Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 05:25

«Να πούμε την αλήθεια στον πρεβεζάνικο λαό»

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στο Νομό Πρέβεζας, φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Ο κ. Παύλος Νάστας, επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και νυν μέλος και συντονιστής-διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού από το 1987, περιγράφει με τα πιο... μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα Κ.Υ. και το Νοσοκομείο Πρέβεζας, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Τζίμα και το διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσία, κ. Δαρδαμάνη.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza με τον κ. Νάστα, μας ανέφερε: «Πλησιάζει ένας χρόνος από την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο. Τη διοίκηση ανέλαβε ο διδάσκαλος κ. Τζίμας. Ανέλαβε ένα χώρο, που δε γνώριζε τα προβλήματά του. Ταυτόχρονα, διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας, ανέλαβε ο κ. Δαρδαμάνης, διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής. Από τότε άρχισαν τα... χοντρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, γιατί άρχισε μία (ιατρική) πολιτική, που προέβλεπε όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι να κάνουν περισσότερη δουλειά. Οι γιατροί δεν διαφωνούν στο τελευταίο, αρκεί να δουλεύουν όλοι οι γιατροί ισότιμα.

Την εποχή που ανέλαβε ο κ. Τζίμας, μετά από λίγο υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τότε το Νοσοκομείο είναι... ακέφαλο. Συντηρείται ένα καθεστώς και τις αποφάσεις τις παίρνει ένας γιατρός, που δε γνωρίζει τι θα πει διοίκηση. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτό το αντικείμενο.

Από τότε που έγινε η αλλαγή διοίκησης άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα.

Οι συγκυρίες έφεραν να έχει το Κ.Υ. Θεσπρωτικού 12 ειδικευμένους γιατρούς, αλλά τους πηγαίνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο Κ.Υ. Καναλακίου-Πάργας-Φιλιππιάδος. Από τα προαναφερόμενα Κέντρα Υγείας παίρνουν τους αγροτικούς και τους χρησιμοποιούν, μέχρι πρότινος στο νεφρολογικό και τώρα και στο παθολογικό και αφήνουν γιατρούς 67-65 ετών, να εφημερεύουν μόνοι τους στα Κέντρα Υγείας, που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες λόγω ηλικίας και αντοχών.

Εφημερεύουν 48 ώρες συνέχεια χωρίς βοηθό, με κίνδυνο του ασθενή, ενώ αυτός ο κίνδυνος έχει επισημανθεί επανειλημμένα και στον Εισαγγελέα.

Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται σε βάρος της Δημόσιας Υγείας στο Νομό Πρέβεζας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος ξέρει από διοίκηση, θα είχε κάνει σωστό καταμερισμό ευθυνών, καθηκόντων, εργασιών.

Παρατηρούμε όμως συνεχώς πως ο ρόλος του διευθυντή δεν υπολογίζεται. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από πλευράς διοίκησης με το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Ο κ. Δαρδαμάνης κινείται έξω από τον σχεδιασμό Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή κάνει δημόσιες σχέσεις διαμέσου τηλεφώνου.

Παρόλες τις παρεναίσεις μου, η διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να καλυτερέψει η κατάσταση. Αν και γιατρός-διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, 67 ετών, εφημερεύω 48 ώρες μόνος του, χωρίς να αναφέρω τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω.

Δεν δύναται γιατρός-διευθυντής, που δεν έχει εφημερεύσει ποτέ, να γνωρίζει τα προβλήματα αυτού που εφημερεύει...

Κι αναρωτιέμαι πως η Πολιτεία επιτρέπει να διοικούν άνθρωποι που δε γνωρίζουν το αντικείμενο στο οποίο ορίζονται. Άνθρωποι που δεν εφημέρευσαν (χωρίς να έχουν ελεγχθεί γι' αυτό)! Κι αναρωτιέμαι γιατί η επίσημη Πολιτεία του τόπου μας δεν έχει πάρει θέση;

Θέλω να καταγγείλλω στον πρεβεζάνικο λαό, ότι έχουν πάρει τους αγροτικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τους χρησιμοποιούν στα επείγοντα περιστατικά. Κι ένας γιατρός με εμπειρία 30 ετών, στέλνει τα περιστατικά στο Νοσοκομείο, τα οποία αναλαμβάνει αγροτικός γιατρός, χωρίς να έχει βάλει ακουστικό στην πλάτη ασθενούς!

Να πούμε την αλήθεια στον πρεβεζάνικο λαό. Αυτή είναι η κατάσταση και έχει προκύψει έπειτα από μεθοδεύσεις των διοικούντων.

Ζητώ την άμεση αλλαγή του διοικητή και του διευθυντή υγειονομικής υπηρεσίας, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Ο διευθυντής υγείας είναι και διευθυντής του νεφρολογικού. Μετά από 24 χρόνια διοίκησης στο τμήμα του και 6 στην υπηρεσία, από το 2000 και μετά, γιατί δεν προσέλαβε γιατρούς στο νεφρολογικό για να καλύψει ένα τμήμα, τόσο ευαίσθητο, που έχει να κάνει με μία ομάδα ασθενών, ευπαθή και αντιμέτωπη καθημερινά με προβλήματα επιβίωσης».

 

Συμφωνούν με τον κ. Νάστα δώδεκα σύλλογοι του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής

 

Την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, ζητούν σε ψήφισμα, που κατέθεσαν και στο δημοτικό συμβούλιο Ζηρού, δώδεκα σύλλογοι της περιοχής μετά τη συνέλευση που έγινε με πρωτοβουλία του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Θεσπρωτικού.

Το θέμα του είναι: «Η αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού» (αποσπάσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις προσωπικού κλπ) και το ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό και ότι η υποχρέωση κάθε κοινωνίας είναι να υπερασπίζεται και να προάγει αυτό το αγαθό για όλα τα μέλη της. Τονίζει δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των πρώην Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και της Κοινότητας Κρανέας, του πρώην Δήμου Δερβιζιάνων και αρκετών κοινοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ζηρού, εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.
Ταυτόχρονα η καλή στελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την πρωτοβάθμια φροντίδα ιατρικής περίθαλψης, συμβάλλει, εκτός από την πρόληψη της αποκατάστασης της υγείας των συμπολιτών μας, και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Φορείς και κάτοικοι αναφέρουν προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το υπουργείο υγείας ότι ενώ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί το Κέντρο με τον διορισμό ενός γενικού γιατρού, ενός καρδιολόγου και την μετάκληση ενός ψυχιάτρου, όπως γινόταν παλιότερα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συρρικνώνεται με μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού. Έτσι σε καθημερινή βάση υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μετά την υποτίθεται, προσωρινή μετακίνηση της παιδιάτρου, τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα και οι γονείς τους θα πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να τα περιθάλψουν.

Οι κάτοικοι και όλοι οι Φορείς του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού αποφασίσανε να ζητήσουν από την 6η Υ.Π.Ε. και το Υπουργείο Υγείας να επιστρέψει η παιδίατρος και να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση των γιατρών που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Αυτό μπορεί να γίνει με την στελέχωση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής και όχι με τις εμβαλωματικές λύσεις των αποσπάσεων και κάλυψης των εφημεριών με προσωπικό των Κέντρων Υγείας.

Τονίζουν δε ότι αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, μετά την αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς, μετά την περικοπή των ασθενοφόρων τις Κυριακές, απογευματινές βάρδιες και αργίες, μετά την υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας, δεν απομένει παρά η καταφυγή στους κομπογιανίτες και τις συνταγές της γιαγιάς.