Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 04:41

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός-ισολογισμός του 2011

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός και ισολογισμός του Δήμου Πρέβεζας για το οικονομικό έτος 2011, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, που έγινε τη Δευτέρα.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης, στην εισήγηση του κατά την συζήτηση του ισολογισμού του Δήμου Πρέβεζας για το 2011, τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική ορθής και συνετής διαχείρισης.

IMG 0296

Ο κ. Πιπιλίδης στάθηκε στην μεγάλη αδυναμία που δείχνουν οι πολίτες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο με το ποσό αυτό να ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Παρέθεσε επίσης οικονομικά μεγέθη, ενώ πρόσθεσε πως το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πρέβεζας, είναι η «βιομηχανία» αγωγών εις βάρος του. «Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα, λόγω της τωρινής... οδού που ακολουθείται», ανέφερε σχετικά ο κ. Πιπιλίδης.

IMG 0297

Το «παρών» έδωσαν οι κ.κ. Τζώρας και Φούντογλου (ορκωτός λογιστής-οικονομική υπηρεσία του Δήμου), οι οποίοι έδωσαν διευκρινίσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Ο κ. Σαραμπασίνας έθεσε στον κ. Τζώρα τρία ζητήματα. Ρώτησε αν υπάρχουν άκοπα τιμολόγια παλιά και καινούρια, αν όλες οι τελεσίδικες αποφάσεις είναι καταχωρημένες και για ποιο λόγο δεν είναι στα έξοδα τα 500.000 ευρώ των δημοτικών επιχειρήσεων.

Για τα δύο πρώτα, ο κ. Τζώρας, ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει για το αν το λογιστήριο του Δήμου αποκρύπτει ή όχι στοιχεία, ενώ για το τελευταίο ερώτημα απάντησε ότι η 43/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το προβλέπει.

Ο Γιώργος Νίτσας από την πλευρά του ρώτησε τους κ.κ. Τζώρα και Φούντογλου, αν είδαν κάποια μείωση εξόδων σε κάποιο τομέα. Ο κ. Φούντογλου ξεκαθάρισε πως υπάρχει κάποια μείωση στη μισθοδοσία, καθώς και ένα συμμάζεμα των δαπανών, της τάξεως του 4-5%.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, παρακάλεσε τον κ. Τζώρα να δώσει ένα συγκριτικό σύνολο στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις του Δήμου για το 2011, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαπιστώθηκε πως υπάρχει μία αύξηση και μία μείωση αντιστοίχως, με τον δείκτη ρευστότητας να είναι αρνητικός, όπως τόνισε και ο κ. Πιπιλίδης.

IMG 0298

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βαγγέλης Τσοβίλης, ο οποίος δήλωσε πως καταψηφίζει, μαζί με τον κ. Σπυράκο τον απολογισμό-ισολογισμό και πρόσθεσε: «Κυρίως εστιάζουμε σε θέμα πολιτικής. Αποτυπώνεται η κυβερνητική πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κρατική επιχορήγηση, με βάση επίσημα στοιχεία, έχει μειωθεί στο 55-60%. Οδηγούνται οι δημότες, τα λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν υποτιμούμε τον εξορθολογισμό που προσπαθεί να κάνει η δημοτική αρχή, σε καμία περίπτωση. Αλλά, τα δάνεια ήταν συγκεκριμένη πολιτική των κυβερνήσεων, ώστε τώρα να πληρώνει ο πρεβεζάνικος, ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η στρατηγική του Κεφαλαίου και της Ε.Ε. Εμείς να πούμε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο διεκδικητικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και να γίνουν προτάσεις επαρκούς χρηματοδότησης».

IMG 0299

Ο κ. Νίτσας ανέφερε: «Θα πρέπει να κάνουμε δράσεις που θα φέρουν κέρδη στο Δήμο. Έχουμε ένα έλλειμμα της τάξεως των 600.00 ευρώ και δεν έχουμε μάθει τι έχει γίνει. Υπήρχε πάλι το ζήτημα του Δήμου Ζαλόγγου. Και 'κει καμία δράση... Θα ψηφίσω ΚΑΤΑ».

IMG 0300

Ο κ. Ρέντζος στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε τον σφιχτό εναγκαλισμό του Κράτους. Μπορούμε να ξεζουμίσουμε τους πολίτες και να είναι εντάξει ο Δήμος. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Θα ψηφίσω ΠΑΡΩΝ».

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαγκάρης υποστήριξε πως θα καταψηφίσει η παράταξή του τον ισολογισμό και είπε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός. Υπάρχουν κάποια κομμάτια του Δήμου Πρέβεζας, που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα στο Δήμο. Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη θεωρώ τη λειτουργία ενός Δήμου στον Καλλικράτη, ενώ να τονίσω κ. Δήμαρχε πως ορισμένα... σύνδρομα κατέχουν τις υπηρεσίες».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης , αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τόνισε ότι ουσιαστικά είναι ο πρώτος ισολογισμός της νέας δημοτικής αρχής η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που δεν φαίνεται να έχει τέλος. «Κληθήκαμε να πούμε τι παραλάβαμε -συνέχισε ο Δήμαρχος- αλλά δυστυχώς ούτε αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε για το ακριβές ποσό των υποχρεώσεων αφού καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

IMG 0301

Να θυμίσουμε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις ΚΑΠ και ΣΑΤΑ είναι μειωμένες βάση επίσημων στοιχείων κατά 60% και με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να σταθούμε και να τα καταφέραμε με πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά».

Ο κ. Μπαϊλης έκανε λόγο για αυστηρή ορθολογική διαχείριση με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Ο ίδιος θύμισε ότι δεν έγινε καμία αύξηση στα τέλη τα τρία τελευταία χρόνια, εκτός από την επιβεβλημένη δαπάνη για την μεταφορά των απορριμμάτων και αναφέρθηκε και στη φετινή μείωση που έγινε στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει πάρει δάνειο. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη δίπλα στους δημότες», είπε ο κ. Μπαϊλης και συμπλήρωσε ότι εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει κριτική αλλά χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις για να πάει ο Δήμος μπροστά.