Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 13:22

Ένας Πρεβεζάνος στη Γκλασκώβη...

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εντονότερο το φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό, για νέους της περιοχής μας, οι οποίοι έχουν επιστημονική κατάρτιση. Ένας από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Τζάμος, ο οποίος εργάζεται ως οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Hairmayers Hospital της Γκλασκώβης στη Σκωτία.

Ο 30χρονος ιατρός, βρέθηκε τις ημέρες των εορτών του Πάσχα στην πόλη μας και το atpreveza.gr συνομίλησε μαζί του για να μοιραστεί την εμπειρία του από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα της Σκωτίας. Με μελαγχολία μπορεί κάποιος να κάνει τη σύγκριση με την Ελλάδα μας...

«Το Hairmayers Hospital, είναι ένα district Hospital, ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Καλύπτει τα νοτιοανατολικά προάστια, δηλαδή η ζώνη ευθύνης του είναι περίπου 700.000 πολίτες», μας εξήγησε αρχικά και πρόσθεσε:

«Στη Σκωτία όλοι είναι ασφαλισμένοι στο Κράτος, στο National Health System, που είναι το αντίστοιχο ΕΣΥ. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί δεν μένει κανείς ανασφάλιστος.Έχουν ιατρική περίθαλψη, που για βασικό επίπεδο είναι πάρα πολύ καλή. Έχουν βέβαια ιδιωτικά νοσοκομεία πολύ μικρά, στα οποία πάνε όσοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και επιθυμούν να το κάνουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα κρατικά νοσοκομεία υστερούν. Για κάποιες επιπλέον εξετάσεις ή κάποια ιδιαίτερη επέμβαση, πηγαίνουν και στα ιδιωτικά».

Η επάρκεια προσωπικού είναι, όπως μας αναφέρει το δικό τους δυνατό σημείο: «Είμαστε μοιρασμένοι και κάθε ένας έχει τη δική του κλινική. Είμαστε 5 ειδικευόμενοι και 8 ειδικευμένοι γιατροί. Επιπλεόν άλλοι δύο-τρεις, που είναι ισόβαθμοι. Υπάρχει προσωπικό».

hairmyres hospital

 

 

«Είναι ασφαλισμένοι ακόμη και οι άποροι»

 

 

Τον νεαρό επιστήμονα από την πόλη μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το γεγονός πως όλοι είναι ασφαλισμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Σκωτίας. Σχολιάζει για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Όλοι όπως είπα και προηγουμένως είναι ασφαλισμένοι στο NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμη και οι άποροι, αυτοί που λαμβάνουν επιδόματα, έρχονται και εξετάζονται. Υπάρχει πάρα πολύ καλή οργάνωση στο σύστημα υγείας. Όλα είναι ρυθμισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτό μου έκανε τεράστια εντύπωση. Στη Σκωτία η Υγεία παραμένει σε μεγάλο ποσοστό σε κρατικά χέρια, γιατί είναι η νοοτροπία του κόσμου, αλλά και των κυβερνώντων τέτοια. Τους είναι αδιανόητο, ένα τέτοιο αγαθό, όπως η Υγεία, να περάσει σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γι' αυτό και οι υπηρεσίες είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο Πρεβεζάνος γιατρός δεν διστάζει να προτρέψει και άλλους νέους επιστήμονες να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό: «Αξίζει να καθίσεις και να δουλέψεις σε αυτές τις χώρες. Παρέχονται όλες οι προϋποθέσεις σε έναν νέο επιστήμονα. Το ζήτημα είναι το πως θα προσαρμοστείς στη ζωή που κάνουν εκεί και τους ρυθμούς της. Για έναν Έλληνα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Υπάρχει όμως αξιοκρατία. Αν είσαι καλός σε έναν τομέα, μπορείς να κάνεις καριέρας. Επαγγελματικά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κάποιος να εργαστεί στο εξωτερικό».

Η συζήτησή μας έληξε με ατέλειωτες τραγελαφικές ιστορίες με τραυματισμούς μεθυσμένων Σκωτσέζων οπαδών, στα μάτια, έπειτα από ομηρικούς καυγάδες στο περιθώριο ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ή κατά τη διάρκεια κάποιας σαββατιάτικης εξόδου σε pub.

View of_Glasgow_from_Queens_Park