Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2013 04:10

Συναισθήματα «παγίδευσης» και «προδοσίας» από την ηγεσία τους...

Ατμόσφαιρα γενικότερης απογοήτευσης επικράτησε στη χθεσινή (Πέμπτη) Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την αναστολή της απεργίας που αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Κατά κοινή ομολογία κυριάρχησαν συναισθήματα «παγίδευσης» και «προδοσίας» προς τη βάση των εκπαιδευτικών και τις τοπικές ΕΛΜΕ συνολικά, που... χρεώθηκαν στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, υπήρξαν πολιτικές μομφές προς το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, έστω και σε ήπια μορφή, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μέλη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, έπειτα από τη στάση της παράταξής τους, δήλωσαν ξεκάθαρα πως σκέφτονται σοβαρά να αποχωρήσουν ή να ζητήσουν ευθύνες από την ιδεολογικοπολιτική παράταξη που τους εκφράζει.

Το www.atpreveza.gr βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, όπου έγινε η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και σας μεταφέρει το γενικότερο κλίμα στο «μέτωπο» των εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Γιάννης Θεοφάνους, τόνισε πως δεν υπάρχει απαρτία και κατά συνέπεια η Συνέλευση θα είναι μία συζήτηση που θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Το λόγο πήρε ο Αντώνης Κυνηγός, ο οποίος απηύθυνε μομφή προς τον Αποστόλη Κατσανάκη που εκπροσώπησε την ΕΛΜΕ Πρέβεζας στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων και εντεταλμένων εκπροσώπων των ΕΛΜΕ, τονίζοντας: «Για ποιο λόγο έγινε συνδικαλιστικό ατόπημα και ανατράπηκε μία δημοκρατή απόφαση της βάσης;».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Αποστόλης Κατσανάκης, έκανε μία ενημέρωση των όσων έγιναν στην Αθήνα. Ανέφερε πως μετέφερε όλα όσα αποφάσισε η ΕΛΜΕ Πρέβεζας στη Γενική της Συνέλευση. Αργότερα ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ έθεσε προς το σώμα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στήριξης της απεργίας. Το ΔΣ αποφάσισε σύσκεψη 30 λεπτών, ενώ όλες οι ΕΛΜΕ μετέφεραν το μήνυμα του ΝΑΙ στην απεργία και 4 κατέβηκαν και με πρόγραμμα δράσης.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τον κ. Κατσανάκη, επισήμανε πως ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-Συνεργασία πρότειναν δύο πράγματα: να ψηφιστεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ και να γίνει ψηφοφορία για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις στήριξης της απεργίας.

Πρόσθεσε ακόμη πως ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε πως πρόταση των Παρεμβάσεων στη σύσκεψη, μέσω του εκπροσώπου τους ήταν να υπάρξουν 500 συνδικαλιστές έξω από τα εξεταστικά κέντρα και να μη μπει κανείς μέσα (διαψεύστηκε από τους εκπροσώπους των Παρεμβάσεων στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας, οι οποίοι ανέφεραν ότι η πρότασή τους κεντρικά είναι νέες γενικές συνελεύσεις στις 17/5 και συλλαλητήριο στην Αθήνα).

Πρόσθεσε ακόμη ο Αποστόλης Κατσανάκης ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Πρέβεζας τόνισε πως στην πρώτη πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ (από τις 88 ενώσεις ψήφισαν οι 85),υπήρχαν 78 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ και 3 Λευκά. Στην πρόταση για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις υπήρχαν 19 ΝΑΙ, 9 ΟΧΙ, και 57 Λευκά. Πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τηλεφωνικά το υπόλοιπο ΔΣ, πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση.

elme222

Ο Γιώργος Φραγκούλης είπε σε εκείνο το σημείο ότι αυτός που έθεσε τέτοιο δίλημμα, ήθελε να αιφνιδιάσει και να διασπάσει.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις. Πρώτος στον κατάλογο ήταν ο Βασίλης Καραγιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν ζούσαμε Μικρασιατική Καταστροφή δε θα μιλούσαμε για δίκη των 6, αλλά για δίκη των 11. Έκανε πολλά λάθη η ΟΛΜΕ. Έσυρε τον κλάδο σε συνελεύσεις-παρωδία. Οδήγησε τον κλάδο σε...Βατερλώ και χάθηκε η ευκαιρία να γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ΟΛΜΕ είναι άσχετη. Μας καλεί να πάρουμε πίσω αυτό που ψηφίσαμε πριν από δύο ημέρες».

Ο Παναγιώτης Λελοβίτης από την πλευρά του σχολίασε: «Ζήσαμε ένα σουρεαλισμό αυτές τις ημέρες. Κάποτε η Αριστερά είχε κατεβάσει υποψηφίους στις εκλογές, μέσα από τις φυλακές. Ήξερε ότι δε θα έβγαιναν φυσικά. Το έκανε για στήριξη στις ιδέες τους. Αυτή ήταν και η προηγούμενη συνέλευσή μας. Στήριξη στο σωματείο μας. Οι... φωστήρες του ΔΣ έκαναν πολιτικό και συνδικαλιστικό τερτίπι. Η συνέλευση των Προέδρων είναι έκθετη. Το μπαλάκι των αποφάσεων έπρεπε να πάει πάλι σε εμάς. Θέλω να πω ότι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δικαίωσαν τον... ιστορικό τους ρόλο. Εγώ πιθανότατα θα παραιτηθώ από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και παράλληλα να πω ότι θα ζητήσω και πολιτικές ευθύνες από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω».

Ο Διονύσης Καββαδάς υποστήριξε: «Το ΠΑΜΕ αρνήθηκε την απεργία και στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν για απεργία την Τρίτη, ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Υπήρξε μία ρωγμή στο σύστημά τους και έπεσαν επάνω να την κλείσουν.

Η λογική κομματιού της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ ήταν ότι δεν πρέπει να κουνηθεί... φύλλο. Χρειάζεται αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα από τα... κάτω. Όταν ψηφίζω απεργία, εξυπακούεται ότι θα υπηρετήσω και τα μέτρα. Τι δίλημμα ήταν εξ' αρχής κατασκευασμένο. Για μένα -και δεν είναι προσωπικό προς τον Αποστόλη Κατσανάκη, αλλά πολιτικό ζήτημα- πρέπει να διαγραφεί αυτός που ψήφισε λευκό».

Ο Αντώνης Κυνηγός είπε: «Έπρεπε να αποχωρήσει ο εκπρόσωπός μας. Το γεγονός ότι κηρύξαμε απεργία ήταν η πρώτη... ρωγμή. Άλλο πράγμα ήταν η επίταξη και αν θα την σπάγαμε. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των γραμμών μας και σεβασμός στη βάση των καθηγητών».

Η Γεωργία Καρκαλέτση ανέφερε: «Βάλαμε τον κλάδο σε έναν πόλεμο. Κάναμε όμως τον πόλεμο με άσφαιρα πυρά και λογικές ο καθένας να προστατέψει το μαγαζάκι του. Η ηγεσία μας, μας άφησε μόνους», ενώ ο Δημήτρης Ντάγγας πρόσθεσε: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατάφερε μέσα σε μία εβδομάδα να αναδείξει το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά στη χώρα μας. Η απόφασή της όμως ήταν όλεθρος. Πρέπει να προστατέψουμε τη συλλογικότητα του κλάδου και να σπάσουμε το φόβο με τα... στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα μας βάλουν. Κάθε μέρα να την κάνουμε... πανηγύρι, γι' αυτούς».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Αποστόλης Κατσανάκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Κυνηγό, τόνισε: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Η παράταξη που εκπροσωπείς, έκανε την εισήγηση...». Επικράτησε μία μίνι-ένταση, χωρίς να δοθεί συνέχεια επί προσωπικού.

Η Άννα Αφεντουλίδου από την πλευρά της σχολίασε: «Οι συνάδελφοι εξέφρασαν διάθεση να αγωνιστούν. Η ΕΛΜΕ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα της επίταξης. Δεν εξετάστηκαν καν οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Το ΠΑΜΕ δεν φοβάται τους αγώνες. Η απεργία όμως ήταν... τυφλή. Αυτό πάντως που έγινε στη γενική συνέλευση των προέδρων είναι... μαύρη σελίδα για τους εκπαιδευτικούς».

Το λόγο πήρε ο Άρης Ταπραντζής, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Όποιος έχει το θάρρος να αγωνιστεί, θα προσπαθούσε να καταργήσει στην πράξη την επιστράτευση. Ήταν ένα στημένο παιχνίδι...», ενώ ο Χρήστος Ράπτης τόνισε πως πολλοί είχαν το δίλημμα: «Θα απεργήσω και θα με απολύσουν;» και ανέφερε πως θα επαναπροσδιορίσει την πολιτική του θέση, αναφορικά με το κίνημα.

Ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Αντιδήμαρχος, Γιώργος Φραγκούλης υποστήριξε: «Θεωρώ πως βγαίνω στη σύνταξη, ξεπουλημένος από όλες τις παρατάξεις. Τώρα κάνουμε ευχολόγια. Δεν έπρεπε η ΕΛΜΕ να πάρει θέση στη συνέλευση των προέδρων. Οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν από τη βάση».

Ο Ταξιάρχης Κωστογιάννης, υποστήριξε: «Υπάρχει και το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας. Όταν είχαμε αρχικά μπροστά μας το πρώτο Μνημόνιο έπρεπε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν την κομματική τους ταυτότητα. Αργότερα να παραιτηθούν και οι ΔΑΚίτες. Δεν είχε ηθικό δικαίωμα να πάρει απόφαση η ΕΛΜΕ, για το αν υπήρχαν όροι για την απεργία. Έπρεπε να γίνει με όρους μαζικούς. Να σημειώσω ότι μία τυχόν σύλληψη συναδέλφου που θα ήθελε να σπάσει την επίταξη, θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη κοινωνική εξέγερση.

Η Χούντα τους πρέπει να σπάσει. Πρέπει να κινηθούμε στη λογική να γίνει η απεργία».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Πέτρος Τσεκούρας, ανέφερε: «Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εμείς από τις 10-5-2013 προτείναμε στην ΑΔΕΔΥ απεργία κατά της επιστράτευσης». Ο κ. Τσεκούρας «επιτέθηκε» στην πολιτική και τη ρητορική των παρεμβάσεων, ενώ τόνισε πως το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δεν μπήκε καν μέσα στη σύσκεψη.

«Απεργοσπάστες στο ΠΑΜΕ δεν υπάρχουν. Όταν πήρε απόφαση το ΠΑΜΕ για απεργία και ήταν μόνο του, εγώ στη διευθύντριά μου δήλωσα: ''Κατά δήλωσιν απεργός'', όταν μου είπε πως η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν έχει κηρύξει απεργία. Γιατί δεν αντέδρασε κανείς, όταν ζητήσαμε στη συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, ανοικτή ψηφοφορία;», ήταν το σχόλιό του.

Ο Δημήτρης Ροπόκης τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης και πως στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ ο Βασίλης Τζίμας είπε: «Στη συνέλευση είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ένα όραμα. Το όραμα αυτό έχει πέσει σε... τρύπα. Κανένα κόμμα της Αριστεράς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, δεν στήριξαν αυτό το όραμα. Όσον αφορά τη δική μας ΕΛΜΕ, μπορεί και να έκανε λάθος, να την εγκλώβισαν ή υπήρξε δόλος. Προσωπικά επειδή ξέρω τον Αποστόλη Κατσανάκη, αποκλείω το δόλο».

Η Βαρβάρα Ζαντραβέλη τόνισε πως τη βάση των εκπαιδευτικών τη... γράψανε και πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει στο εξής, ενώ ο Γιάννης Θεοφάνους, με αφορμή το ωράριο 8-2 εν μέσω Πανελλαδικών, ανέφερε πως η Κυβέρνηση ακόμη... φοβάται την αντίδραση των εκπαιδευτικών.