Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 12:48

Φαραωνικό φωτοβολταϊκό έργο σχεδιάζεται στην Καμαρίνα – Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση – Ποιο το status της εταιρείας...

Με δύο ανακοινώσεις της (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) η Περιφέρεια Ηπείρου κήρυξε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Τροποποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) των έργων: «Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 30 MW, στη θέση «Καμαρίνα», της Τ.Κ. Καμαρίνας, Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» και «Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 95 MW, στη θέση «Καμαρίνα», της Τ.Κ. Καμαρίνας, Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Πρόκειται για ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό έργο, που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει η εταιρεία «FOS AND WIND ENERGY A.E.». Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 27-04-2023 και ημερομηνία λήξης αυτής η 09- 06 -2023.

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 02-05 -2023 και ημερομηνία λήξης αυτής η 06-06-2023.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το ποια είναι η συγκεκριμένη εταιρεία.

Για την περιοχή του Ζαλόγγου, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την αδειοδότηση τον Ιούνιο του 2022 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η “μητρική” εταιρεία έχει “σπάσει” σε τρεις εταιρείες, τις FOS AND WIND ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, FOS AND WIND ENERGY II ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, και FOS AND WIND ENERGY III ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Η πρώτη έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, η δεύτερη 200.000 ευρώ και η τρίτη 200.000 ευρώ.

Το 1% των μετοχών ανήκει στον Έλληνα εκπρόσωπό της, ο οποίος είναι λογιστής, ενώ η εταιρεία που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από την Fos and Wind Energy, είναι η εταιρεία TOPVENTURE LIMITED με έδρα την Κύπρο. Εκπρόσωπος εκεί εμφανίζεται δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας.

Η εταιρεία έχει μπει πολύ δυναμικά στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών και έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, 19 βεβαιώσεις παραγωγού, συνολικής ισχύος 763 MW.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ypodomes.gr, με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW απαιτεί κεφάλαια περίπου 10 εκατ. ευρώ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα απαιτηθεί ούτως ώστε η Fos and Wind Energy, να δει τα σχέδια της να παίρνουν σάρκα και οστά.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, τα μεγάλα εφοπλιστικά “τζάκια” της χώρας είναι διατεθειμένα να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Καμαρίνας, φαίνεται πως εφοπλιστικά κεφάλαια των νοτίων προαστίων έχουν συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη επένδυση στα υπ' όψιν τους.

Φυσικά για να προχωρήσουν τέτοιου είδους έργα, απαιτείται μία σειρά αδειοδοτήσεων.

Η τοπική κοινότητα Καμαρίνας πάντως θα συγκαλέσει μέσω του προέδρου της γενική συνέλευση σύντομα προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα.