Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 09:40

Πάνω από 150.000 ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει καταβάλει η Π.Ε. Πρέβεζας για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και έπεται συνέχεια...

Το project ανάπλασης του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, σας το έχει παρουσιάσει κατ΄ αποκλειστικότητα (δείτε ΕΔΩ) το atpreveza.gr και ομολογουμένως όταν υλοποιηθεί θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης προς το καλύτερο.

Ο χρόνος ωστόσο περνάει, χρήματα δαπανώνται και απτό αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Πέραν των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί από την Π.Ε. Πρέβεζας για καθαρισμούς, απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών και μελέτες, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, έχουν ήδη καταβληθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας για περιοδικό αντάλλαγμα-εδαφονόμιο πάνω από 150.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής στις 16 Ιανουαρίου πέρασε και σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου, ύψους 53.571,43 ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 2024, αυξάνοντας το συνολικό ποσό για ετήσια ενοίκια στα 200.000 ευρώ περίπου. Μέχρι τότε είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν προχωρήσει σημαντικές βελτιώσεις και εργασίες στο Κάστρο του Αγίου Αντρέα.

Ας δούμε όμως και τα χρονοδιαγράμματα:

Στις 14-8-2014, δέκα χρόνια πριν, υπεγράφη μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας η Σύμβαση Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, από τον Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Υπτγο Γεώργιο Σταθιά και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, υπεγράφη η Συμβολαιογραφική πράξη «Σύστασης Επιφανείας».

Έκτοτε ξεκίνησε να υλοποιείται σιγά-σιγά ο σχεδιασμός ανάπλασης, ο οποίος πλέον βρίσκεται στον όγδοο χρόνο του.

Παραθέτουμε τον τρόπο αποπληρωμής του ανταλλάγματος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας προς το ΤΕΘΑ.

simvolaio

Σε κάθε περίπτωση το 2024 θεωρείται κομβικό για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου και η Περιφερειακή Ενότητα έχει τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” στη διάθεσή της για να τα καταφέρει.

 

Αρνητικά σχόλια

 

Η εικόνα του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα είναι σημαντική και για την εν γένει εικόνα της πόλης της Πρέβεζας. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο Κάστρο τυγχάνει να είναι στο κέντρο της πόλης και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλοί οι επισκέπτες από άλλες χώρες και πόλεις που επιθυμούν να το δουν.

Τα αρνητικά σχόλια σε μηχανές αναζήτησης όπως η google αφήνουν μία άσχημη εικόνα, ενώ αρνητική είναι και η εικόνα ξένων επισκεπτών που σε κάθε τουριστικό οδηγό βλέπει ότι η Πρέβεζα διαθέτει ένα Κάστρο μέσα στην πόλη της, αλλά Κάστρο δεν... βλέπει.