Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 13:08

“Μπλόκο” στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για τους εργαζόμενους covid – Μη σύννομη απόφαση καταλογίζει η νομική υπηρεσία

Στις 25 Μαΐου το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας είχε πάρει μία “γενναία” πολιτικά απόφαση να στηρίξει τους 19 εργαζόμενους με συμβάσεις ΙΔΟΧ, που είχαν προσληφθεί με τις λεγόμενες συμβάσεις COVID-19 στον Δήμο Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ).

Η απόφαση ωστόσο πέφτει σε... “νομικό μπλόκο”, σύμφωνα με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας, στο θέμα που θα συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ειδικότερα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε:

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας:

  1. Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα παραμονής όλων των εργαζομένων με συμβάσεις COVID-19 στον Δήμο Πρέβεζας οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  2. Να στηρίξει τους ανωτέρω εργαζόμενους σε οποιαδήποτε ένδικα μέσα προβούν.

  3. Την παράσταση του Δημάρχου ή εκπροσώπου αυτού στα ανωτέρω και κατάθεση υπέρ των εργαζομένων για την αναγκαιότητα παραμονής τους στην εργασία.

  4. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επιτακτικές να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου χωρίς περιορισμούς.

    Καλούμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τον πρόσφατο Νόμο με τον οποίο υποχρεώνει τους Δήμους να εφεσιβάλλουν τις πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τους εργαζόμενους γιατί με τον τρόπο αυτό καταργείται η αυτοτέλεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων αυτών καλύπτεται από τα Δημοτικά τέλη και όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό”.

Η νομική υπηρεσία μεταξύ άλλων ζητά στοιχεία και ιστορικό από τις άλλες δημοτικές υπηρεσίες, έγγραφα προσλήψεων, ειδικότητες κ.ο.κ., ώστε να οργανώσει τη “γραμμή” του Δήμου στην εκδίκηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των ανωτέρω εργαζομένων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στην εισήγησή της όμως μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: “... Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσετε να συνομολογήσει ο Δήμος την αίτηση, η απόφαση αυτή θα είναι μη σύννομη. Η υπ΄αριθμ. 124/2022 απόφαση του Δ.Σ. δεν είναι νόμιμη δεδομένου ότι:α) ελήφθη χωρίς σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας, β) αφορά ζήτημα εργατικής νομοθεσίας όπου ο Δήμος υποχρεούται να αντιδικεί έως την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης”.

Κατά συνέπεια δημιουργείται πολιτικό ζήτημα, που κάνει τη συνεδρίαση της Πέμπτης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.