Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 13:53

Ψήφισμα του Δ.Σ. Πρέβεζας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Το κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο έφερε προς ψήφιση η Στροφή στο Μέλλον και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έχει ως εξής:

Το νερό δεν δύναται να ιδιωτικοποιηθεί

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», με το οποίο επιχειρούνται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδρευσης που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α., το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ζητά:

1) Tην άμεση απόσυρση του Νόμου για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

2) Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού με πλήρη αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών στη λογική της ανταποδοτικότητας, μέσω ιδιωτικοποίησης τους.

3) Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος ή μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

4) Άμεση έγκριση των έργων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.

5) Άμεσα έγκριση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις και οι αυξημένες απαιτήσεις.

6) Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του υπέρμετρου ενεργειακού τους κόστους.

7) Όχι στις υποχρεωτικές συναινούσες / συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ. Ναι στην υλικοτεχνική στήριξή τους.

8) Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ 1886/2022 για ΣΔΙΤ ΕΥΔΑΠ & 2517/2022 για την τιμολόγηση του νερού».

IMG 7151

“Νομίζω ότι επιγραμματικά μπαίνει όλο το πλαίσιο της διεκδίκησης για την ισχυροποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης οι οποίες αποτελούν αυτή τη στιγμή το φορέα της αυτοδιοίκησης όσον αφορά τη διαχείριση του νερού και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Θα ξέρετε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους το οποίο είναι τεράστιο. Σήμερα ήδη ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει ότι τα χρέη των ΔΕΥΑ με την αύξηση του ενεργειακού κόστους υπερβαίνουν τα 120 εκατομμύρια και όπως καταλαβαίνετε τα 20 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν ως ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν είναι και σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν γιατί όπως είπε και ο κ. Σκυλακάκης μπορεί να θεωρηθεί και παράνομη η κρατική ενίσχυση απέναντι στις επιχειρήσεις αυτές. Άρα είναι άμεση και αναγκαία η παρέμβαση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη μετακυλήσουν κυρίως το κόστος τους απέναντι στους δημότες” ανέφερε ο κ. Ανωγιάτης, σημειώνοντας πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν χωράει καμία ιδιωτικοποίηση σε αυτό.

IMG 7173

"Θεωρώ ότι το να ελεγχόμαστε δεν το συζητώ πρέπει να ελεγχόμαστε. Η ΡΑΕ όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε το απαιτούμενο προσωπικό ούτε να δίνει τη δυνατότητα ελέγχου στη ΔΕΥΑ, οπότε νομίζω ότι πρέπει να ελέγχεται από το Υπουργείο. Καμία ιδιωτικοποίηση νερού συμφωνούμε σε αυτό. Η ΡΑΕ βέβαια έχει να κάνει και με τα απορρίμματα άρα ουσιαστικά αναλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο χωρίς να έχει και το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορέσει να διαχειριστεί όλες τις ΔΕΥΑ" ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, ενώ ο κ. Κατσιώτης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με απίστευτο κυνισμό την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και κατέθεσε το ψήφισμα της Ανυπότακτης Κίνησης, υπογραμμίζοντας πως το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή στον πλανήτη.

IMG 7184

" Κατέθεσε και ψήφισε μόνη της στη Βουλή την 1η Μαρτίου πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού. Τη μέρα που βρεθήκαμε ως λαός αντιμέτωποι με το έγκλημα στα Τέμπη, προδιαγεγραμμένο έγκλημα απότοκος της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Προβλέπει λοιπόν το πολυνομοσχέδιο τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) διευρύνοντας το αντικείμενό της. Οι ρυθμιστικές Αρχές, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της Ε. Ε., ιδρύονται και αποσκοπούν στη ρύθμιση των αγορών που απελευθερώνονται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε δει τι φέρνει ο «ρυθμιστικός» ρόλος της ΡΑΕ που έχει την ευθύνη για την αγορά ενέργειας, δυσβάσταχτη «ρήτρα αναπροσαρμογής» για την τσέπη του λαού στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και εκτίναξη της κερδοφορίας επιχειρηματιών-παρόχων και της ΔΕΗ, ιδιωτικοποιημένης πλέον" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιώτης και κατέθεσε το ψήφισμα της Ανυπότακτης Κίνησης, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος τόνισε πως το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι τωρινό, αλλά είναι δρομολογημένο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες και εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές που εκπορεύονται από ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

IMG 7200

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει προηγούμενο σε μια σειρά δυτικές χώρες με καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι πασιφανές και έχει αποδειχθεί έμπρακτα, έχουμε την καταστροφική εμπειρία των τελευταίων ημερών με τους σιδηροδρόμους, έχουμε πιο παλιά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τη συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση των τιμολογίων και του ενεργειακού κόστους. Είναι πασιφανές και το γνωρίζει στο πετσί του κάθε εργαζόμενος ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και κοινωνικών τομέων αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα και δεν αναφέρομαι μόνο στην τσέπη του εργαζόμενου. Βάζω και ζητήματα ποιότητας και ζητήματα ασφάλειας, βάζω μια σειρά ζητήματα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αμάραντος.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η Στροφή στο Μέλλον εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (το ψήφισμα της Ανυπότακτης Κίνησης ψηφίστηκε από την Ανυπότακτη Κίνηση και τη Λαϊκή Συσπείρωση).