάν και εφόσον το επιθυμούν).

- Παλεύουμε ενάντια στη δημιουργία Πρότυπου Λυκείου.

Με πυξίδα μας την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν ποιοτικής παιδείας για όλο τον λαό απορρίπτουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια την αντιεκπαιδευτική αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στην πολιτική κάθε κυβέρνησης η οποία υπονομεύει τα εργασιακά και μορφωτικά μας δικαιώματα”.