Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 22:46

Απρόσκλητοι "επισκέπτες" αναστατώνουν την Αρχαία Κασσώπη

Την παρέμβαση κάθε αρμόδιου φορέα αλλά και του εισαγγελέα Πρέβεζας ζητά με έγγραφό της η ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος στην παρουσία των απρόσκλητων τετράποδων που σχεδόν καθημερινά... επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις τακτικές επισκευές της περίφραξης στον  αρχαιολογικό χώρο εισέρχονται καθημερινά τρία τουλάχιστον κοπάδια αιγοπροβάτων, τα οποία όχι μόνο ρυπαίνουν τον χώρο με  ακαθαρσίες αλλά προκαλούν και ζημιές στις  αρχαίες τοιχοποιίες.

Ήδη υπήρξαν περιπτώσεις εργαζομένων που  υποχρεώθηκαν σε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση δηγμάτων από ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα έντομα που μεταφέρουν τα ζώα ενώ και η εικόνα που   παρουσιάζεται για τους επισκέπτες  δεν είναι αυτή που συνάδει σε έναν αρχαιολογικό χώρο  όπως  είναι η Αρχαία Κασσώπη.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία που υπάρχουν  τον φετινό  Ιούλιο επισκέφθηκαν την Κασσώπη περίπου 650  άτομα ημερησίως τα οποία αντίκρισαν  εκτός από τα  αρχαία και τα…δεκάδες αιγοπρόβατα που κινούνται  στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζεται εκτός των  φθορών που  προκαλούνται στον χώρο    η διέλευση και ο σταυλισμός ζώων εντός αρχαιολογικού χώρου με παραβίαση των υφιστάμενων περιφράξεων απαγορεύεται και από την αρχαιολογική νομοθεσία.

Να σημειώσουμε πως αυτή την στιγμή στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης υλοποιούνται έργα  του ΕΣΠΑ συνολικού προυπολογισμού 900 χιλ.ευρώ καθημερινά εργάζονται δεκάδες άτομα διάφορων ειδικοτήτων.