Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 11:17

Όραμα ανάπτυξης για την Πρέβεζα και την Ήπειρο οι πολιτιστικές διαδρομές (vid)

Η λέξη «ανάπτυξη» έχει... καταντήσει ανέκδοτο, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα του Μνημονίου και με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούν οι Κυβερνήσεις, ωστόσο η ενημέρωση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου στους δημοσιογράφους, αναφορικά με τις πολιτιστικές διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αποτελούν ένα όραμα ανάπτυξης για τον τόπο μας.

«Το θέμα τελείωσε οριστκά στο Υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι...», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης και ο τόνος του μαρτυρούσε πως έχει επιτευχθεί κάτι μεγάλο. Τα οράματα βεβαίως πρέπει να γίνονται και πράξη, ωστόσο στην περίπτωση των πολιτιστικών διαδρομών έχει μπει η βάση. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα να έχει ενταχθεί η περιοχή μας σε ένα πρόγραμμα 37,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 24 θα πάνε στο Νομό Πρέβεζας, ενώ τα 8-9 προορίζονται για τις αναδείξεις μνημείων!

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε μάλιστα πως είναι το πρώτο έργο που έχει προενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ αποκάλυψε πως στη σύσκεψη φορέων στο Υπουργείο, έπειτα από την εισήγηση της κας Ελένης Ρόκου (προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής), ο ο Ευρωπαϊος Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης RegioG της Ε.Ε. κ. Πράντο, έδωσε συγχαρητήρια για την καινοτόμο -όπως τη χαρακτήρισε- ιδέα, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει κι άλλες περιοχές της Ευρώπης να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο, με αυτό της Ηπείρου.

Το πλάνο των πολιτιστικών διαδρομών, βασίζεται στη φιλοσοφία της ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης, που είναι και η νέα λογική πάνω στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίσουν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε μία ενημέρωση από την αντίστοιχη της Ηπείρου, για το πως εργάστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Μπένο και το σωματείο «Διάζωμα», ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο project, ευχαρίστησε το σωματείο, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους συνεργάτες του, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και όσους εργάστηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα.

Οι πολιτιστικές διαδρομές περιλαμβάνουν πολυποίκιλα οφέλη για την ΠΕ Πρέβεζας, πέρα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Νικόπολης και της Κασσώπης.

Θα κατασκευαστεί η νέα είσοδος της πόλης της Πρέβεζας, που θα συνδέει τον παραλιακό εθνικό δρόμο με το στρατόπεδο «Κονκουρή» (θα κατασκευαστεί και ανισόπεδος κόμβος), ενώ θα κατασκευαστεί και δρόμος που θα συνδέει το σημείο από την ψησταριά «Ακρίβη» μέχρι το Μονολίθι. Με αυτό τον τρόπο η Πρέβεζα αποκτά μία είσοδο της πόλης αξιοπρεπή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ δίνεται η δυνατότητα η Νικόπολη να γίνει αρχαιολογικό πάρκο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το φάκελο που θα κατατεθεί στην UNESCO, ώστε να χαρακτηριστεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η Αρχαία Νικόπολη.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως θα επιδιωχθεί να συνδεθούν με το brand name Αρχαία Νικόπολη και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα αποκτήσουν πιστοποίηση, με αποτέλεσμα να μπορούν να διοχετευθούν ευκολότερα στις αγορές. Στους χώρους πολιτισμού ακόμη υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχουν εκθετήρια αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου.

taormina-antico-teatro-8

Ο κ. Ιωάννου στάθηκε και στις δράσεις προβολής που θα γίνουν, ώστε να γίνει γνωστό όλο αυτό το εγχείρημα, κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του και τόνισε πως μπορεί ακόμη να υπάρχει σύνδεση -που μπορεί να φέρει κόσμο και τουρισμό στην περιοχή μας- ακόμη και με τα αρχαία μνημεία στο Βουθρωτό της Αλβανίας ή το αρχαίο θέατρο της Taormina στην Ιταλία (φωτό), το οποίο είναι ίδιο ακριβώς με το Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης.

Όλα αυτά βέβαια είναι σε επίπεδο οράματος. Επειδή πολλά έχουμε δει κατά καιρούς καλό είναι να κρατούμε... «μικρό καλάθι», μέχρι να δούμε να υλοποιούνται οι παραπάνω εξαγγελίες. Παρ' όλα αυτά πρόκειται για μία εξέλιξη με σαφή αναπτυξιακή πορεία για την Π.Ε. Πρέβεζας.