Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 22:27

Η Πρέβεζα τίμησε την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Κάθε 19η Απριλίου, από το 2008 μέχρι τις μέρες μας, η Ελλάδα τιμά με αφορμή την επέτειο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, τον Φιλελληνισμό και την Διεθνή Αλληλεγγύη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, γιόρτασε με εκδηλώσεις την ημέρα, που αποτελεί έναν... ύμνο ελευθερίας και άδολης αγάπης σε ανώτερα ιδανικά.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ανατολιωτάκης, ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, ενώ εκπροσωπήθηκαν τα σώματα ασφαλείας Πρέβεζας, οι στρατιωτικές αρχές, ο Σύνδεσμος αποστράτων αξιωματικών Νομού Πρέβεζας και ο Σύνδεσμος αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ.

Αρχικά τελέστη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και ακολούθησε εκφώνηση ομιλίας από τον φιλόλογο-ερευνητή Κοσμά Κοψάρη. Ο κ. Κοψάρης μεταξύ άλλων, σχολίασε:

«Από τα τέλη Μαΐου του 1821 παρουσιάσθηκε έντονη κινητοποίηση υπέρ των αγωνιζομένων Ελλήνων. Οι πρώτες εκκλήσεις για συμπαράσταση στον ελληνικό αγώνα βρήκαν ευνοϊκή απήχηση. Ένα κύμα από εθελοντές ξεκίνησε για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν τα πρώτα φιλελληνικά Κομιτάτα. Μαζί με τους ρομαντικούς ιδεολόγους και αρχαιολάτρες, τους φιλελεύθερους και τους ενθουσιώδεις φοιτητές, θα βρεθεί και ένα πλήθος στρατιωτικών που θα συμπαρασυρθεί από το φιλελληνικό ρεύμα και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να φθάσει στο διαδραματιζόμενο ''θέατρο'' και ενεργό αγωνιστικό κυτταρικό ιστό του πολέμου. Κοντά στους αξιωματικούς, κάθε λογής άτομα, επιστήμονες, υπάλληλοι, έμποροι, φοιτητές, ακόμη και μαθητές, θα προστρέξουν, με αυταπάρνηση, με σκοπό να υπηρετήσουν την εν λόγω ελληνική ιστορική περίσταση.

S1030025

Η πραγματικότητα προτάσσεται σκληρή και δύσκαμπτη, οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο απηχούν αποστεωμένες και ασθματικές, ώστε να μετακενωθεί το όραμα που το κίνημα του φιλελληνισμού προσπάθησε να ορθώσει για το ιστορικό ελληνικό πεπρωμένο ως οδοδείκτης και οδόσημο μιας κοινωνίας ανώτερης, οικουμενικής που σέβεται την ετερότητα και αποβλέπει στην καταξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην ανεξίτηλη ικμάδα των διαχρονικών και ιερών αξιών του κλασικού πολιτισμού, για να μπορέσει η σύγχρονη ελληνική συνείδηση του εδώ και τώρα της τρέχουσας ιστορικής πραγματικότητας να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην ανθρωπότητα, μέσα από μια αρμονική συνύπαρξη με τα άλλα έθνη στην από κοινού απόπειρα επίτευξης μιας παγκόσμιας εναρμόνισης συγκολλημένης στη βάση εδραίωσης μιας συμμετρικής οικουμενικής συμπαντικότητας. Σε αυτό τον ιερό και δύσκολο αγώνα συνηχεί ακόμη η φωνή της ποίησης».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων στην πόλη της Πρέβεζας. Στεφάνι κατέθεσε ο κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο κ. Νίκος Ανατολιωτάκης και ο κ. Κωνσταντίνος Τσούτσης.

 FOTO 1