Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 04:25

«Τσεκούρι» στο Νεφρολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Πρέβεζας

Η υποβάθμιση του Γ.Ν. Πρέβεζας και οι δυσκολίες απρόσκοπτης λειτουργίας του, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα και Τμήματα ιδιαίτερα «ευαίσθητα», όπως είναι το Νεφρολογικό Τμήμα, που εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Πρέβεζα, αλλά και από τους γύρω νομούς (περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδα κ.α.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, σε συνεδρίασή του, έκανε δεκτή την εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Μάνθου Δαρδαμάνη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«Έχοντας υπόψη

 

Ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με την λειτουργία του Νεφρολογικού Τμήματος, όπως αυτή δύναται να διαμορφωθεί με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εξασφαλίζει η Διοίκηση (δύο Αγροτικούς σταθερά στην μονάδα κι έναν Επικουρικό Νεφρολόγο), και παρά την αυτονόητη και σε πολλά έγραφα διατυπωθείσα άποψη να λειτουργεί το Τμήμα σε καθημερινή βάση και όπως λειτουργούσε, αναγκάζομαι να προσαρμόσω την λειτουργία στα υφιστάμενα

δεδομένα.

1. Η Μ.Τ.Ν από 55-60 ασθενείς που είχε, έχει τώρα 35, με δυνατότητα αύξησης μέχρι 30. Θα λειτουργεί με τρεις βάρδιες κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και με μια βάρδια κάθε Τρίτη Πέμπτη-Σάββατο. Εφημερεύων Νεφρολόγος θα υπάρχει μόνο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Σάββατο (ή την αντίστοιχη αργία), ενώ δεν θα υπάρχει εφημερεύων Τρίτη-Πέμπτη-Κυριακή, γεγονός που για κάθε Κυριακή υφίσταται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010

2. Οι εφημερίες των Νεφρολόγων που τυχόν υπηρετούν θα είναι οι προβλεπόμενες από τον Νόμο (επτά επί του παρόντος), τις δε υπόλοιπες ημέρες δεν θα υπάρχει εφημερεύων Νεφρολόγος, όπως ήδη γίνεται από τον Δεκέμβριο του 2010. Τα προσερχόμενα στα ΤΕΠ του Παθολογικού, νεφρολογικά περιστατικά, θα διακομίζονται σε Άρτα-Γιάννενα που έχουν επί καθημερινής βάσης εφημερεύοντα Νεφρολόγο.

3. Εάν προσέλθει, ως έκτακτο περιστατικό, ασθενής που υποβάλλεται ήδη σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα μας θα ειδοποιείται η νοσηλεύτρια που βρίσκεται σε τηλεφωνική ετοιμότητα από τους εφημερεύοντες βοηθούς των ΤΕΠ ώστε να πραγματοποιηθεί έκτακτη αιμοκάθαρση.

4. Αναστέλλεται η λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής μέχρι επαναστελέχωσής της, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις εφημερίες της με Νεφρολόγους, καθότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί έχοντας εφημερεύοντα Νεφρολόγο μόνο τις δεκαέξι ημέρες τον μήνα. Οι ασθενείς θα νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική ως ασθενείς της υπό την συμβουλευτική συνεργασία των Νεφρολόγων. ώστε να καλύπτονται από γιατρούς και τις ημέρες που δεν εφημερεύει Νεφρολόγος.

5. Το Εξωτερικό Ιατρείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί Τρίτη-Πέμπτη.

6. Πέραν των ως άνω προβλέψεων, ως Διευθυντής θα ανταποκρίνομαι οικειοθελώς και στα πλαίσια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, σε κάθε πρόβλημα των ΤΕΠ ή της Παθολογικής Κλινικής, όπως άλλωστε πράττω μέχρι σήμερα».