Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 11:52

Θετικά σημάδια για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο UNESCO

Η πολιτική βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και να στηρίξει την προσπάθεια για ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διαφάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία φορέων της Πρέβεζας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, η Νικολέττα Διβάρη -Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της γ.γ. Πολιτισμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικοπόλεως, Κωνσταντίνος Ζάχος, η προϊσταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Αρτας, Χριστίνα Μερκούρη, η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Αθηνά Μαλανδράκη, ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Ν. Πρέβεζας, Ευάγγελος Κατσίμπρας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αν και η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και... δύσκολη (μην ξεχνάμε πως στην ίδια διαδικασία με την Αρχαία Νικόπολη είναι άλλα 17 μνημεία, με φορείς της Κρήτης να ασκούν πιέσεις για να «τρέξει» το θέμα της Σπιναλόνγκα), υπάρχει θετικό κλίμα από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις για την Αρχαία Νικόπολη, ενώ οι φορείς κατέληξαν πως πρέπει να ενισχυθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για επιτυχία του εγχειρήματος. Επισημάνθηκαν επίσης στη συνάντηση και ορισμένες δυσκολίες που έχουν προκύψει και πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να είναι άρτιος ο φάκελος.

Η ενημέρωση που θα έχουν οι φορείς της Πρέβεζας για το θέμα από την πλευρά του Υπουργείου θα είναι συνεχής, ενώ σε 1-1,5 μήνα, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση για το θέμα.