Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 21:08

Στους 15 φιναλίστ του Google Science Fair 2013 ο Πρεβεζάνος Χάρης Ιωάννου!

Μεταξύ των διεκδικητών της πρώτης θέσης στον επιστημονικό διαγωνισμό Google Science Fair 2013 βρίσκεται ο δεκαεπτάχρονος Πρεβεζάνος μαθητής Χάρης Ιωάννου και το πρότζεκτ του «the exoskeleton glove».

Το Google Science Fair είναι ένας online, διεθνής, επιστημονικός και τεχνολογικός διαγωνισμός που ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 13 -18 ετών να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να πειραματιστούν για να τα απαντήσουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυνηγήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια ιδέα!

google-science-fair

Ο 17χρονος είναι ένας από τους 15 διεθνείς φιναλίστ του διαγωνισμού και διεκδικεί το μεγάλο βραβείο που περιλαμβάνει ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και επιχορήγηση για το σχολείο του αξίας 10.000 δολαρίων.

Οι φετινές ιδέες βασίστηκαν στο θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και αυτό που έψαχναν οι κριτές ήταν δημιουργικές ιδέες, σταθερή έρευνα και καλή, σαφή δομή. Η Google έλαβε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες και 15 από αυτές (πέντε από κάθε ηλικιακή κατηγορία) διαγωνίζονται τώρα για το μεγάλο βραβείο που θα αλλάξει τη ζωή τους και θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν και τον κόσμο μέσα από τις καινοτόμες ιδέες τους!

Σύντομα ο Χάρης θα βρεθεί στην Καλιφόρνια προσκεκλημένος της Google για να περάσει την απαραίτητη συνέντευξη που προβλέπεται και όλοι ευχόμαστε να είναι ο μεγάλος νικητής, αν και ήδη αυτό που έχει καταφέρει είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας και αξίζει τα συγχαρητήρια όλων!

Να θυμίσουμε πως ο Χάρης Ιωάννου, μαθητής Λυκείου, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον 24ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στον τομέα της Μηχανικής, που διεξήχθη 21-26 Σεπτεμβρίου 2012 στην Μπροτισλάβα ενώ η UNICEF, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραβεία UNICEF 2012» τίμησε το μαθητή για την ιδιαίτερη ευαισθησία του και την καινοτόμο συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, με την κατασκευή του τεχνητού γαντιού που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκινησίας των άνω άκρων στα άτομα αυτά.

Ο νεαρός σχεδίασε ένα γάντι που εξοπλισμένο με αισθητήρες πίεσης βοηθάει τον χρήστη στο να κάνει κινήσεις που είναι εύκολες μεν για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους με σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό των άνω άκρων.