Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 02:22

«Μνημόνιο» στο δήμο Πρέβεζας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στην υπογραφή «μνημονίου» για την υπαγωγή του δήμου Πρέβεζας στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προχώρησε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Βάσει του "μνημονίου" λοιπόν που υπογράφηκε από το δήμο Πρέβεζας και αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών και από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ο δήμος αναμένεται να επιχορηγηθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, ώστε να μην συσσωρευτούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Υπογράψαμε μια σύμβαση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε αυτές είναι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις είτε όχι, είτε είναι οφειλές για έργα σε αναδόχους είτε σε προμηθευτές, είτε σε πράξεις του σχεδίου πόλεως, να πληρωθούν όσες είναι μέχρι και τις 31/12 του 2012 οι οποίες αγγίζουν περίπου τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Όποια δαπάνη είναι νόμιμη και νομότυπη με παραστατικά θα πληρωθεί» τόνισε ο δήμαρχος Πρέβεζας υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην ενταχθεί ο δήμος στην προηγούμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα αφού όπως είπε λόγω των παρακρατηθέντων πόρων ο δήμος Πρέβεζας μέσα σε 3 χρόνια θα κατάφερνε να πάρει για τα ληξιπρόθεσμα μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ . Μπαϊλης με τη νέα ρύθμιση θα πληρωθούν όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μέχρι 31/12 του 2012 οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή η σύμβαση που αναφέρεται ο δήμαρχος είναι ένα μνημόνιο καθαρά, το οποίο σου αναφέρει μέσα ότι δεν θα κάνεις καινούργια ληξιπρόθεσμα και θα συμμορφώνεσαι με τις παρατηρήσεις του παρατηρητηρίου, δεν είναι δηλαδή παίρνουμε τα λεφτά και τελειώσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Φούντογλου σημειώνοντας πως το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό του προγράμματος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων προς τρίτους είναι 1 δισ. ευρώ και έως τώρα έχουν δοθεί περίπου μόνο τα 400 εκατομμύρια.

Ο δήμος Πρέβεζας ήταν μέσα στους 100 δήμους της χώρας που δεν είχαν υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης και πλέον φαίνεται ότι βιάζεται αφού το 2014 δεν θα υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό ο «κωδικός» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους και οι δήμοι θα αναγκαστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους από ίδιους πόρους. Πράγμα που φυσικά είναι αδύνατον...