Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 13:56

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών - Τι ειπώθηκε για την Πρέβεζα

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Αλβανίας, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού των δύο περιοχών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων.

M79A0449

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας το στέλεχος του Τμήματος Παρακολούθησης Προγραμμάτων Ε.Ε., Διεύθυνση Έρευνας, Υπουργείου Τουρισμού κα Λίλα Ιωσήφ, παρουσίασε το έργο με τίτλο “Alternative Tourism”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση και βιωσιμότητα του ιαματικού τουρισμού με την προώθηση των ιαματικών φυσικών πηγών Ελλάδας-Αλβανίας και φιλοδοξεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβάνοντάς τα σε πακέτα «τουριστικών διαδρομών», ενώ ανάμεσα στις περιοχές των ιαματικών πόρων που έχουν επιλεγεί από το εταιρικό σχήμα για να αναδειχθούν είναι και ο Ιαματικός Φυσικός Πόρος του δήμου Πρέβεζας

M79A0440

Η Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ‘Έργων Περιφέρειας Ηπείρου Καλλιόπη Τέσια παρουσίασε το στρατηγικό έργο “Thematic Routes & Networks” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, σημειώνοντας πως στην ουσία μαζί με το ALLTOUR , είναι δύο έργα που μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και να λειτουργήσουν ενιαία. Όπως υπογράμμισε η κα Τέσια, η έμπνευση που υπήρχε στο “στήσιμο” αυτού του έργου ήταν το υδάτινο στοιχείο και γενικότερα οι “μύθοι” της Ελλάδας και της Ιταλίας που θα αποτελέσουν το συνδετικό ιστό για να δημιουργηθεί ένα κοινό τουριστικό προϊόν που θα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς, όπως ο θεματικός τουρισμός, ο “αργός” και ο βιώσιμος τουρισμός, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων τουριστών στη διασυνοριακή περιοχή του προγράμματος.

Η κα Τέσια αναφέρθηκε εν συντομία στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται για την αναβάθμιση και αποκατάσταση 18 σημείων στη διασυνοριακή περιοχή -ανάμεσά τους και ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας- ενώ επεσήμανε πως είναι ένα έργο που θα έχει βιωσιμότητα και συνέχεια, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη και προώθηση των ιαματικών πόρων της περιοχής.

“Οι εργασίες στον Αμάραντο, στα Καβάσιλα και στην Πρέβεζα έχουν ξεκινήσει. Στην Πρέβεζα προχωράνε. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες. Ξεκινήσαμε με ένα master plan που κάναμε το 2017 και από τότε μέχρι πέρυσι προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε τις αδειοδοτήσεις. Αδειοδοτήσεις που ήταν πολύ ιδιαίτερες, ξεχωριστές σε κάθε περίπτωση, στην Πρέβεζα υπήρχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στα Καβάσιλα υπήρχαν άλλου είδους προβλήματα και στον Αμάραντο. Γενικά ήταν μια δύσκολη διαδικασία, επίπονη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα καταφέραμε. Στην Πρέβεζα οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και προχωρούν και τώρα συμβασιοποιήθηκε ο Αμάραντος και τα Καβάσιλα, οπότε στοχεύουμε και θα τα καταφέρουμε πιστεύω μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό να έχουμε έτοιμες τις υποδομές και στον Αμάραντο και στα Καβάσιλα. Στην Πρέβεζα τα Λουτρά έχουν και ένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι του 17ου αιώνα, ήταν τα Λουτρά του Αλή Πασά αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν θα θέλαμε να μείνει με αυτό το branding σαν Λουτρά του Αλή Πασά, θα θέλαμε να τα χαρακτηρίσουμε κάπως αλλιώς” είπε μεταξύ άλλων η κα Τέσια, ενώ στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μάρκος Δανάς αναφέρθηκε στη σημασία των Ιαματικών Πηγών για τη χώρα αλλά και τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις επιδοματικές πολιτικές.

M79A0442

Ο κ. Δανάς ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και την κα Τατιάνα Καλογιάννη η οποία το 2017 τόλμησε και προχώρησε αυτό το εγχείρημα για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Ηπείρου, ενώ υπογράμμισε πως για να προχωρήσει όλο αυτό θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ξεφύγουν από την επιδοματική αντίληψη και να αρχίσουν να δουλεύουν επιχειρηματικά. Ο κ. Δανάς τόνισε πως θα πρέπει οι θερμαλιστικές υπηρεσίες να ενταχθούν σε αυτό που λέγεται “προορισμός” και όχι να υπάρχουν μεμονωμένα και σημείωσε πως η Ήπειρος είναι ένας προορισμός που μπορεί εύκολα να γίνει αυτό, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικά τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα, ωστόσο τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή προκειμένου να μη γίνουν λάθη και να λειτουργήσει σωστά το όλο εγχείρημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών δεν στάθηκε αντίθετος στη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών μέσω ιδιωτών, αφού όπως είπε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών είναι “τραγωδία”, ενώ προανήγγειλε πως ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο σε εκπαιδευτικές ημερίδες στα δημοτικά συμβούλια Πρέβεζας, Άρτας και Κόνιτσας. “Πρέπει η τοπική κοινωνία να καταλάβει τι είναι αυτό που έχει και που θέλει να το πάει. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω, δικό σου είναι δεν στο παίρνει κανένας, αλλά επειδή είναι δικό σου θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διοικήσεις. Είτε γιατί θα το διοικήσεις εσύ είτε γιατί θα το δώσεις κάπου αλλού ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανάς.

M79A0455

Κλείνοντας η αν. Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Τουρισμού Μαρία Παγώνη αναφέρθηκε στην προώθηση του ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας ως μέσων για την υλοποίηση της στρατηγικής διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων της Ελλάδας.