Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 22:39

EINH: "Η κυβέρνηση οδηγεί ταχέως το Νοσοκομείο Πρέβεζας σε κλείσιμο"

Με παρέμβασή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο αίτημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πρέβεζας προς την 6η ΥΠΕ για λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας «υπό έκτακτες συνθήκες».

Στην επιστολή της αναφέρει:

«Λίγες ημέρες μετά το μεγαλειώδες και μαχητικό συλλαλητήριο του Πρεβεζάνικου λαού, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να στηριχτεί επειγόντως το ΓΝ Πρέβεζας και να αποφευχθεί η κατάρρευσή του, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργείου απαντά με την ηχηρή σιωπή της.

Αλλά και με τις αποφάσεις των δικών της παιδιών που «διοικούν» το νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στην εισήγησή του «τα συσσωρευθέντα προβλήματα του Νοσοκομείου καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις».

Και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με βάση αυτή τη διαπίστωση βρίσκει και τις λύσεις: παραβιάζει κατάφωρα τους νόμους και τις διατάξεις και καλεί τους γιατρούς του νοσοκομείου να παρανομήσουν!

Ακόμα χειρότερα: εμπαίζει τους πολίτες της Πρέβεζας, ότι δήθεν με αυτές τις παράνομες πράξεις του εξασφαλίζει την περίθαλψη των πολιτών, ενώ τους εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την υγεία και την ίδια τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα:

• «Καλύπτει» τα ΤΕΠ με αγροτικούς και ειδικευμένους αλλά και ειδικευόμενους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (μετρώντας προφανώς άσπρες μπλούζες) πολλές φορές χωρίς κάλυψη ενεργού εφημερεύοντος παθολόγου, αδιαφορώντας αν οι «εντελλόμενοι» ιατροί έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο έργο αυτό.

• Υποχρεώνει τους αγροτικούς, τους ειδικευόμενους, αλλά και μια σημαντική μερίδα ειδικευμένων γιατρών σε εργασία πέραν του χρόνου που η ισχύουσα νομοθεσία επιτάσσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους (για την ασφάλεια άλλωστε των ασθενών και των εργαζομένων νομοθετήθηκε και το ανώτατο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας).

• Υποχρεώνει τους ασθενείς σε διακομιδή από τα ΚΥ στο Νοσοκομείο χωρίς ιατρική συνοδεία, με απόλυτα προβλέψιμα/ δυσμενή αποτελέσματα εάν τυχόν εμφανίσουν επιδείνωση της κατάστασής τους κατά τη διακομιδή.

• Καταστρατηγεί το εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών που προβλέπει τακτικό πρωινό ωράριο και 17ωρη ή 24ωρη εφημερία/ αποφασίζοντας 4ωρη απογευματινή «βάρδια»!

• Καταστρατηγεί τη νομοθεσία περί διάκρισης των ειδικοτήτων/ τοποθετώντας στα ΤΕΠ γιατρούς ειδικοτήτων που κατά το νόμο δεν εμπλέκονται στη λειτουργία των Επειγόντων/ παρά μόνο για περιστατικά της ειδικότητάς τους, ακριβώς λόγω της μη εκπαίδευσής τους στο γνωστικό αντικείμενο της αντιμετώπισης του γενικού επείγοντος περιστατικού.

Καλούμε τους γιατρούς του Νοσοκομείου της Πρέβεζας να μην ακολουθήσουν τις παράνομες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των πολιτών, αποφάσεις της Διοίκησης.

Τους καλούμε να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν εφημερίες, πέραν των προβλεπομένων από το νόμο, αρνούμενοι την ατομική έγκριση προς τη Διοίκηση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, και πάντως σε καμιά περίπτωση, εάν για τις πρόσθετες εφημερίες δεν υπάρχει έγκαιρα προέγκριση (στη συγκεκριμένη μέχρι 30/4) του προγράμματος πρόσθετων εφημεριών από το ΔΣ της 6ης ΥΠΕ.

Απευθύνουμε το έγγραφο αυτό και προς την Εισαγγελία της Πρέβεζας, προκειμένου να ματαιώσει άμεσα την κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους πολίτες της Πρέβεζας να απαιτήσουν από το υπουργείο και την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα τη δέουσα οριστική λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα υποχωρήσουμε για να φτάσουμε σ' αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση: να πούμε ότι έτσι όπως είναι το νοσοκομείο, καλύτερα να κλείσει!»