Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 16:44

Ανατέθηκε μελέτη για την οριοθέτηση της όχθης του Αχέροντα

Εγκρίθηκε στις 11 Ιουνίου από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου η ανάθεση μελέτης για την οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας ζώνης του Αχέροντα και για τη διευθέτηση του ποταμού, όπου αυτή απαιτείται, για την περιοχή από τα Στενά Αχέροντα μέχρι την γέφυρα Γλυκής και για μήκος 2km. Η Επιτροπή ενέκρινε την ανάθεση της μελέτης «Οριοθέτηση κοίτης Αχέροντα», προϋπολογισμού 133.644,47 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ στην πλέον συμφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε από την «ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ- ΜΑΡΙΑ ΠΗΧΑ».

Η σημασία της μελέτης είναι μεγάλη γιατί οριοθετώντας την όχθη του Αχέροντα διαφυλάσσεται το περιβάλλον από εξωγενείς παρεμβάσεις, σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, γίνεται διευθέτηση του ποταμού και ο υδραυλικός έλεγχος της ροής, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα πλημμυρών από πιθανή μελλοντική υπερχείλισή του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε τη σημασία της οριοθέτησης της όχθης του Αχέροντα, που αποτελεί συνέχεια των σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων που έχει πραγματοποιήσει η Π.Ε. Πρέβεζας στον Αχέροντα, στο Λούρο, αλλά και σε πολλά ρέματα στο νομό, και είχαν σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των πλημμυρικών φαινομένων παρά τις θεομηνίες. Η οριοθέτηση του Αχέροντα δημιουργεί ένα επίσημο θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει τον Αχέροντα ενάντια σε καταχρηστικές παρεμβάσεις και οριοθετεί ταυτόχρονα την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.