Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 14:22

Όλα έτοιμα για την πρώτη Ανάσταση το πρωί του M. Σαββάτου στο Σαϊτάν Παζάρ!

Το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει φέτος όχι μόνο στο Σαιτάν Παζάρ αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική αγορά της Πρέβεζας.

IMG 8195

Το έθιμο που διατηρούν ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού φέτος θα το ενισχύσουν με την παρουσία τους και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας .

IMG 8533

Σήμερα Μ. Παρασκευή ο Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου μοίρασε πήλινα σε όσους βρέθηκαν στην κεντρική αγορά και πλέον είναι όλα έτοιμα προκειμένου η Πρέβεζα το πρωί του Μ. Σαββάτου να γιορτάσει την πρώτη Ανάσταση με έναν διαφορετικό και...θορυβώδη τρόπο!

Σε συνεννόηση με την Μητρόπολη οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης θα σημάνουν στις 9.30 το πρωί του Μ.Σαββάτου προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τον χρόνο να φτάσουν στο Σαϊτάν Παζάρι και στην κεντρική αγορά.

IMG 8538

Τα πήλινα θα σπάσουν και στο Σαϊτάν Παζάρι αλλά και σε όλο τον πεζόδρομο δίνοντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί έκαναν θόρυβο προκειμένου να κρατήσουν μακριά από το στενό στο Σαϊτάν Παζάρ τους Τούρκους και να γιορτάσουν έτσι ανενόχλητοι την Ανάσταση.

Στόχος της νέας αυτής προσπάθειας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών και επισκεπτών στο δημοφιλές αυτό έθιμο το οποίο έχει καταγραφεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλινά δρώμενα της περιοχής.