Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 10:37

Εξώδικο 12 γιατρών του ΓΝ Πρέβεζας στη διοίκηση και την 6η ΥΠΕ για την υπερεφημέρευση

Με πληθώρα ρεπορτάζ στο atpreveza.gr είχαμε περιγράψει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιατρικό προσωπικό του ΓΝ Πρέβεζας με τα δεκάδες “εντέλλεσθε” της διοίκησης για να εκτελέσουν οι γιατροί περισσότερες εφημερίες από ότι προβλέπεται.

Μία πρακτική που όχι μόνο εξαντλεί το ιατρικό προσωπικό, αλλά και δημιουργεί κινδύνους για την κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση των ασθενών της περιοχής.

Ο “κόμπος έφτασε στο χτένι” και 12 γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας απέστειλαν εξώδικο στη διοίκηση του ΓΝ Πρέβεζας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το οποίο επιδόθηκε στη διοίκηση στις 9 Ιανουαρίου και κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, oι γιατροί διαμαρτύρονται εντονότατα και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, για την πρακτική της μόνιμης εφημεριακής κάλυψης με “εντέλλεσθε” από τη διοίκηση, που “ξεζουμίζει” κυριολεκτικά το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου, αντίθετα με σειρά ευρωπαϊκών κοινοτικών οδηγιών. Καλούν τη διοίκηση να παύσει αυτή την πρακτική της υπερεφημέρευσης των γιατρών και να φροντίσει με την 6η ΥΠΕ για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να εφημερεύσει όπως ορίζει ο νόμος το Νοσοκομείο.

Σε διαφορετική περίπτωση οι γιατροί θα απευθυνθούν στα αρμόδια δικαστήρια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, στο εξώδικο οι 12 γιατροί αναφέρουν ότι έχουν εγγράφως διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή, συλλογικά και ατομικά στη διοίκηση, ωστόσο οι αρμόδιοι... κωφεύουν.

Υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν από μία έως τέσσερις εντολές 24ωρης εφημέρευσης την τελευταία 6ετία, κάθε μήνα, πέραν των προβλεπόμενων από το άρθ. 4 του ν. 3868/2010 εφημεριών.

Το όριο των 7 εφημεριών παραβιάζεται συστηματικά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ιατρικού προσωπικού και κατ΄ επέκταση και των ασθενών του Νοσοκομείου.

Οι 12 γιατροί καταγγέλλουν υπέρμετρη σωματική κόπωση που οδηγεί σε εξάντληση, κατά παράβαση κάθε σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και η κατάσταση αυτή έχει πλέον παγιωθεί.

Μέσα από τα ρεπορτάζ του για την κατάσταση στο ΓΝ Πρέβεζας, το atpreveza.gr είχε καταγράψει όλα τα παραπάνω προβλήματα, τα οποία συστηματικά οδηγούν στην υποβάθμιση του ίδιου του Νοσοκομείου.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και κάθε αρχή του τόπου, αλλά και η τοπική κοινωνία, θα πρέπει να σταματήσουν να “κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους”...