Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 17:05

Μια περιουσία κοστίζει η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας

Κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση, η μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου στη Θεσπρωτία, κοστίζει «ο κούκος… αηδόνι» για τους πολίτες της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, στην τελευταία της συνεδρίαση, θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός για την επιλογή της ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσίας: «ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ 2013-2014».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 223.740,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 13%.

Η δαπάνη αυτή κατανέμεται κατά έτος ως εξής:

Για το έτος 2013 : 25.000,00 ευρώ

Για το έτος 2014 : 198.740,00 ευρώ.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που βάζει ο Δήμος στο διαγωνισμό: «… η μεταφόρτωση θα εκτελείται στο χώρο του ΣΜΑ στη ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας ή σε άλλη θέση. Η διάθεση των απορριμμάτων θα γίνεται στο Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου. Η μεταφόρτωση των απορριμμάτων, η καθαριότητα του χώρου του ΣΜΑ όπως και η μεταφορά των απορριμμάτων από το χώρο μεταφόρτωσης θα εκτελείται με μέσα και προσωπικό του Αναδόχου.

Το πρόγραμμα λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπως και η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ θα ακολουθεί το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου.

Το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού θα καθοριστεί μετά την υπογραφή της Σύμβασης σε συνεννόηση με το Δήμο».

Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΑ, στο οποίο, ο Δήμος Πρέβεζας συμμετέχει σε ποσοστό 35%, έγινε πρόταση από τον αντιδήμαρχο Πρέβεζας κ. Ροπόκη, ώστε να μειωθεί το τέλος εναπόθεσης.

Σε έναν Δήμο χρεωμένο όπως είναι αυτός της Πρέβεζας, μήπως έχει φτάσει η στιγμή να αναζητηθούν άλλες λύσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των απορριμμάτων. Λύσεις καινοτόμες που σε βάθος χρόνου θα έχουν και οικονομικά οφέλη για το Δήμο Πρέβεζας. Έχει γίνει συγκεκριμένο κοστολόγιο και πλάνο, που να αποδεικνύει πως ο Δήμος από μόνος του, δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική πάνω στα απορρίμματα;

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μία τέτοια συζήτηση και εντός του δημοτικού συμβουλίου.