Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 04:21

ΔΩΔΩΝΗ: Η επένδυση που έφερε προβλήματα και υποκρισία...

Λίγους μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ κι ενώ η Κυβέρνηση με μερίδα τοπικών «αρχόντων»... πανηγύριζε για το deal, που θα έκανε τη «διαφορά» στην τοπική οικονομία και θα ήταν οδηγός για μελλοντικές επενδύσεις, έχει έρθει το απόλυτο μπάχαλο στην ιστορική γαλακτοβιομηχανία.

Απλήρωτοι παραγωγοί γάλακτος, στοχοποίηση παραγωγών-συνδικαλιστών και αβεβαιότητα για το «αύριο», είναι ζητήματα, τα οποία... αγνοούσαν οι κτηνοτρόφοι της ΔΩΔΩΝΗ.

Κι ενώ η Κυβέρνηση πρωτοστάτησε στον «αγώνα» για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας-σήμα κατατεθέν της Ηπείρου, ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Δημήτρης Τσουμάνης, με ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ρωτά να μάθει πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί γάλακτος. Αν μη τι άλλο πρόκειται για πολιτικό οξύμωρο...

Στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗ, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, κ.κ. Κωτσαντής και Ζιώβας, στις τοποθετήσεις τους, αφού κατήγγειλαν τους εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες από τους νέους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας έκαναν σκληρή κριτική σε όλους αυτούς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους απλήρωτους κτηνοτρόφους. Σε όλους αυτούς που με τον άλφα ή βήτα τρόπο έβαλαν πλάτη να ιδιωτικοποιηθεί η βιομηχανία.

Εξήγησαν για άλλη μια φορά τη θέση που στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν και θέση του ταξικού κινήματος των αγροκτηνοτρόφων (ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, αγροτικών μπλόκων, όλων αυτών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ), αλλά και του ταξικού κινήματος των εργατών (ΕΚ Άρτας, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Λευκάδας , της Ομοσπονδίας στο Γάλα –Τρόφιμα –Ποτά και πολλών εργατικών σωματείων).

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρουν:

«Καταθέσαμε δε και ψηφίσαμε αυτό που ζητάει το συνεπές αγροτικό κίνημα στη τελευταία του συγκέντρωση έξω από τη Δωδώνη.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

Η φτωχή αγροτιά της περιοχής μας να παλέψει οργανωμένα ενάντια στο ξεκλήρισμα της.

Τους καλούμε να συσπειρωθούν στους αγροτικούς τους συλλόγους βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα τους:

Την Ε.Ε. και την ΚΑΠ , τις κυβερνήσεις του ευρωμονοδρόμου , τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος κ.α.

Άμεσα διεκδικούμε:

  1. Κάθε 1η και 15η του μήνα η Δωδώνη να πληρώνει τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους

  2. Την αύξηση της τιμής του γάλακτος στο παραγωγό χωρίς να μετακυλίεται στον καταναλωτή, αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί.

  3. Να μην επιβαρύνονται οι αγροκτηνοτρόφοι κατά την συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

 

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι θα πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση της πιο πλατιάς συμμαχίας των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων με την εργατική τάξη και τους μεροκαματιαρήδες επαγγελματίες και μικροεμπόρους για να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα υπέρ του λαού για να πάρουν τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι».

Άφησαν παράλληλα αιχμές για τη στάση της Αριστερής Παρέμβασης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να επιβεβαιωθεί ότι η εξαγορά της εταιρία, είναι αποτυχημένη ή πιο σωστά, επιβλαβής για παραγωγούς, εργαζόμενους και για όλη την τοπική οικονομία. Η εταιρία που «θα έβαζε ίδια κεφάλαια» αναζητάει δάνεια στις τράπεζες, οι οποίες δεν είναι καθόλου δεκτικές. Φυσικά, ούτε η Πειραιώς που κληρονόμησε το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ, ανάμεσα στο οποίο είναι και τα δάνεια της ΔΩΔΩΝΗΣ που εξυπηρετούνταν κανονικά. Κανένας «φωστήρας» των οικονομικών της τρικομματικής δεν είπε ότι μια εταιρία με 6.000 παραγωγούς και κύκλο εργασιών σε όλο τον κόσμο, δεν παίρνει απλώς δάνεια, αλλά στηρίζεται χρηματοδοτικά και ανταποδίδει με το παραπάνω τη χρηματοδότηση. Μέσα σε έξι μήνες, η ΔΩΔΩΝΗ βαφτίστηκε «προβληματική» και «δημοσιοϋπαλληλική» από τους ίδιους ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά του μυρμηγκιού για να πουληθεί η εταιρία όσο-όσο. Και αυτά, παρότι η εταιρία δεν έδωσε το καθιερωμένο τα προηγούμενα χρόνια πριμ στους κτηνοτρόφους, από τα κέρδη της. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Η εταιρία που «θα μεγάλωνε» την επιχείρηση και θα «ωφελούσε και τους εμπλεκόμενους», ξεκίνησε τις απολύσεις προσωπικού και μόλις πριν από λίγες μέρες, μείωσε τους μισθούς των εργαζόμενων. Παράλληλα, ξεκίνησε το outsourcing, δίνοντας βασικούς τομείς δραστηριότητας της επιχείρησης σε ιδιώτες».