Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 03:23

Σύσκεψη χωρίς ουσία για το μέλλον της ΕΑΣ Πρέβεζας

Χωρίς να ειπωθεί κάτι νέο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ή συγκεκριμένη πρόταση, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με θέμα το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΈΑΣ Πρέβεζας κ. Γεράσιμου Λιώλη.

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε η διοίκηση για το σχέδιο αναδιοργάνωσης, έγινε μια πλατιά συζήτηση όπου ήρθαν στο προσκήνιο τα προβλήματα αλλά και οι παθογένειες της Ένωσης, ενώ για μια ακόμη φορά ήταν ξεκάθαρες οι διαφωνίες ανάμεσα στη διοίκηση της Ένωσης και τους εργαζόμενους σχετικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσης.

eas 1

Όπως επισήμανε εισαγωγικά ο κ. Λιώλης το σχέδιο μπορεί να δώσει λύση και να διασώσει την Ένωση ζητώντας από τους φορείς να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΑΣ, ενώ απευθυνόμενος στους εργαζόμενους αναγνώρισε την υπομονή και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στην Ένωση και πρόσθεσε πως θα βρεθεί  λύση και θα διασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων τους.

eas 2

«Αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να το κάνει η Ένωση πριν 2 χρόνια, τότε που πήγε σε γενική συνέλευση αγροτών με πρόταση για πτώχευση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Ανδρέας Παπατσώτσος, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν είναι βιώσιμο και έχει ως μοναδικό σκοπό να χαρίσει ακίνητα-φιλέτα στην Τράπεζα ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων σε βάθος 13 χρόνων και μάλιστα «κουρεμένα» κατά 20%.

«Το σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση  και δεν πρόκειται να το εγκρίνει κανένα δικαστήριο γιατί δεν έχει γίνει σωστή δουλειά» τόνισε ο πρόεδρος και πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας ΕΑΣ η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την  παλιά επιχείρηση και τα  λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

eas 3

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που ακολούθησαν , ήταν η  άποψη ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει χρόνια νωρίτερα, ενώ σχεδόν όλοι απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση επισημαίνοντας πως δεν ήρθε σε γνώση τους το τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης. Παρόλα αυτά επισήμαναν όλοι οι τοπικοί φορείς την πρόθεσή τους να συμβάλλουν προκειμένου η Ένωση να παραμείνει ανοιχτή και να λειτουργεί προς το συμφέρον των εργαζομένων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως-Πρεβέζης  πατήρ Δημήτριος Καραγκούνης,  ο Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και Αρτας Βασίλης Ψαθάς (ο οποίος εκπροσώπησε και τον  περιφερειάρχη ως υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Ξενοφώντας Μαρκαντωνάτος ως εκπρόσωπος της Γενικης Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης , οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Χρήστος ΜπαΪλης, Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος  και Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Γιάννης Γιαμάς.  ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας Γιώργος Φραγκούλης,  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος,  ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ηπείρου  Αριστοτέλης Παπαδιώτης, εκπρόσωποι των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κύριοι Νόβας και Μπέλης, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παντελής Ζέρης, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και εργαζόμενοι της ΕΑΣ.