Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 11:36

Ο “Δήμος-μεσάζων” και οι χορηγοί...

Έχουμε αναφερθεί μέσω αρθρογραφίας μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στο χορηγικό πρόγραμμα του Digital Beach Summit και στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή που διοργανώνει το event δεν επιλέγει με διαφανή τρόπο να παρουσιάσει ποιος πληρώνεται και από ποιον και ποιος χορηγεί τι σε ποιον.

Για λόγους πολιτικής τάξης ο ίδιος ο Δήμαρχος Πρέβεζας πρέπει να το πράξει στην οικονομική επιτροπή ή στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί πολύ απλά ο Δήμος είναι ο διοργανωτής και θα πρέπει να προσέχει τις διαδικασίες.

Για παράδειγμα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας έχει γίνει καταγγελία (δείτε ΕΔΩ) ότι επαγγελματίες της πόλης έχουν μείνει απλήρωτοι από το event που έγινε το 2021.

Στο Summit ο Δήμος Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) επέλεξε με απευθείας ανάθεση να δώσει 29.884,00€ στην εταιρεία Choose A.E. Τα χρήματα αυτά αποδίδονται μόνο στην εταιρεία για έργο που αφορά τη διαχείριση ουσιαστικά του διήμερου event στις 1-2 Σεπτεμβρίου.

Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια ο Δήμος επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία για να δώσει το ποσό αυτό, δεν αιτιολογήθηκε ποτέ στην οικονομική επιτροπή. Ενδεχομένως να πετύχαινε και μία έκπτωση ο Δήμος αν ζητούσε πολλές προσφορές.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και έδωσε την αιγίδα του, από την πλευρά του αποφάσισε να προχωρήσει σε οικονομική ενίσχυση του event με το ποσό των 26.000 ευρώ (δείτε ΕΔΩ). Το σχέδιο προϋπολογισμού αφορά την ενοικίαση του χώρου, τον καθαρισμό χώρου Back drop, 4 roll-up banners, kappa mount (εκτυπώσεις), σκηνικά (stage, γραμματεία), ενοικίαση οπτικοακουστικού εξοπλισμού συνεδρίου live streaming για 2 ημέρες.

-Τα συγκεκριμένα χρήματα επέλεξε το Υπουργείο πού θα τα διαθέσει; Σε ποιους επαγγελματίες; Είναι από την τοπική αγορά;

-Θα εισέλθουν στα ταμεία του Δήμου τα χρήματα και ο Δήμος θα τα δώσει στους επαγγελματίες που οφείλονται;

-Κατηύθυνε ο Δήμος το Υπουργείο ποιους επαγγελματίες να επιλέξει;

Υπάρχει επίσης και το το Υπουργείο Εσωτερικών, που έθεσε το συνέδριο υπό την αιγίδα του. Με απόφασή του πλήρωσε 5.000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού δικτύου δεδομένων (δείτε ΕΔΩ). Αν παρατηρήσει βέβαια κάποιος την ημερομηνία της απόφασης (1η Σεπτεμβρίου-όταν δηλαδή διεξάγεται ήδη το συνέδριο) εύκολα κατανοεί ότι η συνεννόηση είχε προηγηθεί.

Η ΚΕΔΕ επίσης παραχώρησε ως χορηγία αιγίδας το ποσό των 2.000 ευρώ.

Πάμε όμως και στο κομμάτι των χορηγών.

Στο site του Summit εμφανίζονται δεκάδες χορηγοί.

Ορισμένοι από αυτούς όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλαιότερο άρθρο μας λαμβάνουν αναθέσεις από το Δήμο Πρέβεζας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας.

Μπορεί κάποιος από τη δημοτική αρχή να καταθέσει στην οικονομική επιτροπή αναλυτικά τα στοιχεία, ποιος χορηγός πληρώνει ποιον και γιατί; Και πως επιλέγεται ποιος θα δώσει και σε ποιον;

Και επαναλαμβάνουμε: Αν πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία δεν τίθεται θέμα.

Εδώ όμως διοργανωτής και υπεύθυνος είναι ο Δήμος Πρέβεζας. Και γύρω από όλη αυτή την ιστορία “κυκλοφορεί” ένα ποσό μεγαλύτερο από 60.000 ευρώ που αφορά χρήματα όχι μόνο των δημοτών Πρέβεζας, αλλά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η ιστορία αυτή των χορηγών έχει “επεκταθεί” και σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Πρέβεζας. Υπάρχουν δηλαδή χορηγοί, που ο Δήμος δεν παρουσιάζει επίσημα πως επιλέχθηκαν και τι ακριβώς χορηγούν. Και όταν λέμε επίσημα εννοούμε στην οικονομική του επιτροπή, που είναι και το πλέον θεσμικό όργανο.

Εύλογα θα πει κάποιος ότι η δημοτική αρχή δεν υποχρεούται να το κάνει! Ασφαλώς! Όμως υπάρχουν όπως προαναφέραμε και ζητήματα πολιτικής τάξης και διαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία για να εισρεύσουν χρήματα από κάποια χορηγία στα ταμεία του Δήμου Πρέβεζας είναι συγκεκριμένη: Πρώτα απευθύνεται στην οικονομική υπηρεσία και ακολούθως υπάρχει απόφαση της οικονομικής επιτροπής για αποδοχή της. Η μοναδική χορηγία που έγινε με αυτόν τον τρόπο είναι μέχρι στιγμής αυτή της ΚΕΔΕ (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Από τα παραπάνω δημιουργείται μία κατάσταση που μετατρέπει τον Δήμο σε... μεσάζοντα. Σε υπεύθυνο δηλαδή μετακίνησης των λεγόμενων χορηγιών από έναν επαγγελματία σε έναν άλλο, τον οποίο φυσικά επιλέγει ο Δήμος Πρέβεζας. Και αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί αποκλεισμούς.