Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012 03:53

Πάσχα στην Πρέβεζα. Έθιμα και Παραδόσεις

Ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και πάλι αυτές τις ημέρες στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.

Στο Νομό μας κάθε περιοχή γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο, με την κατάνυξη, τη συγκράτηση και το σεβασμό να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των ημερών.

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης στο Σαϊτάν Παζάρ, που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, λόγω της ασθένειας του Μητροπολίτη, θα τροποποιηθεί ο Εσπερινός της Αγάπης του Πάσχα.

Με έναν ιδιαίτερο και γραφικό τρόπο οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά θα γιορτάσουν και φέτος την Ανάσταση. Για πέμπτη χρονιά όσοι επισκεφθούν τον παραθαλάσσιο οικισμό θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» δίπλα στην θάλασσα στην εξέδρα που θα στηθεί εκεί και θα φιλοξενήσει τον Ιερέα της Ενορίας.

Μετά το Χριστός Ανέστη ο ουρανός θα φωτιστεί από τα δεκάδες βεγγαλικά που «σβήνουν» στο νερά του Αμβρακικού και δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά συγκεντρώνουν οι ίδιοι τα χρήματα για την αγορά των βεγγαλικών και διοργανώνουν μόνοι τους την όμορφη γιορτή θέλοντας να αναδείξουν την στενή σχέση τους με την θάλασσα.

Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του Μύτικα, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα θα γιορτάσουν στο ιστορικό εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Ριγανά. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίσθηκε γύρω στα 1800 από κάποιο βοσκό, ο οποίος έβλεπε τα ζώα του να πεθαίνουν. Ο βοσκός απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια του θεού και τότε είδε στον ύπνο του τον Αι Γιάννη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του είπε πως το κακό θα σταματήσει μόνο αν κτισθεί εκκλησάκι στο όνομά του.

Στα χωριά Λέλοβα και Παπαδάτες το αποκορύφωμα των εορτών του Πάσχα είναι η Παρασκευή της διακαινησίμου.

Οι Σουλιώτες αφήνουν τα χωριά και πηγαίνουν στα ξωκλήσια της Παναγιάς όπου ψάλουν το Χριστός Ανέστη και χαίρονται φαγοπότια, τραγούδια και χορούς και ειδικά τον χορό του "Καγκελάρη".

Ο Καγκελάρης, έθιμο και εκδήλωση καθαρά Λαμπριάτικη, φαίνεται πως έχει μακρότατη παράδοση. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι ρίζες του πρέπει να ανα¬ζητηθούν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στις γνωστές γιορτές της "Αγάπης".

Πιθανόν τα πρώτα τραγούδια να ήταν τα ίδια και να μεταδίδονταν από τόπο σε τόπο, μέσω των εκκλησιαστικών λειτουργών.

Αναμφίβολα οι ημέρες του Πάσχα θα εορταστούν σε κάθε γωνιά του Νομού με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορεί σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός να μην είναι σύμμαχος, ωστόσο η ξεχωριστή ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών, μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σκηνικό αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης.

Το atpreveza.gr σας εύχεται καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!