Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 04:04

Στοχευμένη υπονόμευση και συρρίκνωση του ΙΓΜΕ

Για στοχευμένη πολιτική υπονόμευσης και συρρίκνωσης του ΙΓΜΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων κ. Χάρης Σμυρνιώτης αλλά και το μέλος της τοπικής επιτροπής κ. Διονύσης Παπανίκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Ο κ. Σμυρνιώτης, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Πρέβεζα, υπογράμμισε πως πολιτική της Κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των ερευνητικών φορέων, καθώς και το ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου που προωθείται με διαδικασίες fast-track.

Τόσο ο κ. Σμυρνιώτης όσο και ο κ. Παπανίκος σημείωσαν ότι το ΙΓΜΕ αρμόδιο ερευνητικό Ινστιτούτο εντοπισμού και αξιολόγησης του Ορυκτού Πλούτου επί ενάμιση χρόνο τώρα ταλαιπωρείται λειτουργικά και οργανωτικά με στόχο τον παροπλισμό του.

Ο κ. Σμυρνιώτης κατήγγειλε ότι θα μετατρέψουν το ΙΓΜΕ σε έναν φορέα ανάλογο με αυτόν που έφτιαξαν για τους υδρογονάνθρακες που σημαίνει όχι απλά ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου αλλά και το οριστικό θάψιμο οποιουδήποτε γεωλογικού – γεωτεχνικού ενδιαφέροντος έργου.

Δήλωσε πως αν τελικά κυριαρχήσει η λογική των μνημονίων για συρρίκνωση της έρευνας και του ΙΓΜΕ η χώρα θα έχει μετατραπεί σε τριτοκοσμική και ο λαός θα έχει χάσει κάθε περιουσιακό του στοιχείο. Σύμφωνα με τον ίδιο τι το ινστιτούτο συρρικνώνεται και απαξιώνεται, με αποτέλεσμα να χαθούν έργα του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί και έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται.

Ο ίδιος απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ κ. Κωστόπουλος για «πάρτι εκατομμυρίων στο ΙΓΜΕ» τόνισε πως ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΡΤ με την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και σημείωσε ότι τα άτοκα δάνεια προς τους εργαζόμενους δόθηκαν για καταστάσεις ανάγκης, όπως για λόγους υγείας. Όσο για τα ασφαλιστικά συμβόλαια και τα εφάπαξ, είπε ότι δεν έγινε τίποτα παράτυπο, καθώς ήταν σε αντιστάθμισμα αυξήσεων που δεν πήραν και εξήγησε ότι "είναι παροχή έναντι αυξήσεων του 1987 που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να μας δώσει αύξηση μας έδωσε αυτό το συμβόλαιο".

Ο κ. Σμυρνιώτης θα βρεθεί σήμερα στα Γιάννενα όπου θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα επιδιώξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη