Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 14:30

Επιτακτική η άμεση κινητοποίηση του δήμου Πρέβεζας για τις αμιαντοσκεπές του Ωρωπού

φωτό: Ανάπτυξη Τώρα φωτό: Ανάπτυξη Τώρα

Την άμεση κινητοποίηση του δήμου Πρέβεζας ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον Παναγιώτης Λελοβίτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με ασφάλεια το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις αμιαντοσκεπές σε κατοικίες του Ωρωπού, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Όπως τόνισε ο κ. Λελοβίτης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα λόγω των δυνατών ανέμων προκλήθηκαν ζημιές σε σκεπές από ελενίτ σε αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.

IMG 3938

«Επειδή είναι Χειμώνας και δεν μπορούν να μείνουν με προβλήματα στη σκεπή οι κάτοικοι μπαίνουν σε μια διαδικασία να τις επισκευάσουν μόνοι τους. Καταλαβαίνετε όλοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία, όταν όλοι έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, δυστυχώς δεν έχουμε και τις ανάλογες πράξεις αλλά το έχουμε κουβεντιάσει τουλάχιστον, τι προβλήματα δημιουργεί ο αμίαντος. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα, νομίζω ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία να δοθεί εντολή καταγραφής των σκεπών που έχουν ζήτημα και να δούμε πως με τρόπο που σέβεται τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους βέβαια εκεί, να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ άμεσα το πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Λελοβίτης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Ανάπτυξης Τώρα Γιώργος Νίτσας, η οποία είχε στείλει και σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες πριν (δείτε εδώ).

IMG 3944

«Κύριε δήμαρχε ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουλέψουμε λίγο παραπάνω και θα μας βρείτε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο μαζί σας σε μια προσπάθεια τουλάχιστον σε πρώτη φάση να γίνει άμεσα η εξεύρεση χρημάτων για να γίνει τουλάχιστον σε πρώτη φάση σε αυτά τα 10-12 σπίτια η απομάκρυνση του αμιάντου» τόνισε ο κ. Νίτσας, σημειώνοντας πως τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής ήταν πολύ αργά και προχώρησε τις διαδικασίες για να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου Πρέβεζας μετά την επιστολή της Ανάπτυξης Τώρα.

«Υπήρχαν τεράστια προβλήματα και στο ΔΑΚ αλλά και σε γεωργικές επιχειρήσεις αλλά και ιδιαίτερα σε δέκα τουλάχιστον κατοικίες στον Ωρωπό, όπου στην ουσία οι άνεμοι διέλυσαν τα καρκινογόνα ελενίτ που υπάρχουν. Θα έπρεπε τα αντανακλαστικά του δήμου να ήταν πολύ πιο γρήγορα και τουλάχιστον να ήμασταν πολύ πιο κοντά στους πολίτες διότι όταν πήγαμε στον Ωρωπό είδαμε τα κατεστραμμένα ελενίτ να είναι και διάσπαρτα δεξιά και αριστερά του δρόμου, με τόσα προβλήματα που γνωρίζουν οι πάντες ότι μπορεί να δημιουργηθούν στην υγεία των πολιτών» τόνισε ο κ. Νίτσας.

IMG 3912

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ωρωπού θα δουν τα σημεία που είναι επικίνδυνα και θα γίνουν ενέργειες για να βρεθεί χρηματοδότηση.

«Άμεσα οι ενδιαφερόμενοι που έπαθαν ζημιά είτε με τις απλές στέγες που έκαναν αιτήσεις, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις περιπτώσεις του Ωρωπού. Η τεχνική υπηρεσία από αύριο και σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο θα δουν τα σημεία αυτά που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και μήπως μπορεί να δοθεί μια χρηματοδότηση για να διευκολυνθούν, γιατί η αξία της αντικατάστασης και της απομάκρυνσης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις απλές σκεπές που έφυγαν στο Μιχαλίτσι» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, ενώ ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Ακρίβης πρόσθεσε πως σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ του 2019 του Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να κατατεθεί μια αίτηση στο δήμο από τους πληγέντες.

IMG 3973

«Υπάρχει ένα ποσό μέχρι 6000 ευρώ που δίνουν για επισκευαστικές εργασίες ύστερα από αυτοψία που θα γίνει από την Επιτροπή. Το πρόβλημα τώρα εδώ πέρα είναι με τον αμίαντο γιατί πρέπει να γίνει διαχείριση του αμιάντου, η οποία έχει ένα κόστος πολύ μεγάλο και δεν ξέρω σε αυτή την περίπτωση πως μπορεί να γίνει. Ας ξεκινήσουμε να γίνουν τα αιτήματα τουλάχιστον γιατί τα αιτήματα αυτά διαβιβάζονται στο Υπουργείο μετά και να δούμε τι μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση» κατέληξε ο κ. Ακρίβης.