Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013 21:17

Της Υγείας το… μπάχαλο στο Νομό Πρέβεζας

Αντιδράσεις και… μπόλικη συζήτηση σηκώνουν τα όσα είπε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Πρέβεζας κ. Γιάννης Μπαϊλης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Prisma951.

Ο κ Μπαϊλης έκανε λόγο για: «Μεγάλη δυσκολία στη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πρέβεζας» και συμπλήρωσε: «Για το μήνα Ιούλιου, μέχρι το τέλος του μήνα, μετακινούνται πανεπιστημιακοί γιατροί του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, προκειμένου να βοηθήσουν στη λειτουργία των εφημεριών. Η διοίκηση και εγώ προσωπικά στείλαμε έγγραφα στην 6η ΥΠΕ για να ρυθμιστεί το πρόβλημα. Βεβαίως αυτό είναι κάτι παροδικό όπως καταλαβαίνετε…».

Ξεκαθάρισε επίσης πως ήταν δική του πρόταση στην 6η ΥΠΕ η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού, ώστε να ρυθμιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Πρέβεζας: «Για το μήνα Αύγουστο σε μία σύσκεψη που έγινε αυτό το μήνα στην 6η ΥΠΕ, ήταν δική μου πρόταση η εξής: Δεδομένου ότι ήμασταν αυτό το μήνα 3 γιατροί και εγώ εφημέρευα συνεχώς 8 ημέρες, προέκυψε αρρώστια συναδέρφου και το μήνα Αύγουστο θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα με την Παθολογική. Συνεπώς, στο Νομό υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, ο οποίος είναι στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου και ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να δουλέψει στην Παθολογική.

Πρότεινα να αποσπαστεί ο κ. Κονιδάρης επί δίμηνο στην Παθολογική Κλινική, μέχρι να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, μήπως αλλάξουν τα δεδομένα κάπως. Για να γίνει αυτό πρέπει να μεταφερθούν στο ΚΥ Καναλακίου γιατροί γενικής ιατρικής.

Από τα ΚΥ η μόνη πρόσφορη λύση είναι το ΚΥ Φιλιππιάδας, το οποίο απέχει 10-15 λεπτά από την Άρτα. Εκεί θα μπορούσε -επώδυνα μεν- να ανασταλεί η λειτουργία των εφημεριών για κάποιο χρονικό διάστημα, για να εξυπηρετηθεί και το ΚΥ Καναλακίου και η Παθολογική Κλινική. Από ‘κει και πέρα, σε επίπεδο αποφάσεων δεν έχω αρμοδιότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα έχει αποφασιστεί από την 6η ΥΠΕ. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Prisma951, για το πως θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι δεν έρχονται επικουρικοί γιατροί στο Γ.Ν. Πρέβεζας, ο κ. Μπαϊλης απάντησε: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ατύπως ελήφθη μία απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, να ζητηθούν με τη μορφή επείγοντος δύο-τρεις γιατροί. Σε δύο-τρεις μήνες κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση ίσως λυθεί το πρόβλημα».

Αναφορικά με το ΚΥ Φιλιππιάδας και το γεγονός ότι στην ουσία μετατρέπεται σε πολυδύναμο ιατρείο (7π.μ.-3μ.μ.), με τους εργαζόμενους να φοβούνται πως αυτή η κατάσταση θα γίνει μόνιμη, ο κ. Μπαϊλης τόνισε: «Τα σοβαρά περιστατικά δεν μένουν στη Φιλιππιάδα. Υπάρχει και ΕΚΑΒ. Δεν είναι μείζον αυτό το θέμα. Κανείς δεν εύχεται να κλείσει ένα Κέντρο Υγείας». Παράλληλα επισήμανε πως η πρότασή του δε θα γίνει πράξη με αποτέλεσμα το πρόβλημα της Παθολογικής να γίνεται σοβαρότερο: «Βρίσκομαι εδώ, με πρόβλημα στο μάτι μου και εφημερεύω. Οι γιατροί σκέφτονται πού να πάμε, εκεί που ενδεχομένως να κλείσει, γι’ αυτό και δεν έρχονται. Να ξεκαθαριστούν πράγματα σύντομα. Δεν θα ευδοκιμήσει η πρόταση που έχω κάνει. Ο γιατρός αρνείται να έρθει. Από τη διοίκηση υπάρχουν μερικά παράπονα νωχελικότητας. Από εμένα έχουν εκτεθεί εγγράφως. Είχα δώσει προφορική παραίτηση, δεν την εφάρμοσα.

Να λειτουργήσουμε όπως μπορέσουμε μέσα στην τουριστική περίοδο. Αυτό θα προσπαθήσουμε».

Αντιδράσεις των εργαζομένων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αγωνιστικής Παρέμβασης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρουν:

«Για να δείξουμε δε στους αναγνώστες  σας τι σημαίνει η πολιτική υποβάθμισης που εφαρμόζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ  στο Νοσοκομείο Πρέβεζας παραθέτουμε τα παρακάτω:

Το οργανόγραμμα του 2005 του Νοσοκομείου   προέβλεπε 53 θέσεις ειδικευμένων γιατρών

Έκτοτε και μέχρι το 2012 είτε με ενσωμάτωση οργανισμών και άλλων μονάδων στον οργανισμό του Νοσοκομείου (πχ ΚΨΥ)  είτε με έγκριση σύστασης θέσεων γιατρών (από τις οποίες ορισμένες  είχαν και προκηρυχθεί)  με  κοινές υπουργικές αποφάσει , οι θέσεις των γιατρών έφτασαν τις 71.

Και τότε έρχεται το νέο οργανόγραμμα που ενέκρινε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις 31.12.2012 και κυριολεκτικά κατακρεουργεί τις θέσεις των γιατρών στον οργανισμό σε 49!( Μείωση κατά 22 θέσεις)

Από αυτές σήμερα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας υπηρετούν 38(!)  μόνο ειδικευμένοι γιατροί και οδοντίατροι με οργανική θέση, από τους οποίους δυο σε άδεια άνευ αποδοχών και  μια σε  άδεια μητρότητας.

Να επισημάνουμε επίσης ότι η συγκυβέρνηση  έγραψε στα παλαιά των υποδημάτων της την κοινή πρόταση Διοίκησης –Σωματείου για νέο οργανισμό με τουλάχιστον  71 θέσεις ειδικευμένων γιατρών .

Αν αυτό δεν είναι συνειδητή πολιτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας τότε τι είναι;

Είναι δυνατόν με αυτές τις προϋποθέσεις  να μπορεί να λειτουργεί  ομαλά σαν μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης   ένα νοσοκομείο με 110 οργανικές κλίνες ;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

2. Οι πολιτικές "διαλύω ένα κέντρο υγείας για να αποσοβήσω προσωρινά μια κατάρρευση τμήματος ή τομέα ενός νοσοκομείου"  είναι πλήρως αδιέξοδες , είναι διαχείριση της υποβάθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ  και φυσικά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Πρώτον, διότι όντως πρόκειται για διάλυση και κατάργηση του  κέντρου Υγείας.

Δεν υπάρχει «αναστολή εφημέρευσης κέντρου Υγείας». Αυτό είναι παραμύθι. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Από τη στιγμή που  παύει να εφημερεύει ένα κέντρο Υγείας  και λειτουργεί μόνο τα πρωινά με μια γενική γιατρό  παύει να είναι και κέντρο υγείας. Καταργείται σαν κέντρο Υγείας. Περιφερειακό Ιατρείο  μπορείς να το πεις ,αλλά Κέντρο Υγείας …ΟΧΙ!

Δεύτερον ,δεν υπάρχει «προσωρινή» αναστολή λειτουργίας  Κέντρου υγείας.

Για δυο λόγους:

Α. Μια προσωρινή αναστολή λειτουργίας ενός  κέντρου υγείας  θα επιφέρει τέτοιο  καίριο χτύπημα στην εικόνα του προς  τους  πολίτες,  ώστε ακόμη και να επαναφερθεί σε λειτουργία μετά από δύο ή τρεις μήνες κανένας δεν θα το εμπιστεύεται.

Β. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Παράδειγμα  το αίτημα για έγκριση λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας "υπό έκτακτες συνθήκες"  για το μήνα Μάιο, που υπέβαλε για έγκριση (την οποία και πήρε) προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Πέρασε ο Μάιος , είμαστε στον Ιούλιο και ακόμη οι « έκτακτες  συνθήκες λειτουργίας»  ισχύουν και μάλισταμονιμοποιήθηκαν και βαθαίνουν! Ακριβώς αυτό που ανέφερε ο Σύλλογος  Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας στην ανακοίνωσή  του στις 30 Μάη.

Να τι έλεγαν σε αυτή την ανακοίνωση  οι εργαζόμενοι: «Ήδη  στο όνομα αποτροπής του κλεισίματος του νοσοκομείου,  με πρόταση της Διοίκησης και έγκριση της Διεύθυνσης της 6ης Υπε το Νοσοκομείο Πρέβεζας, τουλάχιστον για το Μάιο,  βρίσκεται σε λειτουργία  «εκτάκτων συνθηκών» που όμως δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις , αλλά και εφαρμογή πρακτικών με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα.

Το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης ( με ιατρικό  και νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό) του Νοσοκομείου μας αλλά και των κέντρων Υγείας ευθύνης του.Επίσης θα ενταθεί στο έπακρο το οικονομικό πρόβλημα του νοσοκομείου λόγω της υποχρηματοδότησής του.

Οι «έκτακτες συνθήκες» λειτουργίας του  θα γίνουν μόνιμες…

Η συγκυβέρνηση έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, δια της διολισθήσεως,  τη διαδικασία υποβάθμισης του Νοσοκομείου  Πρέβεζας , όπως και άλλων μικρών νομαρχιακών  νοσοκομείων στη χώρα μας , προδιαγράφοντας του  ένα ρόλο κυρίως μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης και πρώτων βοηθειών».

Αυτά...

Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Και αν  οι εργαζόμενοι , αν οι γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας, αν όλη η κοινωνία της Πρέβεζας  θέλει να διατηρήσει, να υπερασπίσει και να αναβαθμίσει το Νοσοκομείο της πόλης, οφείλει τώρα να ξεσηκωθεί ,να συγκρουστεί με τις εφαρμοζόμενες  πολιτικές στο χώρο της Υγείας και με αυτούς που τις σχεδιάζουν και τις υλοποιούν.

Γιατί το Νοσοκομείο και τα κέντρα Υγείας ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ


ΥΓ: Και για τους "δύσκολους"  έχουμε και μερικά ακόμη στοιχεία.

ΚΥ Θεσπρωτικού (μαζί με ΠΙ)

προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων =20

εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί =12

ΚΥ Φιλιππιάδας (μαζί με ΠΙ)

Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =9

εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί = 2

ΚΥ Καναλακίου ( μαζί με ΠΙ)

Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =16

εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί=6

ΚΥ Πάργας (μαζί με ΠΙ)

Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =7

εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί =2

τώρα  και από τους εγγεγραμμένους πόσοι υπηρετούν..

είναι άλλου παπά ευαγγέλιο !».