Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 11:49

Καθυστέρησε η διαδικασία εγγραφών βρεφών και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πρέβεζας – Το “επιτελικό κράτος” και πάλι απέτυχε...

Από σήμερα, Τετάρτη (σ.σ. ο 5ος βρεφονηπιακός σταθμός έχει ξεκινήσει από την Τρίτη να δέχεται βρέφη), μπαίνει σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης η εγγραφή των βρεφών (κάτω των 2,5 ετών) στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Πρέβεζας.

Παρόλο που το προσωπικό των σταθμών βρέθηκε στις 30 και τις 31 του Αυγούστου κανονικά στις θέσεις του, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν οι εγγραφές και να ξεκινήσει η λειτουργία την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω μίας σειράς αποτυχιών του λεγόμενου “επιτελικού κράτους”. Το ίδιο φαινόμενο υπήρξε και πανελλαδικά και αρκετοί Δήμαρχοι κατήγγειλαν το γεγονός.

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) των δικαιούχων γονέων του voucher για ένταξη των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων, έγινε αργά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, γεγονός που έκανε αδύνατη την εγγραφή των παιδιών νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Επιπροσθέτως τα προβλήματα με την ΕΕΤΑΑ συνεχίστηκαν με την Εταιρεία να βγάζει ανακοίνωση στις 2 του μηνός, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Λόγω κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε ο πάροχος ο οποίος φιλοξενεί την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, προέκυψε το πρόβλημα με την «εξαφάνισή» της και τη συνακόλουθη καθυστέρηση στην ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων. Το πρόβλημα σταδιακά αποκαθίσταται. Το αργότερο έως τη Δευτέρα 05/9/2022, θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι περισσότερες εφαρμογές μας, και θα είναι δυνατή η εκτύπωση και η καταχώρηση των συμβάσεων. Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταστεί δυνατή και η εκτύπωση της Κάρτας Παρουσίας, καθώς και η λειτουργία της εφαρμογής για τη σάρωσή της. Δεδομένης και της παράτασης που δόθηκε για την καταχώρηση των συμβάσεων, έως τις 14/9/2022, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη καταχώρησή τους, όσο και για την καταγραφή των απαραίτητων παρουσιών, και τη συνακόλουθη πληρωμή των φορέων, για το μήνα Σεπτέμβριο 2022. Οι φορείς μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ωφελούμενους του προγράμματος, καταχωρώντας στο ημερήσιο παρουσιολόγιο της δομής τους τις παρουσίες τους. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρξει δυνατότητα να καταχωρηθούν οι απαραίτητες παρουσίες χειροκίνητα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παρουσιών, και εφόσον επιβεβαιωθούν από τους νόμιμους εκπροσώπους, να προσμετρηθούν κι αυτές”.

Μόλις τη Δευτέρα άρχισε να ομαλοποιείται κάπως η κατάσταση και να μπορούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δήμων να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, που περιλαμβάνουν και την μοριοδότηση.

 

Κίνδυνος να μείνουν εκτός δομών αρκετά βρέφη

 

Εκτός των παραπάνω, εκτός από το γεγονός ότι πολλοί γονείς μένουν εκτός voucher (δείτε ΕΔΩ τη δημόσια παρέμβαση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα) είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν βρέφη εκτός παιδικών σταθμών του Δήμου Πρέβεζας. Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Πρέβεζας, Λεωνίδα Αργυρό, ο οποίος μας ανέφερε: “Είναι γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες όμως δεν οφείλονται στους υπαλλήλους του Δήμου και στη δημοτική αρχή. Σήμερα ή το αργότερα αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών για να δεχθούν οι παιδικοί σταθμοί και τα βρέφη.

Υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να υπάρχουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου μας, ωστόσο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό.

Εκτός του συστήματος voucher μένει ο 4ος βρεφικός σταθμός, του Ωρωπού και του Νεοχωρίου, όπου οι γονείς μπορούν με τροφεία να εγγράψουν τα παιδιά τους”.

Για τον σταθμό του Νεοχωρίου και τον 4ο προέκυψε ακόμη μία δυσκολία, καθώς έπρεπε να γίνει διακήρυξη μίσθωσης ακινήτων (δείτε ΕΔΩ).