Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 01:59

Ευρεία σύσκεψη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Πρέβεζα

Για επικείμενη διάλυση με ταχείς ρυθμούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Πρέβεζας και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Σουμαλεύρης σε σύσκεψη-ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

«Παραχωρούνται σε ιδιώτες οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται από "πάροχο" σε "αγοραστή υπηρεσιών Υγείας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σουμαλεύρης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση καταργεί τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και στέλνει τους ασθενείς όλων των ταμείων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των υγειονομικών περιφερειών.

Ο κ. Σουμαλεύρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του ΕΟΠΠΥ και προέβλεψε ότι το μέλλον του οργανισμού θα είναι δυσοίωνο, ενώ επισήμανε ότι από την μία το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι οι γιατροί δεν θα απολυθούν και θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, και από την άλλη δεν προβλέπονται ειδικά τμήματα με εξειδικευμένες εξετάσεις. Έφερε δε ως παράδειγμα τις υπηρεσίες της Πρέβεζας που θα μείνουν με γενική παθολογική, παιδιατρική, ψυχιατρική, οδοντιατρική και ίσως και καρδιολογία.

« Όλο αυτό το κτίριο του ΙΚΑ θα μείνει με τρεις ή τέσσερις ειδικότητες αφού καταργούνται όλες οι υπόλοιπες για τις οποίες ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ανατρέξει σε ιδιωτικό γιατρό» είπε ο κ. Σουμαλεύρης και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της «κατάρρευσης» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με το οποίο ήδη οι λίστες με τις ειδικότητες που δε χρειάζονται στον νέο ΕΟΠΥΥ έχουν καταρτισθεί και απομένουν λίγες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουνε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στις οποίες την Τρίτη και την Τετάρτη θα συμμετάσχει και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και ζήτησε από τους παρευρισκομένους να μην μείνουν αδρανείς αλλά και από τους πολίτες της Πρέβεζας να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση της υγείας στο νομό.

Τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΠΕΣΕΥΠΙΚΑ έδωσε ο βουλευτής κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Πρέβεζας και Πάργας, ο αντιδήμαρχος Ζηρού κ. Β. Φίντζος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ανατολιωτάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Βαγ. Μπακόλας, και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου . Πρέβεζας Χρ. Δημόπουλος.

Στο τέλος της σύσκεψης οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην έκδοση ενός κοινού κειμένου με τις διεκδικήσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νομό, κείμενο το οποίο θα διαβιβαστεί στον υπουργό υγείας πριν ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΝΔ. Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, ο Αντιδήμαρχος Ζηρού Βαγγέλης Φίντζος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βαγγέλης Μπακόλας, ο Αντιπρόεδρος ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Χρ. Ματσίρας, ο Διευθυντής του Κ.Υ Θεσπρωτικού κ. Νάστας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρ. Δημόπουλος, ο Διευθυντής του ΙΚΑ Πρέβεζας κ. Παππάς κ.α.