Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 16:11

Μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα η διάβρωση της Κυανής Ακτής

Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα για την πόλη της Πρέβεζας αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας τη Δευτέρα.

Πρόκειται για τη διάβρωση της παραλίας στην Κυανή Ακτή, η οποία προκαλεί ανησυχία και είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Πρέβεζας. Και είναι δεδομένο πως θα απαιτηθεί προσεκτική μελέτη του φαινομένου από την πλευρά του Δήμου, με σεβασμό στον πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος.

M79A0695

Τη συζήτηση “άνοιξε” ο σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Μάριος Κατσιώτης, ο οποίος τόνισε πως είχε ειδοποιήσει τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από την Κυανή Ακτή επικίνδυνα υλικά, σκουπίδια και σίδερα, καθώς και η άμμος που έχει σκεπάσει μέρος του πάρκινγκ.

M79A0660

Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε με τη σειρά του: “Στην Κυανή Ακτή και στις άλλες ακτές ξεκίνησαν παρεμβάσεις με διαδρόμους που μπαίνουν. Έχουν πάει εκεί τα συνεργεία. Από το Βράχο μέχρι την Κυανή Ακτή το επόμενο 15μερο θα αποκαταστήσουμε όλη τη φυσική καταστροφή λόγω κυματισμού. Έτσι βρέθηκε η άμμος στο πάρκινγκ. Όπως και πέρυσι έτσι θα γίνει και φέτος”.

M79A0708

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δημήτρης Καραμανίδης, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για τη διάβρωση της ακτής: “Όλη η νότια πλευρά της Κυανής Ακτής και δεν είναι μόνο η Κυανή Ακτή έχουν πρόβλημα. Το έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν, αλλά η διάβρωση που υπέστη φέτος η περιοχή είναι τρομερά μεγάλη. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε γρήγορα και συλλογικά. Δυστυχώς, και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, -κάνω μελέτη τα τρία τελευταία χρόνια- στο χώρο κάτω από τα γήπεδα αμπαλί και στις αβάλες που είχαν δημιουργηθεί στα μπαστούνια, τα οποία δεν λειτουργούν σωστά γιατί έχουν μείνει τα μισά, δημιουργείται διάβρωση κάθε χρόνο πάνω από τρία μέτρα. Φέτος σε σημεία είχαμε διάβρωση πάνω από 8 μέτρα. Από το Μνημείο του Ναύτη μέχρι και το Κάστρο Παντοκράτορα πρέπει να πράξουμε άμεσα κάτι. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε με ογκόλιθους τα μπαστούνια για να έρθουν στην αρχική τους θέση. Να γίνει αποκατάσταση των μπαστουνιών” και στη συνέχεια πρότεινε τρόπους και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν.

M79A0646

Σε σχόλιό του ο Βαγγέλης Ροπόκης είπε: “Όταν είχε γίνει η μελέτη για τα μπαστούνια υπήρχε ευαισθησία από πολίτες για να μειωθεί ο όγκος και να βλέπουν τη Λευκάδα. Δυστυχώς όταν έχουμε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και γίνονται λάθη, το πληρώνουμε”.