Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 18:14

Αθάνατοι! - Το www.atpreveza.gr στο Μνημόσυνο των 23 εκτελεσθέντων Κρυοπηγητών (pic+video)

Τελέστηκε, μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κρυοπηγή, το μνημόσυνο των 23 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, στις 14 Απριλίου του 1944 (διαβάστε: Η «μαύρη Παρασκευή» της Κρυοπηγής (αφιέρωμα του atpreveza.gr)). Η φράση «αθάνατοι», που ακούστηκε για ακόμη μια φορά στα τιμημένα χώματα της Κρυοπηγής, είναι οδηγός για όλους μας. Ώστε να μη λησμονήσουμε και να βαδίσουμε σε νέα... χνάρια αγώνων, τιμώντας το αίμα που χύθηκε για να ζούμε και να εκφραζόμαστε ελεύθεροι, ζητώντας μια δικαιότερη κοινωνία για τους πολλούς.

 

Οι Κρυοπηγήτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδος και του εξωτερικού, τίμησαν τους νεκρούς τους με σεβασμό, διατηρώντας την ιστορική μνήμη, ενώ το «παρών» έδωσαν πλήθος πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων της Κρυοπηγής βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας, Δημήτρης Τσουμάνης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας κ.κ. Μπαρτζώκας, Κακιούζης, Ροπόκης, Πιπιλίδης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) Βαγγέλης Τσοβίλης, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας, Μιλτιάδης Κλάπας, εκπρόσωποι οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτιστικών συλλόγων.

IMG 8426

Η λιτή και σεμνή εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών, η καθιερωμένη ομιλία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του ύμνου των πεσόντων και του εθνικού μας ύμνου.

Ο φοιτητής Χρήστος Τσούτσης από την Κρυοπηγή Πρέβεζας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τόπος όπου οι Αντίχριστοι σταύρωσαν τον Χριστό και την Ελλάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή...» και εν συνεχεία έδωσε πλήρως το ιστορικό εκείνων των τραγικών ημερών, με την εισβολή των Γερμανών στο χωριό και τους λόγους που έγινε. Στάθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της Εθνικής Αντίστασης για το λαό και στη συμβολή της Κρυοπηγής σε αυτή και στο ΕΑΜ. Επισήμανε τον «μαύρο» ρόλο των καταδοτών και τον δοσιλόγων, ενώ συγκίνησε με τη φράση: «Μοιρολόγια και θρήνος σε κάθε γειτονιά. Το χωριό μας, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της λευτεριάς. Και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Έχασαν άνδρες, παιδιά και αδέλφια».

IMG 8443

Επικαιροποίησε ακόμη τα ιστορικά διδάγματα, με αφορμή τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, όπου βασικά δικαιώματα των ανθρώπων καταστρατηγούνται καθημερινά, ενώ φασιστικές συμπεριφορές «πνίγουν» τη δημοκρατία.

Ακολούθως στεφάνι κατέθεσαν: ο Δημήτρης Τσουμάνης, ο Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Άρτας, η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πρέβεζας, η ΠΕΑΕΑ, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Πρέβεζας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοπηγής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοπηγητών Αθήνας «Το Ζάλογγο», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοπηγητών Πρέβεζας, εκπρόσωποι συγγενών των εκτελεσθέντων, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρυοπηγής, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

IMG 8469

Τα δάκρυα στα μάτια των ηλικιωμένων γυναικών, φανερώνουν πως έπειτα από τόσο καιρό, ο πόνος που προξένησε ο φασισμός στον τόπο μας, παραμένει ανεξίτηλος. Ευθύνη όλων μας είναι να θυμόμαστε και να μην επιτρέψουμε πάλι τέτοιες καταστάσεις.

 

 

 

Τα ονόματα των 23:

  1. Ζήκας Βασίλειος

  2. Ζήκας Κωνσταντίνος

  3. Ζήκας Μιχαήλ

  4. Κουρούπης Αντώνιος

  5. Κίτσος Χρήστος

  6. Μπαρτζώκας Σταύρος

  7. Ντελής Αλέξιος

  8. Ντελής Ιωάννης

  9. Ντελής Χρήστος

  10. Πάνης Ευάγγελος

  11. Πάνης Γεώργιος

  12. Παππάς Διονύσιος

  13. Παππάς Ιωάννης

  14. Πέππας Χαράλαμπος

  15. Σοπικιότης Βασίλειος

  16. Σοπικιότης Χαράλαμπος

  17. Σοπικιότης Νικηφόρος

  18. Τζίμας Σπυρίδων

  19. Τζίμας Γεώργιος

  20. Τσούτσης Δημήτριος

  21. Τσούτσης Μιλτιάδης

  22. Τσούτσης Μιχαήλ

  23. Τσούτσης Χαράλαμπος

 

Εκτελεσθέντες από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 25/7/1943 στους Μύλους Ζαραγόρας:

  1. Ντόμαρης Βλάσσιος

  2. Παππάς Κωνσταντίνος

  3. Τσούτσης Σπυρίδων

 

Πυρακτοθείς από τους Γερμανούς εισβολείς

  1. Ζήκας Κωνσταντίνος

 

 

 

Έκθεση εικόνων