Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 11:53

Ο “πρώτος γύρος” για τα οικόπεδα σε Κασσώπη και Ζάλογγο πήγε στην Ιερά Μονή...

Ενημέρωση στο σώμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αλέξανδρο Βουκελάτο, αναφορικά με την απόδοση από το Κτηματολόγιο Α.Ε. στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, των εκτάσεων στην Καμαρίνα που περιλαμβάνουν το Μνημείο του Ζαλόγγου και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κασσώπης (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Ο κ. Βουκελάτος εξήγησε ακριβώς τις φάσεις του Κτηματολογίου, αναφέροντας πως ολοκληρώθηκε η προανάρτηση, θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης και ακολούθως και η δικαστική οδός, εφόσον απαιτηθεί για να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις εκτάσεις ο Δήμος Πρέβεζας.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι έστω και σε αυτή τη φάση η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου ήταν ο... νικητής του “πρώτου γύρου” αυτής της διαμάχης που ξεκίνησε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο Δήμος με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει και με αυτά που έχει στα χέρια του πιθανότατα θα δικαιωθεί στο τέλος.

Χαρακτηριστικό είναι πως το Κτηματολόγιο απέρριψε και την αίτηση -σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βουκελάτος- της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για να της αποδοθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης.

IMG 1154

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα λαμβάνει και πολιτική διάσταση, καθώς η διαμάχη Εκκλησίας και δημοτικών-δημόσιων φορέων για εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνεται και στην περίπτωση της Κασσώπης και του Ζαλόγγου.

Συζήτηση-ενημέρωση έγινε και για δύο ακόμη εκτάσεις στην Καμαρίνα, που αφορούν τις παλιές κατασκηνώσεις και ένα ανταλλάξιμο οικόπεδο με δημοτική έκταση.

IMG 1206

Το “παρών” στη συνεδρίαση της Δευτέρας έδωσε και ο παλιός πρόεδρος της κοινότητας Καμαρίνας Ιωάννης Νούσιας, ο οποίος ανέπτυξε ολόκληρο το ιστορικό από το 1929 των διεκδικήσεων της κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμα, ωστόσο οφείλει ο Δήμος Πρέβεζας και το δημοτικό συμβούλιο να την παρακολουθούν στενά.