Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 23:43

Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά των Επιταφίων στην Πρέβεζα

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας τελέστηκε η περιφορά του επιταφίου σε όλες τις ενορίες της Πρέβεζας.

IMG 8559

Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν με δέος τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, παίρνοντας μέρος στην περιφορά του επιταφίου, ενώ από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα, μετά και τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Λίγο πριν τις 22:00 και με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε η έξοδος και λιτάνευση των Επιταφίων από τις κεντρικές εκκλησίες της Πρέβεζας προς την Πλατεία Ανδρούτσου, η οποία είχε κατακλυστεί από ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

IMG 8589

Η περιφορά των επιταφίων πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή πλήθους πιστών, όπου ακολουθούσαν, κατά το τυπικό της Μεγάλης Παρασκευής, κρατώντας κεριά, υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής. Στη θυσία του Ιησού και στο βαθύτερο νόημα αυτών των ημερών αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

IMG 8606

«Ο σταυρός έλκυσε και ελκύει πλήθος καρδιών, έλκυσε βασιλείς, αυτοκράτορες, πλούσιους, αγράμματους, νέους, γέρους, λαούς ολόκληρους, κάθε τάξη, φυλή, ηλικία και γλώσσα. Άραγε τι άλλο εκτός από το μεγαλείο και τη δύναμη του σταυρού μετέτρεψε τους αγράμματους μαθητές σε διαπρύσιους κήρυκες της Αναστάσεώς του, επισφραγίζοντας μάλιστα το πλείστον αυτών την ομολογία τους αυτή με αίμα. Άραγε τι άλλο εκτός από το μεγαλείο και τη δύναμη του σταυρού οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπων που ούτε συναναστράφηκαν, ούτε γνώρισαν οι ίδιοι τον Ιησού σε ομολογία και τους ανέδειξε σε μάρτυρες της εκκλησίας. Άραγε τι άλλο εκτός από το μεγαλείο και τη δύναμη του σταυρού ανέδειξε μικρά παιδιά σε μάρτυρες της πίστεώς μας. Άραγε τι άλλο εκτός από τη δύναμη και το μεγαλείο του σταυρού έσχισε στα δύο τον επίγειο χρόνο, στην προ Χριστού εποχή και στη μετά Χριστόν εποχή. Άραγε τι άλλο εκτός από το μεγαλείο και τη δύναμη του σταυρού μεταβάλλει ανθρώπους, που γεύτηκαν υπερεπαρκώς την αμαρτία και αλλοιώνει εσωτερικά χωρίς εξωτερικά εμφανή λόγο, οδηγώντας τους εκουσίως στον αγώνα της εν Χριστώ ζωής. Λίγο πριν το θάνατό του ο Κύριός μας προσευχήθηκε ζητώντας να ενωθεί μαζί μας όπως είναι ο ίδιος ενωμένος με τον πατέρα του. Αν επιθυμούμε να ενωθούμε μαζί του πρέπει να ενωθούμε και στο θάνατό του, γιατί μέσα από το θάνατο κατήγαγε τη νίκη του χαρίζοντας σε εμάς αιωνιότητα. Ας μοιραστούμε λοιπόν τη φαινομενική ήττα του θανάτου του, ώστε να φτάσουμε να ενωθούμε μαζί του και στη χαρά της Αναστάσεως» τόνισε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ευχόμενος σε όλους τους πιστούς καλή Ανάσταση.

Έκθεση εικόνων