Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 22:04

Αλλαγή «φρουράς» στην προεδρία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πρέβεζας, ο κ. Δημήτρης Ντούσκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο νέος Πρόεδρος κ. Γεράσιμος Λιώλης, ο οποίος παίρνει τη «σκυτάλη», σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ΕΑΣ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ντούσκας σχολίασε: «Το Διοικητικό συμβούλιο ύστερα από την απόφασή μου να σταματήσω να είμαι πρόεδρος αποφάσισε ομόφωνα και πρόεδρος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι ο φίλος και συνάδελφος Γεράσιμος Λιώλης. Εγώ βέβαια δεν έφυγα από το ΔΣ για να μη θεωρηθεί ότι λιποτάκτησα ούτε ότι είχα κάποιο προσωπικό λόγο να φύγω. Παραμένω στο ΔΣ και επειδή μου ζήτησε ο κ. Λιώλης να μην καθίσω στην άκρη και αναλαμβάνω αντιπρόεδρος».

 

Ο απολογισμός του κ. Ντούσκα

 

Στη συνέχεια ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας, έκανε έναν απολογισμό της προεδρικής του θητείας στην Ένωση, ενώ παρουσίασε και τα νέα δεδομένα για τον οργανισμό:

«Έχω 15 χρόνια στην Ένωση, τα 12 ως Πρόεδρος τα 3 ως μέλος κι έχω ζήσει και ευχάριστες και δύσκολες καταστάσεις με αποκορύφωμα την τελευταία 3ετία που συνδέθηκε και με λάθος επιλογές προσώπων αλλά εν πάση περιπτώσει, με την οικονομική κρίση φτάσαμε παρόλο ότι ζητούσαμε στήριξη, από τον Σεπτέμβρη και μετά να ζητήσουμε αυτό που λέγεται απλά πτώχευση και στάση πληρωμών. Με παράλληλη διαδικασία κινούμε ένα σχέδιο εξυγίανσης για να περισώσουμε και τις θέσεις εργασίας αλλά οπωσδήποτε και τη λειτουργία της οργάνωσης.

Έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια ακόμη, η Τράπεζα να δεχθεί το ένα μέρος του σχεδίου.

Έχω ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις γιατί όταν ανέλαβα ξεφύτρωσε ο περίφημος ανταγωνισμός, ο οποίος όταν είναι υγιής έχει πολλά θετικά στοιχεία, όταν όμως είναι αθέμιτος ή εν πάση περιπτώσει όταν έχει ένα τρόπο λειτουργίας ο οποίος στηρίζεται στο κέρδος του επιχειρηματία, καταλαβαίνετε ότι η Ένωση με μια νοοτροπία που υπήρχε, βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Χάρη στους εργαζόμενους όμως και στους συνεταίρους καταφέραμε και περάσαμε δύσκολες συμπληγάδες, μια τριετία είχαμε και τον Τειρεσία, οι ανταγωνιστές ξεφύτρωναν σε όλο το νομό αλλά τονίζω και πάλι χάρη στους εργαζόμενους στο σύνολό τους αλλά και στην κοινωνία της Πρέβεζας κρατηθήκαμε και γονατίσαμε το Σεμπτέμβριο του 2011. Βέβαια οι δυσκολίες ήταν αξεπέραστες από την αρχή του 2010...».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει τελευταία κάποιες προσπάθειες και καταφέραμε να έχουν μια λειτουργικότητα τα μαγαζιά και ειδικότερα τα σούπερ μάρκετ και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με μια συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και στα πλαίσια της αλληλεγγύης που πρωτοστάτησε ο Γεράσιμος, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και στον κλάδο των εφοδίων.

Πιστεύω σύντομα να εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα και τα μαγαζιά μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και του ρόλου μας, όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών γιατί είναι αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τη σπορά.

Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά υπάρχει ένα κλίμα επιμονής για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Θα δούμε και το σχέδιο πόσο θα στηριχθεί από μεριάς της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου συνολικά και επειδή τα πράγματα αλλάζουν και με το νόμο 4115 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και μετατρέπονται οι Ενώσεις σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Το Μάρτιο πήραμε και εμείς την απόφαση για τη μετατροπή σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, έγιναν κάποιες προσπάθειες από μεριάς του Υπουργού Ανάπτυξης για κάποιες τροποποιήσεις γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν προγραμματιστεί για το πως θα γίνει αυτή η μεταβολή, το πέρασμα από δευτεροβάθμια οργάνωση σε πρωτοβάθμια και πιστεύω η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσει το θέμα με ζήλο.

 

Ντούσκας: «Δεν κρεμάω τα... παπούτσια»

 

Ο κ. Ντούσκας επανέλαβε αργότερα πως θα παραμείνει ενεργό στέλεχος του ΔΣ της Ένωσης:

«Τώρα στο τέλος της διαδρομής δεν κρεμάω τα... παπούτσια, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για το καλό της οργάνωσης. Το χρωστάω και στους εργαζόμενους που με στήριξαν και στους συνεταίρους και γενικότερα και στους πελάτες.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται και αυτοί σε μια πολύ δύσκολη θέση και δεν είναι κατά πως λένε μερικοί ούτε προνόμιο ο εργαζόμενος να θέλει να διατηρήσει τη δουλειά του..

Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουμε σε συνεννόηση μαζί τους τις κλαδικές συμβάσεις για μια προοπτική που τουλάχιστον να τους εξασφαλίζει ένα μεροκάματο, που να απαντάει στις ανάγκες τους».

 

 

Γεράσιμος Λιώλης: «Ζούμε την εποχή μας παρατεταμένης Κατοχής»

 

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας Γεράσιμος Λώλης, έδωσε το οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ένωση, αναφέροντας:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για τη δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα. Το μοναστήρι -όπως εγώ το χαρακτηρίζω- της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, βρίσκεται ακόμη εν... ζωή και γίνεται προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Ευχαριστώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, που με πρότειναν από την προηγούμενη συνεδρίαση. Έχω επίγνωση του... βουνού προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, σε αυτό το εργαλείο της αγροτιάς. Στρατεύτηκα για να υπηρετήσω -και είμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους- το όραμα των αγροτών, αυτή η Ένωση να μείνει ως εργαλείο των αγροτών. Κι έτσι πρέπει να μείνει. Κάνω έκκληση στους πάντες!

Στους κρατούντες, σε κάθε εξουσία, σε δικαστές, νομοθέτες, στην κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει κάτι συνολικό σε κοινωνικό επίπεδο, γιατί εμένα -δεν είμαι και πολύ μικρός- μου θυμίζει εποχές πολύ δύσκολες αυτή η κατάσταση. Ζούμε την εποχή μιας παρατεταμένης Κατοχής. Οικονομικά χτυπιούνται όλα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στρατεύτηκα άδολα! Δεν έχω φιλοδοξία να κατέβω στην πολιτική. Πάντα στη ζωή μου ήμουν σεμνός. Και έτσι σεμνός θα υπηρετήσω αυτή τη θέση. Και βεβαίως θα κριθώ. Όχι βέβαια μόνον εγώ...»

 

 

«Δεν θέλουμε να έχουμε τους εργαζόμενούς μας, επαίτες»

 

Ο κ. Λιώλης πρόσθεσε: «Πρέπει να σώσουμε αυτό το... μοναστήρι, για να βρει αποκούμπι, όλος αυτός ο κόσμος που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Δεν έχει κάπου αλλού να.. ακουμπήσει. Δεν είμαι από αυτούς που με πονάει το... τομάρι μου. Ούτε έχει αυτό μεγαλύτερη αξία από 10-25.000 συνεταιρισμένους αγρότες και 100 περίπου εργαζόμενους στην Ένωση. Αν χρειαστεί θα το θυσιάσω. Και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Δεν παλικαρίζω εκ του ασφαλούς.

Έχει κλείσει η ''κάνουλα''. Ούτε μπαταχτσής είμαι, ούτε κατεργάρης. Γι' αυτό στρατευτήκαμε όλοι μαζί για να τραβήξουμε... κουπί στη ''γαλέρα'', ώστε να γλιτώσουμε αυτό το αγροτικό εργαλείο.

Σε αυτή τη γενικευμένη κρίση, έχουμε πει πως δεν θέλουμε να έχουμε τους εργαζόμενούς μας, επαίτες. Με 300 ή 400 ευρώ. Αλλά δε θέλουμε να τους έχουμε με 2.000 και πάνω. Όπως γινόταν τα χρόνια των «παχιών αγελάδων». Δε μπορούμε να το κάνουμε. Όσοι θέλουν το ίδιο με εμάς, δηλαδή να σωθεί η Ένωση, τους καλούμε να στρατευθούν μαζί μας. Όσοι έχουν άλλη άποψη, δηλαδή φωνές που υποστηρίζουν να κλείσει, με αυτούς θα είμαστε απέναντι.

Πιστεύω ότι ο πολύς ο κόσμος είναι στη δική μας... ρότα.

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο, που «κλειδώνει» μετά από τη δικαστική απόφαση, για την παραπέρα πορεία, θα το εκτιμήσουν -θεωρώ- όσοι ασχοληθούν υπεύθυνα με αυτή την προσπάθεια. Αυτός ο τόπος δεν πρέπει να πεινάσει. Μην μας φαίνεται αστείο. Θα δούμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία. Αυτά είναι τα μηνύματα για τα 20 χρόνια που έχουμε μπροστά. Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια αναχώματα, για να μπορέσουμε να ταϊσουμε το λαό μας. Η χώρα μας είναι παραγωγική αγροτικά. Δεν πρέπει να πετάμε τα προϊόντα μας.

Το σχέδιο μας δίνει προοπτικές. Θα το αναλύσουμε όταν θα έρθει η ώρα. Καλούμε τους αγρότες, τους καταναλωτές, τον κόσμο της Πρέβεζας, στην προσπάθεια που θα γίνει για τα μαγαζιά μας. Όσον αφορά στα εργαλεία σποροπαραγωγής, η πολυεθνική εταιρία μας έχει ''κλειδώσει'' και έχουμε πρόβλημα. Παρ΄όλα αυτά η Ένωση συνεχίζει να λειτουργεί, έστω και με τον τρόπο που λειτουργεί. Θα δουλέψουμε για τα μαγαζιά μας. Είμαι αισιόδοξος πως θα δούμε φως στο τέλος του... τούνελ.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΣ αναφέρθηκε και στην πώληση των αμνοεριφίων, για να περιγράψει τη συμπαράσταση των καταναλωτών της Πρέβεζας στην Ένωση: «Με τα αμνοερίφια δώσαμε πάνω από 200, τα πήραμε σε καλή τιμή από τους παραγωγούς μας και τα δώσαμε σε συμφέρουσα τιμή. Αποφεύχθηκε η αισχροκέρδια, από το... μαντρί στο τσιγκέλι. Εγώ συγκινήθηκα από την στάση των καταναλωτών και την προτίμησή τους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος μας είναι ανηφορικός, αλλά το κάνουμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε».

 

 

Ντούσκας: «Δεν ήταν ξαφνική η απόφασή μου»

 

Ο κ. Δημήτρης Ντούσκας ξεκαθάρισε σε ερώτηση που δέχθηκε πως η απόφασή του δεν ήταν ξαφνική: «Με τον Γεράσιμο έχουμε κουβεντιάσει αυτή τη διαδικασία της παραίτησης από τις 29 Νοεμβρίου του 2010, αλλά εκείνη την στιγμή σφραγίστηκαν 2 επιταγές. Ήταν σημαδιακό γεγονός. Δεν μπορούσα τότε να φύγω. Οι αγώνες είναι κοινοί.

Αν δεν είχε έρθει η στάση πληρωμών, εγώ από τότε θα είχα φύγει. Η Ένωση μετατρέπεται σε Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό. Θα έχει μέλη φυσικά πρόσωπα. Όσοι ασχοληθούν θα πρέπει να κάνουν μια προέκταση του εαυτού τους στο αύριο. Οι μέρες είναι δύσκολες.

Οι διαχειριστές της εξουσίας δεν προγραμματίζουν την αποτυχία τους. Ο νόμος μας δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα γιατί ήμασταν εμπορική επιχείρηση. Το 90% των Ενώσεων, δεν έχουν καταστήματα. Εμάς, πριν από 2 χρόνια, όταν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από την κα. Μπατζελή, μας έπαιρναν τηλέφωνο οι προμηθευτές και μας ρωτούσαν αν κλείνουν οι Ενώσεις. Άρχισε μια καχυποψία, ήρθε απανωτά και η περίφημη ύφεση και τέλειωσε η πίστωση. Όταν εμείς είχαμε δίμηνη πίστωση, οι αλυσίδες είχαν οκτάμηνες.

Η δική μου απόφαση δεν ήταν ξαφνική. Όσα βάρη υπάρχουν δεν... ξεπλένονται με τα μένω ή φεύγω. Εξάλλου παραμένω στο διοικητικό συμβούλιο».

 

 

Λιώλης: « Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει βάλει... πλάτη στα προβλήματα»

 

Αναφορικά με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ο κ. Λιώλης σχολίασε: «Καταφέραμε να πληρώσουμε το δώρο του Πάσχα και εντός των ημερών το υπόλοιπο του δώρου των Χριστουγέννων. Όλα αυτά σε συνεργασία με τους εργαζομένους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει βάλει... πλάτη στα προβλήματα.

Στόχος μας, από όσα βλέπουμε στους διάφορους δείκτες, είναι κάθε μήνα να μπορέσουμε να παίρνουν οι εργαζόμενοι κάποιο ποσό. Τουλάχιστον τα μισά από όσα έπαιρναν με την παλιά σύμβαση. Δεν θέλουμε εργαζομένους-επαίτες. Όχι όμως να σηκώνουν... παντιέρες εκείνοι που έφταναν να παίρνουν μέχρι και 3.000 το μήνα.

Πρέπει να κοιτάζουμε γύρω μας. Ποιος είναι ο εργοδότης; Ο καταναλωτής είναι ο εργοδότης. Βεβαίως έχουμε ευθύνη στο πως κατευθύνουμε εμείς το... βαπόρι μας».