Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 11:50

Ποια τα “βιογραφικά” των επιχειρηματικών “κολοσσών” που θα αναλάβουν το φωτισμό στο Δήμο Πρέβεζας – Τα “γιατί” και οι παλιές “αμαρτίες”...

Η ιδιωτικοποίηση του αστικού και οδικού φωτισμού στο Δήμο Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια αποτέλεσε στρατηγική επιλογή τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και για τον “Δήμο της Καρδιάς μας”, της παράταξης του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, παρά τις “φωνές” της αντιπολίτευσης και δεκάδων σωματείων που υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή πέρα του ότι δεσμεύει και τις επόμενες γενιές, αποτελεί και “θηλιά στο λαιμό” για τους δημότες.

Το έργο με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας» αναλαμβάνει ο οικονομικός φορέας «Ένωση Εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», με τίμημα 6.995.212.98 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Οι εργασίες αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης που θα υλοποιηθούν από την κοινοπραξία περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του συνόλου του υφιστάμενου δικτύου οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας (το οποίο αποτελείται από 8.170 φωτιστικά/προβολείς) με νέο, σύγχρονης τεχνολογίας φωτισμό τύπου LED.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι επιχειρηματικοί “κολοσσοί” που... ανακάλυψαν το Δήμο Πρέβεζας και θα επενδύσουν;

rootagronomybanner

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Η πλειοψηφία των μετοχών της Intrakat του ομίλου συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, πέρασε πρόσφατα στα χέρια των Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου. Η εταιρεία πέτυχε ακόμη ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal στο χώρο των κατασκευών, αγοράζοντας πρόσφατα τον ΑΚΤΩΡΑ.

Ήδη από το 2022 ο όμιλος ξεκαθάρισε μέσω της Γενικής του Συνέλευσης ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) μέσω συνεργασιών ανά περίπτωση, αποτελεί στρατηγικό στόχο.

Κάπως έτσι επιλέχθηκε η συνεργασία με την ΟΜΕΧΟΜ στην περίπτωση του αστικού και οδικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας.

Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είναι επίσης ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, ομάδας που αγωνίζεται στην ποδοσφαιρική Super League.

 

ΟΜΕΧΟΜ-VINCI ENERGIES

Η ΟΜΕΧΟΜ αποτελεί το παρακλάδι του γαλλικού κολοσσού VINCI στο χώρο της ενέργειας (Vinvi Energies). Πρόκειται για έναν πολυεθνικό όμιλο με τέσσερις βασικούς άξονες δραστηριοτήτων κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο: Κατασκευές, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ενέργεια.

Στη χώρα μας γνωρίσαμε τη Vinci μέσα από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Φαίνεται όμως πως την τελευταία τετραετία με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Vinci/ΟΜΕΧΟΜ να δραστηριοποιείται και πάλι έντονα στην Ελλάδα.

Διόλου τυχαίο είναι η παρουσία του πολυεθνικού ομίλου στο πλευρό της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης στη Χάλκη.

Τα έσοδα της Vinci εν μέσω covid μάλιστα δείχνουν να έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα νούμερα για την εποχή, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα (πηγή: επίσημη ιστοσελίδα της Vinci).

Οι παλιές “αμαρτίες”

Η Vinci πάντως δεν πρωταγωνιστεί στη διεθνή επιχειρηματική “σκακιέρα” μόνο για τις επενδυτικές της δραστηριότητες. Μία από τις θυγατρικές της δέχθηκε καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς για αναγκαστική εργασία και παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών εργατών, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο οι συνθήκες εργασίες ήταν κάτι που απασχόλησε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και υπήρξε πληθώρα διαμαρτυριών.

Η Vinci είχε αναλάβει επίσης να κατασκευάσει το νέο μεγάλο αεροδρόμιο στη Δυτική Γαλλία το 2018, ένα project 580 εκατομ. ευρώ, το οποίο θα έδινε την ευκαιρία στον όμιλο να το κατασκευάσει και να το διαχειριστεί για 55 χρόνια. Παρ' όλα αυτά το γεγονός ότι θα απαιτούνταν να εκτοπιστούν οι τοπικοί αγρότες για να κατασκευαστεί δημιούργησε ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα εναντίον του έργου, με την γαλλική Κυβέρνηση να “παγώνει” τα σχέδιά της και τη Vinci να απαιτεί αποζημίωση από το γαλλικό κράτος.

ωινψι

Γιατί στην Πρέβεζα...

Το ερώτημα πάντως παραμένει; Πως αυτοί οι τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό και το παγκόσμιο επιχειρείν ασχολήθηκαν με τον αστικό και οδικό φωτισμό της Πρέβεζας; Τι βρήκαν σε ένα φαινομενικά “ταπεινό” έργο;

Οι απαντήσεις είναι εύκολες και τα μειονεκτήματα για τον δημοτικό φορέα, δηλαδή το σύνολο των δημοτών της Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια, επίσης ξεκάθαρα.

  1. Το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο στον ενεργειακό κλάδο. Ειδικά μετά την κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος έδινε μεγάλα κέρδη στους πολυεθνικούς ομίλους, υπάρχουν μέχρι το 2030 με τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, τεράστιες ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη στον τομέα αυτόν.

  2. Το λεγόμενο επιχειρηματικό ρίσκο δεν υπάρχει. Σε έναν ιδιότυπο καπιταλισμό όπως αυτός με τις συμβάσεις οδοφωτισμού, το κέρδος για τις εταιρείες είναι εγγυημένο. Τι καλύτερο για έναν επιχειρηματικό όμιλο να βρίσκει ουσιαστικά έτοιμη και χαρτογραφημένη τη μισή υποδομή μέσω του δημόσιου φορέα και να έχει εγγυημένο κέρδος.

  3. Ο Δήμος Πρέβεζας χάνει μία από τις πιο θεμελιώδεις και βασικές λειτουργίες του με την παραχώρηση σε ιδιώτη. Το κυριότερο όμως είναι ένα: Χάνει την επέμβασή του στην τιμολόγηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο η εταιρεία δεν πετύχει το κέρδος που σχεδιάζει μπορεί να “επέμβει” στην τιμολόγηση, δηλαδή στην “τσέπη” των δημοτών. Και θα το κάνει χωρίς κανένα δισταγμό.