Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2013 17:06

Δικαίωση Ραβανού και αγροτών δια στόματος... Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η προ ημερών ένταση που είχε επικρατήσει στο πρώην δημαρχείο Ζαλόγγου, κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων του ΟΣΔΕ (διαβάστε: Με προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία του ΟΣΔΕ στην ΠρέβεζαΑντιδράσεις από τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ), όπου αγρότες (μαζί τους και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός), επισήμαναν ότι η ΕΑΣ Θεσπρωτίας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο, ζητά παράτυπα από τους αγρότες να πληρώσουν, είχε και συνέχεια εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραϊτη για το θέμα του χαρατσιού του ΟΣΔΕ, τόνισε πως σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη, ότι «οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας».

Πρόσθεσε επίσης πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο.

Ίδια ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστα Μπάρκα, ο οποίος σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Παρά τις ρητές οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δωρεάν υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος οι αγρότες χρεώνονται με διάφορα ποσά όπως “έξοδα για εργασίες διαχείριση αρχείων παραγωγού” (φωτοαντίγραφα, βεβαιώσεις κτλ) είτε για “έξοδα μετακινήσεων” είτε χωρίς αιτιολογία. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως  επιβαρύνοντας παράνομα τους αγρότες και αντίθετα με τις προβλέψεις της σύμβασης.