Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 10:54

Στις... καλένδες και το έτερο μεγάλο έργο ύδρευσης στο Νομό Πρέβεζας;

Μετά το μείζον πολιτικό ζήτημα της ενδεχόμενης απένταξης του μεγάλου έργου ύδρευσης 140.000.000 ευρώ του νέου αγωγού Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας (δείτε ΕΔΩ) από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη ένα σημαντικό έργο ύδρευσης του Νομού παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις. Πρόκειται για το έργο «Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς», προϋπολογισμού 5.696.966,56 € (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) .

Μέχρι και σήμερα πάνω από 5 χρόνια μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, το έργο δεν έχει καν συμβασιοποιηθεί και μέσα από... 40 κύματα, ενδεχομένως να παραπεμφθεί και αυτό στις... ελληνικές καλένδες.

Ειδικότερα η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 με αρμόδιο Υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση είχε εντάξει το συγκεκριμένο έργο προς χρηματοδότηση στο εργαλείο “Φιλόδημος Ι”, το οποίο είχε αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τους ΟΤΑ α’ βαθμού (δείτε ΕΔΩ την απόφαση).

Το 2020 η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να δημιουργήσει το περιβόητο “Αντώνης Τρίτσης” και να μεταφέρει σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο (δείτε ΕΔΩ) το συγκεκριμένο έργο ύδρευσης, το οποίο θεωρούσε μάλιστα και έτοιμο προς δημοπράτηση και υλοποίηση.

Μόνο που το “Αντώνης Τρίτσης”, κατά γενική διαπίστωση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδείχθηκε ένα πρόγραμμα δυσκίνητο, με λίγες χρηματοδοτήσεις απέναντι σε πολλά αιτήματα των Δήμων. Χαρακτηριστικό είναι πως το Υπουργείο Εσωτερικών άρον-άρον θα προλάβει συμβούλους για τεχνική υποστήριξη, μπας και μπορέσει να υπάρξει εκ νέου κίνηση στο πρόγραμμα το οποίο κυριολεκτικά έχει “βαλτώσει”. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεκάδες Δήμοι σε όλη τη χώρα απεντάσσουν ήδη ενταγμένες πράξεις για να μπορέσουν να αντλήσουν χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα.

Το έργο είναι διαδημοτικό και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πρέβεζας, αλλά κύριος του έργου είναι ο Δήμος Πάργας.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2022 (δείτε ΕΔΩ) η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη μία κοινοπραξία εταιρειών, ωστόσο η τελική ανακήρυξη και η υπογραφή της σύμβασης φαίνεται πως αργεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει 1,5 χρόνος.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο δημιουργεί και αρκετά ζητήματα στο Δήμο Πάργας. Ένα από αυτά είναι ότι ο Δήμος πιάνει το πλαφόν στο “Αντώνης Τρίτσης” και δεν θα μπορεί να εντάξει κανένα άλλο έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν βέβαια αυτό “ξαναζεσταθεί”.

Παράλληλα με τον τρόπο που γίνονται οι δανειακές συμβάσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποθηκεύονται περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

Όλα αυτά δημιουργούν στο Δήμο Πάργας προβληματισμούς.

Ακόμη μία εκκρεμότητα που δεν έχει συζητηθεί είναι και το ποιος θα αναλάβει να διαχειριστεί το έργο της ύδρευσης από τη στιγμή που είναι διαδημοτικό.

Θα πρέπει να είναι ένας νέος Σύνδεσμος Ύδρευσης;

Θα είναι μία υπερ ΔΕΥΑΠ;

Θα αναλάβει η ΔΕΥΑ Πρέβεζας;

Όλα τα παραπάνω αναμένεται σύντομα να ξεκαθαριστούν, αν και το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη καθυστερήσει χρόνια.