Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 23:59

Τραυματισμένη καρέτα–καρέτα στον Αμβρακικό κόλπο

Μία τραυματισμένη χελώνα καρέτα-καρέτα, περισυνέλεξαν χθες το μεσημέρι από την παραλία της Βόνιτσας, στον Αμβρακικό, οι λιμενικοί της Πρέβεζας. Τη θαλάσσια χελώνα εντόπισαν στην ακτή, κάτοικοι της περιοχής και ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο.

Η χελώνα, που έχει μήκος 90 εκατοστά και πλάτος 70, φέρει τραύμα στο κεφάλι.

Την παρέλαβε από το Λιμεναρχείο η συvεργατης του "Αρχέλων" στην Πρέβεζα κα Πέλα Καλογήρου, προκειμένου να την περιθάλψει εφόσον είναι εφικτό, και στη συνέχεια να την αποστείλει στην Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην Αθήνα.

P1030156 copy

Όπως επισήμανε στο atpreveza.gr η εκπρόσωπος του "Αρχέλων" στην Πρέβεζα κα Πέλα Καλογήρου είναι η τρίτη χελώνα που βρίσκεται "σφυροκοπημένη" στο κεφάλι τους τελευταίους δύο μήνες υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ηθελημένες ενέργειες ασυνείδητων που είχαν σκοπό να αποφέρουν το θάνατο στις θαλάσσιες χελώνες.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στην Κορωνησία στις 12/5 όπου εντοπίστηκε χτυπημένη στο κεφάλι θηλυκή θαλάσσια χελώνα, η οποία τελικά δεν κατάφερε να μείνει στη ζωή και το δεύτερο περιστατικό στις 23/6 στην Πάργα όπου για μια ακόμη φορά εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα χτυπημένη στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο.

Το χθεσινό περιστατικό ήταν το τρίτο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η κα Καλογήρου εκφράζει τον προβληματισμό αλλά και την οργή της.

Να σημειώσουμε ότι το Λιμεναρχείο της Πρέβεζας κατά τον μήνα Ιούνιο, περισυνέλλεξε νεκρές από τις ακτές, τέσσερις θαλάσσιες χελώνες.

Ωστόσο, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, σε συνεργασία με επιστήμονες και εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς σε έξι χελώνες καρέτα-καρέτα κατά την παραμονή τους στον Αμβρακικό.

Οι πομποί, επιτρέπουν την παρακολούθηση των κινήσεων των έξι χελωνών για περίπου ένα έτος. Κάθε φορά που μια χελώνα, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα, ο πομπός που είναι κολλημένος στο καβούκι της, στέλνει σήμα στους δορυφόρους με πληροφορίες, όπως τοποθεσία, βάθος βουτιών και άλλα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του ζώου.