Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 14:42

Η διαχείριση των αδέσποτων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας - Γεωργάκος: "Περίπτωση πραγματικά πολύ δύσκολη για όλους τους  αιρετούς"

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από το δήμο επανήλθε στο επίκεντρο της συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον τραυματισμό του 16χρονου (δείτε εδώ).

M79A3746

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η παράταξή του έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια μοναχική πορεία.

“Ενώ τα χουμε βάλει τα θέματα επανειλημμένα να τα συζητήσουμε εδώ, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και είπαμε ότι θα είμαστε δίπλα σας για λύσεις σε αυτά τα ζητήματα, δυστυχώς επιλέγετε μια μοναχική πορεία νομίζοντας ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα σωστά. Δικαίως βέβαια, ο λαός εσάς ψήφισε, εσείς διαχειρίζεστε αυτά τα πράγματα αλλά να ξέρετε ότι κρίνεστε και θα κρίνεστε ακόμη πιο σκληρά από εδώ και πέρα” είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” με το δήμαρχο Πρέβεζας να απαντάει πως η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι πραγματικά δύσκολη, ωστόσο στόχος της δημοτικής αρχής είναι με τη βοήθεια των υπαλλήλων και της φιλοζωικής να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα συμβάντα στην πόλη.

M79A3783

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Γεωργάκος: «Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι μια περίπτωση πραγματικά πολύ δύσκολη για όλους τους  αιρετούς. Έχει συζητηθεί πολλές φορές στην ΚΕΔΕ, έχουμε κάνει παρεμβάσεις μέσω της ΚΕΔΕ σε σχέση με το νόμο για τα αδέσποτα. Πρώην Δήμαρχοι δεν ξαναέβαλαν γιατί τρέχουν στα Δικαστήρια και μιλάμε για ποινικά και για τη διαχείριση. Μια διαχείριση η οποία είναι συλλογική, εφόσον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και στις φιλοζωϊκές και στο Δήμο, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία.
Όσο υπάρχουν αδέσποτα εντός της πόλης, περιστατικά μπορεί και συμβαίνουν και εδώ είχαμε ένα περιστατικό που μας στενοχώρησε όλους μας. Δεν το συζητώ. Είναι θέματα διαχείρισης. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε τις επιτροπές και συμμετέχετε σε επιτροπές, στην Πενταμελή. Όλοι ξέρετε τη διαδικασία της νομοθεσίας περί καταφυγίου, περί ίδρυσης και τι μπορούμε να κάνουμε στο Καταφύγιο και όλοι γνωρίζετε τα σημεία σίτισης, πού πρέπει να είναι κτλ.
Όλη αυτή την περίοδο αντικρούσαμε και εγώ και ο κ. Κουμπής, αλλά και τώρα που έχει αναλάβει ο κ. Ζέρβας και ο κ. Τσούτσης πολλές φορές στα Δικαστήρια, καθώς επίσης και η Διεύθυνση Αγροτικού έχει κάνει σε επανειλημμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις που πρέπει να κάνουμε με διάφορα που συμβαίνουν.

Άρα ουσιαστικά αυτό που πρέπει να πω είναι ότι κάθε χρόνο διαχειριζόμαστε καλύτερα τα αδέσποτα. Περάσαμε πολύ δύσκολα το 2019, το 2020 και πολύ χειρότερα μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να κάνουμε υιοθεσίες, να τσιπάρουμε, να δίνουμε χρήματα για γιατρούς, να δίνουμε χρήματα για διαχείριση των σημείων σίτισης και η προσπάθεια είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Αυτό θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί και με το Καταφύγιο όπου έχει μια προθεσμία ακόμη 4 μήνες ο εργολάβος, όπου υπήρξε μια παράταση, καθυστέρησε διότι ο εργολάβος είχε το πράσινο σημείο και τον ΣΜΑ στην Πρέβεζα. Οπότε καθυστέρησε και του δώσαμε μια παράταση για το Καταφύγιο αλλά από ό,τι γνωρίζω και σε επικοινωνία που είχε με την Τεχνική Υπηρεσία ξεκινά τώρα και το ολοκληρώνει.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι φτιάχνοντας το Καταφύγιο δεν θα υπάρχουν, σύμφωνα με το νόμο, αδέσποτα στην πόλη. Αυτό πάντοτε και μέχρι την κατάργηση του νόμου, αδέσποτα στην πόλη θα υπάρχουν. Η διαχείρισή τους όμως και με τον κτηνίατρο και εδώ να σας πω ότι στον Οργανισμό έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών μια μόνιμη θέση Κτηνιάτρου για να καλύψουμε τις ανάγκες. Να είναι μόνιμη θέση και όχι κάθε φορά να δίνουμε υπηρεσίες έξω ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τα αδέσποτα, αλλά και να ελέγχουμε πολλές φορές και τα δεσποζόμενα. Πρέπει εμείς με ελέγχους τακτικούς να βλέπουμε έξω αν είναι τσιπαρισμένα. Η δημοτική αστυνομία έχει το μηχάνημα και πρέπει να περνάει και να τσιπάρει. Η πίεση που είχαμε από το Υπουργείο είναι να μεταβούμε μαζί με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία σε όλες τις στάνες και όλα τα μαντριά, να βρούμε όλα τα σκυλιά, να τα τσιπάρουμε κτλ.

Η διαχείριση των αδέσποτων είναι δύσκολη, αλλά νομίζω ότι με τη συνεργασία της φιλοζωϊκής και με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, ως αιρετοί θα κάνουμε το καλύτερο. Και ο κ. Ζέρβας και ο κ. Τσούτσης έχουν αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι στην κατεύθυνση αυτή. Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα συμβάντα έξω στην πόλη».

M79A3790

Γ. Κουμπής: Ξέρετε όλοι ότι έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα αδέσποτα ζώα. Είναι ένα θέμα στο οποίο το κεντρικό κράτος αντιγράφει νόμους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ρίχνει την ευθύνη στους δήμους. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από το Ολλανδικό το οποίο είναι πάρα πολύ αυστηρό και ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα. Αλλά σε εμάς φτάσαμε σε μια τερατογένεση στην οποία αν βρίσκεστε σε μια πισίνα και υπάρχει ένας άνθρωπος κι ένα σκυλί και δεν σώσετε τον άνθρωπο, κινδυνεύετε με 2 χρόνια φυλακή. Αν δεν σώσετε το σκυλί κινδυνεύετε με 10. Συμβαίνει αυτό το αξιοπερίεργο. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο το ζώο να θεωρείται πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Γίνονται προσπάθειες, γίνονται πάρα πολλά πράγματα από αρκετούς δήμους αλλά βλέπετε όλοι ότι είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν και κανένας δήμος δεν μπορεί να το φτάσει στο τέλειο. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θέλει το μισό προϋπολογισμό του δήμου. Το καταφύγιο είναι για την ευζωία των ζώων. Ναι να γίνει, δεν θα λύσει το πρόβλημα και το ξέρουμε όλοι. Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Θα λυθεί με στείρωση, στείρωση, στείρωση...πρέπει να δοθούν πολλά λεφτά για να γίνουν στειρώσεις. Έτσι σε μια πενταετία, δεκαετία να λυθεί...χωρίς να γίνουν στειρώσεις σε όλα τα ζώα, δεν μπορεί να λυθεί. Και ταυτόχρονα να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την ευζωία των ζώων.

Όλοι οι δήμοι εκτός από το ότι είναι κατηγορούμενοι για το θέμα ότι δεν κάναμε την περισυλλογή, το οποίο το νομοθετικό πλαίσιο μιλάει για εξειδικευμένο συνεργείο, σε ποιο δήμο θα υπάρχει εξειδικευμένο; Σαν να σου λέει μην το μαζεύεις ποτέ...Ταυτόχρονα μιλάμε για την ευζωία των ζώων και τις ασθένειες και βλέπουμε και κάποια σποτ στην τηλεόραση που κατηγορούν τους δήμους ότι δεν κάνουν αυτό, κι εκείνο και οτιδήποτε άλλο...Ακόμη και η τελευταία μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει αυτό, τους δήμους να είναι κατηγορούμενοι... Μπορεί εγώ να ήμουν χθες, σήμερα να είναι ο Φώτης, ο Γιάννης, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάμε στα δικαστήρια, εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε και να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας. Όλο αυτό δημιουργεί κι έναν άλλο αντίκτυπο που βλέπουμε στην κοινωνία. Πολύς κόσμος να αντιπαθεί με όλο αυτό που γίνεται, τα ζώα. Ενώ θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα φιλοζωίας, όλο αυτό λειτουργεί και ανάποδα. Ζούμε πια σε δικτατορία των μειονοτήτων.

Εγώ δεν λέω ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί απέναντι στους φιλόζωους. Δεν λύνεται χωρίς τους φιλόζωους, το ξέρω, το γνωρίζω, το καταλαβαίνω. Αλλά δεν θα είναι κάποιοι φιλόζωοι οι οποίοι βάζουν το ζώο πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Κάπου πρέπει να βρούμε τα ίσα μας.

Β. Ροπόκης: μετά από 5 χρόνια τώρα τα λες...

Γ. Κουμπής: πάντα τα έλεγα

Β. Ροπόκης: όχι, είχες βάλει τροφές στο νεκροταφείο...

Γ. Κουμπής: πάντα τα έλεγα και πάντα θα κάνουμε δράσεις. Και για τροφές θα μιλήσουμε και για τους κτηνιάτρους και για οτιδήποτε άλλο. Λέμε όμως για το γενικό θέμα που υπάρχει. Κι επειδή είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι και με το συμβάν που έγινε με το παιδί, που ευχόμαστε όλοι να είναι καλά, για αυτό μιλάω. Πέντε χρόνια δεν μίλησα, τώρα μιλάω. Και κάτι τελευταίο για να το κλείσουμε. Στην Πρέβεζα συμβαίνει και το εξής περίεργο, γιατί είμαστε εδώ πολλοί αιρετοί που ασχολούμαστε με κάποια κοινωνικά θέματα. Στην Πρέβεζα έχουμε τα δεσποζόμενα αδέσποτα που λέω εγώ. Τι κάνουμε, παίρνουμε ένα ζώο, δεν το τσιπάρουμε, εκμεταλλευόμαστε το νομοθετικό πλαίσιο, μας φυλάει, δεν έχουμε ληστές κλπ και ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία ευθύνη. Είναι μια άλλη πληγή της πόλης μας και είναι πληγή που δημιουργήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οπότε για να λυθεί αυτό το θέμα, συμφωνώ με το δήμαρχο, στείρωση, κτηνιάτρους, τα πάντα. Θα πρέπει η ΚΕΔΕ, η οποία μας βοηθάει και είναι ομπρέλα για όλους τους δήμους να κρούσει τον κώδωνα στο κεντρικό κράτος και να πει δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε έτσι που γίνεται. Όλοι οι δήμοι! Πρέπει κάτι να γίνει. Μόνο έτσι θα λυθεί. Και ταυτόχρονα οι φιλόζωοι με τη λογική που έχουν αρκετοί από αυτούς και με τη βοήθειά τους σιγά σιγά το θέμα αυτό να λυθεί. Μόνο έτσι. Με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και με τη βοήθεια των φιλόζωων. Εγώ ήμουν και είμαι υπέρμαχος να γίνει το καταφύγιο, δεν θα πω για τα άλλα. Εγώ μίλησα για τη μεγάλη εικόνα. Εγώ όταν ξεκίνησα με τον Γεωργάκο τρέχαμε κάθε μέρα για να φτιάξουμε το καταφύγιο και με την κα Μωραΐτη. Το κάναμε, καταφέραμε και πήραμε την έγκριση. Μπαίνει σε μια διαδικασία και τέλος του 2024 τελειώνει. Εγώ δεν θέλω να μιλήσω πολιτικά, ο κ. Ροπόκης θέλει. Και κάτι τελευταίο, όταν εγώ ανέλαβα κ. Ροπόκη υπήρχε μια σύμβαση κτηνιάτρου, εγώ τις έκανα τρεις. Δεν υπήρχε καταφύγιο, εγώ έκανα καταφύγιο. Δεν μιλάω όμως για τα μικρά, αυτά τα οποία είναι βοηθητικά. Εγώ μιλάω για τη μεγάλη εικόνα και δεν θέλω η μεγάλη εικόνα να αμαυρωθεί και να μπούμε σε μια διαδικασία για τα μικρά.

Ε. Παπαδημητρίου: Αυτό το δια ταύτα που λέτε εδώ πέρα όλοι σας το λέτε στην ΚΕΔΕ; Αυτόείναι το θέμα!

M79A3794

Β. Ροπόκης: πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Κουμπή γιατί δεν περίμενα να κάνει τέτοια τοποθέτηση. Με δύο, τρεις παρατηρήσεις...όταν ανέλαβε υπήρχε και προϊστάμενος υπηρεσίας, υπήρχαν και προηγούμενοι αντιδήμαρχοι που είχαν διαφορετικές απόψεις. Τότε όμως όπως όλοι πριν να έχουμε θέση ευθύνης έχουμε κι άλλες σκέψεις, έκανε κι αυτός το λάθος του. Και πρέπει από τα λάθη να μαθαίνεις, αλλά το να ακούς είναι καλύτερο. Το κυριότερο δεν είναι η χρηματοδότηση και δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή να πετάει το μπαλάκι στο Υπουργείο, αλλά οι ευθύνες που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες που εγκαταλείπουν τα ζώα. Οι ευθύνες είναι σε εμάς.

Σ. Κόκκαλης: οι φιλόζωοι μούφα φταίνε... το 90% είναι μούφα οι φιλόζωοι.

Ν. Τζίμας: Εάν περάσει το διάστημα των τεσσάρων μηνών που ακόμα έχει ο εργολάβος για να φτιάξει το Καταφύγιο, τι γίνεται μετά; Ποιό είναι το μέλλον των 480.000 ευρώ; Το ποσό αυτό θα χαθεί; Θα απενταχθεί; Θα το ολοκληρώσει σε τέσσερις μήνες ο εργολάβος; Είστε τόσο σίγουρος; Έχει ρήτρα το έργο; Εμείς σας είχαμε καταθέσει και μια πρόταση. Σας είπαμε ακολουθήστε εάν θέλετε το παράδειγμα του Δήμου της Σύμης. Προχωρήσαν σε πρόγραμμα υιοθεσίας των αδέσποτων. Ανέλαβε ο Δήμος την τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτός που υιοθετεί θα παίρνει την τροφή από τον Δήμο. Εάν θέλετε να λυθεί...

Σ. Κόκκαλης: εδώ δεν έχουμε νερό και μας μιλάτε για τα ζώα..;

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πρέβεζας τόνισε πως το καταφύγιο θα ολοκληρωθεί δεν θα χαθεί το ποσό των 480.000 ευρώ.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

22 Ιουλίου 2024
Ο νόμος για το 6ήμερο που έφερε η κυβέρνηση των «αρίστων» αφορά σε 330000 επιχειρήσεις. Σήμερα έχουν ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια εφαρμογής του 6ήμερου ακόμα και επιχειρήσεις πέρα από αυτές για τις
18 Ιουλίου 2024
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πρέβεζας την Τετάρτη υπήρξε (δείτε ΕΔΩ την απόφαση) και θέμα στην ημερήσια διάταξη με τίτλο “Άσκηση καθηκόντων ...
18 Ιουλίου 2024
Το Σαββάτο 13/7/24 ύστερα από πρωτοβουλία του Σωματείου Μισθωτών Γεωτεχνικών Β/Δ Ελλάδας και του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ...
18 Ιουλίου 2024
Ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει και παλαιότερα τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας και την τοπική κοινωνία και έχει να κάνει με ζήτημα δημόσιας υγείας, συζητήθηκε και ...
15 Ιουλίου 2024
Με μία πολιτική λογική “ωχαδελφισμού¨ ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με το ΚΥ Πάργας να μην ...

Αθλητισμός

22 Ιουλίου 2024
Με τους τελικούς αγώνες σε όλες τις κατηγορίες ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 13ο Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας που διεξήχθη στα γήπεδα “Στάθης Παρούσης” του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πρέβεζας.
21 Ιουλίου 2024
Δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ τίμησαν τη δεύτερη ημέρα του 13ου Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στα παιχνίδια που ...
20 Ιουλίου 2024
Το τζάμπολ του 13ου Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα γήπεδα «Στάθης Παρούσης» του δημοτικού κολυμβητηρίου ...
19 Ιουλίου 2024
Με 108 ομάδες και περισσότερους από 400 αθλητές ξεκινάει σήμερα το απόγευμα το 13ο Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας, το οποίο θα διεξαχθεί στα ...
16 Ιουλίου 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στα γήπεδα της Κυανής Ακτής οι αγώνες του Περιφερειακού πρωτάθληματος παίδων/κορασίδων & εφήβων/νεανίδων ...

Πολιτισμός

22 Ιουλίου 2024
Μετά από μια παύση λίγων ετών λόγω των συνθηκών, το αγαπημένο φεστιβάλ Rapido Molino επιστρέφει δυναμικά για 17η χρονιά και θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του
22 Ιουλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας επιμένει θερινά και παρουσιάζει στον δροσερό αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου, δίπλα στο νερό σε δύο ξεχωριστές ...
20 Ιουλίου 2024
«Η Μάσα και ο Αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή» Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα   Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Με τα αυθεντικά κοστούμια του ...
19 Ιουλίου 2024
Η Primitive Music ανακοινώνει την εμφάνιση των The Black Heart Procession (San Diego, California - USA), στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...