Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:34

Οξυμένη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας - Έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις (video)

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου Πρέβεζας δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τις 20 Οκτωβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική απεργία.

Το Νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του (δείτε εδώ) και το πρωί της Πέμπτης ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή των ιατρών του Νοσοκομείου, όπου συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου αλλά και οι τρόποι αντίδρασης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) Δημήτρης Παχατουρίδης σημείωσε πως τα προβλήματα είναι πολλά, ωστόσο όπως υπογράμμισε είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να διαλυθεί το δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας.

IMG 0107

Ο κ. Παχατουρίδης τόνισε: “Βρισκόμαστε σήμερα στην Πρέβεζα με αφορμή κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της πόλης όπως “εντέλλεσθε” σε συναδέλφους που βρίσκονται σε άδεια θυροκολλούνται στρατιωτικά στις πόρτες τους. Αλλά αυτό είναι η αφορμή, το βασικό πρόβλημα που ήρθαμε να συζητήσουμε είναι γενικά το πρόβλημα ανάπτυξης της Υγείας στην πόλη σε ένα Νοσοκομείο το οποίο πάσχει με γιατρούς εξουθενωμένους και ελάχιστους πλέον, πρέπει η Πρέβεζα να βρει την Υγεία της. Αποτέλεσμα; Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον ο κόσμος να ξενιτεύεται μέχρι τα Γιάννενα για να βρει υπηρεσίες υγείας και ένα σχέδιο κατά τη γνώμη της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών που οδηγεί το Νοσοκομείο της πόλης σε κάτι ίσως μεγαλύτερο λίγο από ένα Κέντρο Υγείας με σκοπό όλοι οι ασθενείς και όλος ο πληθυσμός της Πρέβεζας να πρέπει να μεταφερθεί στα Γιάννενα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να βρει την υγεία του.
Όλα αυτά βρίσκουν απέναντι τους Νοσοκομειακούς γιατρούς και η πρώτη μας αντίδραση είναι στις 20 Οκτωβρίου με την πανυγειονομική απεργία και στη συνέχεια στις 7 Νοεμβρίου με την πανελλαδική απεργία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να διαλυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα παλέψουμε και θα πετύχουμε πιστεύω να παραμείνει το Σύστημα Υγείας δημόσιο και δωρεάν για όλους μας αλλά και με ποιοτική προσφορά Υγείας, όχι απλώς μια βασική Υγεία και όλα τα άλλα στους ιδιώτες”.

IMG 0111

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ Κώστας Κύρλας επεσήμανε την οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια σειρά κινητοποιήσεων μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.

Ο κ. Κύρλας δήλωσε: “Η οξυμένη κατάσταση που υπάρχει στο Νοσοκομείο Πρέβεζας στη στελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας, τα συνεχόμενα εντέλλεσθε και οι παρατεταμένες εφημερίες των ιατρών το τελευταίο χρονικό διάστημα οδήγησαν το Σώμα των ιατρών σε μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες σήμερα πήραν τη μορφή της Γενικής Συνέλευσης. Κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη Συνέλευση. Περιγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε τμήμα και αναφερθήκαμε με διεξοδικό τρόπο στις αιτίες τις οποίες προκαλούν αυτά τα προβλήματα στη στελέχωση, στα προβλήματα υπερεφημέρευσης, στα συνεχόμενα εντέλλεσθε κλπ.
Οι αιτίες αυτές δεν είναι άλλες από τους συρρικνωμένους οργανισμούς των Νοσοκομείων, όπως και του Νοσοκομείου Πρέβεζας, την απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τα υψηλά όρια συνταξιοδότησης των γιατρών οι οποίοι μένουν εγκλωβισμένοι μέχρι τα 67 τους χρόνια και αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ακραίες συνθήκες χωρίς να μπορούν να φύγουν. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια έκρυθμη κατάσταση, την οποία ως γιατροί μέσα από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας την αναδείξαμε στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Περιγράψαμε ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες εδώ πέρα οι γιατροί προσπαθούν να κάνουν το λειτούργημά τους και να προσφέρουν στην κοινωνία και εξηγήσαμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ως εδώ και δεν μπορούμε άλλο.
Στη σημερινή συνέλευση αποφασίσαμε μια σειρά από κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης τις 20 Οκτωβρίου που θα γίνει μια πανελλαδική κινητοποίηση για την Υγεία στην οποία θα συμμετάσχουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας με κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλο το λαό της Πρέβεζας να συμμετάσχει και αυτός, ενισχύοντας επί της ουσίας τις δημόσιες δομές της περιοχής.
Μια άλλη απόφαση που πήραμε είναι να πάμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε εκλογές ώστε να εκλεχθεί τριμελής επιτροπή ιατρών Νοσοκομείου. Ένα συνδικαλιστικό όργανο το οποίο θα υπάγεται στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου και το οποίο θα μπορεί άμεσα να παρεμβαίνει και να αναδεικνύει τα προβλήματα του ιατρικού σώματος στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου Πρέβεζας και να διεκδικήσουμε μαζί με το λαό της Πρέβεζας όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για τους κατοίκους της περιοχής”.

Πολυμέσα