Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 01:42

Προγραμματική σύμβαση για την προστασία του δάσους Βαλαωρίτη στο δήμο Ζηρού

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για ην εκτέλεση του έργου « Έργα Προστασίας του Δημόσιου  Δάσους Βαλαωρίτη» στην περιοχή  της Κοινότητας Κρανιάς  υπέγραψαν ο Δήμος Ζηρού και η  Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  Βασιλική  Ευταξά.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκτέλεση έργων που αφορούν στην προστασία του  δάσους από την υπερβόσκηση που ασκήθηκε κατά το παρελθόν και συνεχίζει  να ασκείται,  φυτοκομικές εργασίες  σε διαβρωσιγενείς θέσεις στα πρανή των δρόμων και των ρευμάτων καθώς και έργα για την προστασία του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου από την δράση των  επιφανειακών υδάτων με  επεμβάσεις που αποσκοπούν στην ορθή διευθέτηση των προβλημάτων αυτών.

Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης σε  έκταση περίπου 310 στρεμμάτων για προστασία από την βοσκή , κατασκευή σωληνωτού οχετού ή επισκευή υπάρχοντος πλακοσκεπούς οχετού και κατασκευή  ρείθρου, φυτεύσεις ακακίας και σπάρτου  σε θέσεις  που  λόγω κλίσεων και ευδιάβρωτων εδαφών εμφανίζουν προβλήματα απόπλυσης. Σκοπός των φυτοκομικών αυτών εργασιών  είναι η συγκράτηση των εδαφών και η αποτροπή διαβρώσεων.

O Δημοτικός Σύμβουλος Κωσταντίνος Παπαδιώτης ο οποίος κατάγεται από την Κρανιά ανέφερε ότι το έργο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση για την πρωτοβουλία του. Τόνισε δε ότι το έργο της περίφραξης σε περίπου 300 στρέμματα είναι πολύ για να μπορέσει το δάσος να αναζωογονηθεί, γιατί έχει υποστεί φθορά από διαβρώσεις και φυσικά φαινόμενα καθώς και από την βοσκή των ζώων.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδιώτη, οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που βρίσκονται  στην περιοχή  συμφωνούν να γίνει  η περίφραξη   η οποία είναι  απαραίτητη για την προστασία του δάσους.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης σημείωσε ότι το δάσος Βαλαωρίτης ανήκει στο Δημόσιο και γι΄αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση  ων έργων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 250 χιλιάδες ευρώ ενώ τα χρήματα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου με μέριμνα του  Δήμου  από πόρους που θα εξασφαλίσει ο ίδιος.